Προγράμματα και Επαγγέλματα που θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον

Σημαντικό ερευνητικό έργο από το E-Learning του ΕΚΠΑ Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

 

Η εργασία στην Ελλάδα, με τις εξελίξεις που φέρνει η επικαιρότητα των τελευταίων χρόνων, έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά, καθώς οργανισμοί και επιχειρήσεις μεταβάλλουν τον τρόπο δράσης τους και τον τρόπο διαχείρισης των αναγκών της αγοράς, με στόχο όχι μονάχα την επιβίωση αλλά και την ανάπτυξή τους. Οι μεταβολές αυτές είναι ακόμη μεγαλύτερες σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα. Η διεύρυνση των δεξιοτήτων (skills) των εργαζομένων είναι επιβεβλημένη σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη και απαιτητική αγορά εργασίας, ανεξαρτήτως κλάδου και αντικειμένου. Απαιτείται ένα ευρύτερο πεδίο γνώσεων για την επικοινωνία, τη συνεργασία, την επίλυση ζητημάτων, καθώς και την ίδια τη μάθηση.

Το E-Learning του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα 22 χρόνια λειτουργίας του, έχει αναπτύξει ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Ομ. Καθ. Οικονομικών του ΕΚΠΑ, Παναγιώτη Πετράκη, η οποία ασχολείται με θέματα ανάπτυξης της παραγωγικής διάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, σύνδεσης της αγοράς εργασίας με την επιμόρφωση, επαγγελματικές δεξιότητες κ.ά. Η ομάδα του τμήματος R&D του E-Learning (έρευνας και ανάπτυξης νέων προγραμμάτων) εντοπίζει εγκαίρως τις ανάγκες της νέας εποχής και της αγοράς εργασίας και διαθέτει τα σχετικά προγράμματα με στόχο να προλαμβάνονται τυχόν skill gaps, αλλά και να υποβοηθούνται οι επερχόμενες μεταβολές της εργασιακής δομής. Το μοντέλο που χρησιμοποιείται είναι το Global Economic Model της Oxford Economics και έχοντας ως βάση τη διάρθρωση της απασχόλησης στη χώρα μας, καθώς και τις σχετικές γνωσιακές απαιτήσεις, γίνεται προβολή της αντίστοιχης εικόνας απασχόλησης στο 2027, ώστε να προσδιοριστεί ένας νέος χάρτης γνώσεων που θα ανταποκρίνεται στη νέα παραγωγική δομή. Η μεθοδολογία, που χρησιμοποιείται, παρέχει μια πρόβλεψη για την εξέλιξη και το επίπεδο της απασχόλησης στη χώρα μας έως το 2027 ανά επάγγελμα (για 124 συνολικά επαγγέλματα) και ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας (για 64 συνολικά κλάδους). Η συγκεκριμένη ανάλυση αποκαλύπτει αλλαγές στις επαγγελματικές δραστηριότητες, με συνακόλουθες αλλαγές στις απαιτήσεις για το ανθρώπινο κεφάλαιο. Για παράδειγμα, αναμένεται μείωση της σπουδαιότητας της διαχείρισης μηχανημάτων, ενώ θα υπάρξει αύξηση στις δεξιότητες επικοινωνίας, διοίκησης, διαχείρισης ή εξυπηρέτησης πελατών, καθώς και προσωπικής εξυπηρέτησης.

Σημαντικό ερευνητικό έργο από το E-Learning του ΕΚΠΑ Facebook Twitter

Ενδεικτικά, αναφέρονται παρακάτω προγράμματα που έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα της μελέτης αυτής και καλύπτουν σημαντικούς πυλώνες (περιβάλλον, πληροφορική-τηλεπικοινωνίες, οικονομία, οργάνωση & διοίκηση οργανισμών, marketing, επιστήμες αγωγής, διαχείριση πολιτιστικού-τουριστικού πλούτου), στους οποίους θα στηριχθεί η ελληνική οικονομία και κοινωνία τα επόμενα χρόνια, αλλά και προγράμματα δεξιοτήτων, τις οποίες θα πρέπει να διαθέτει ο σύγχρονος επαγγελματίας στην ψηφιακή εποχή.

Σημαντικό ερευνητικό έργο από το E-Learning του ΕΚΠΑ Facebook Twitter

Πρόσφατοι επιστημονικοί τίτλοι δημοσιεύσεων του Ομ. Καθ. Οικονομικών, Παναγιώτη Πετράκη, και της ομάδας του, που αποδίδουν την εργασία αυτή:

Εκπαίδευση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέοι δικηγόροι αλλάζουν το τοπίο: Πώς οι σπουδές Νομικής οδηγούν σε θεσμική συμμετοχή

Εκπαίδευση / Νέοι δικηγόροι αλλάζουν το τοπίο: Πώς οι σπουδές Νομικής οδηγούν σε θεσμική συμμετοχή

Η ισχυρή παρουσία αποφοίτων της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην ελληνική νομική πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι οι σπουδές μπορούν να λειτουργήσουν ως σταθερό εφαλτήριο επιτυχίας.
THE LIFO TEAM
Απόφοιτοι και οι γονείς τους από την Ελλάδα μοιράζονται τα συναισθήματά τους σε αποφοίτηση Πανεπιστημίου στην Κύπρο

Εκπαίδευση / «Νιώσαμε ότι το παιδί δεν έφυγε ποτέ από την Αθήνα»: Η εμπειρία οικογενειών που επέλεξαν σπουδές στην Κύπρο

Συγκινητικά λόγια για τους πανεπιστημιακούς δασκάλους και το υποστηρικτικό περιβάλλον: «Μας κάναμε να νιώσουμε ότι το παιδί δεν έφυγε ποτέ από την Αθήνα».
THE LIFO TEAM
Novibet Backend Academy: Η επόμενη γενιά software engineers ξεκινά από εδώ

Εκπαίδευση / Novibet Backend Academy: Η επόμενη γενιά software engineers ξεκινά από εδώ

Ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και πρακτικής εμπειρίας για τελειόφοιτους και αποφοίτους Πληροφορικής, Μηχανικής και άλλων STEM σχολών, που τους δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά πώς λειτουργεί μια σύγχρονη ομάδα Engineering.
THE LIFO TEAM
HELLENiQ ENERGY: Όταν η γνώση για το περιβάλλον γίνεται παιχνίδι

Εκπαίδευση / HELLENiQ ENERGY: Όταν η γνώση για το περιβάλλον γίνεται παιχνίδι

Τα φετινά περιβαλλοντικά προγράμματα της HELLENiQ ENERGY, σε συνεργασία με την ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΟΝΙΜΗ, έφεραν περίπου 1.700 παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πιο κοντά στον φυσικό κόσμο.
THE LIFO TEAM
Σπουδές στην Κύπρο: Εκδηλώσεις ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σε Ρόδο, Ηράκλειο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Εκπαίδευση / Σπουδές στην Κύπρο: Εκδηλώσεις ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σε Ρόδο, Ηράκλειο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εισαγωγή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για το Φθινοπωρινό Εξάμηνο 2026 και για Ακαδημαϊκό έτος 2026/27.
THE LIFO TEAM