Lidl UP: Learn & Work

Lidl UP: Learn & Work

«Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα εκφράζει το όραμά μας να στηρίξουμε τη νέα γενιά, προσφέροντας όχι δουλειές, αλλά καριέρες»

ADVERTORIAL

 

Η στήριξη της νέας γενιάς, η προσφορά ουσιαστικής εκπαιδευτικής κατάρτισης και έμμισθης εργασίας αλλά και η δημιουργία συνθηκών ώστε οι νέοι να εισέρχονται στην αγορά εργασίας με την προοπτική μιας καριέρας είναι τα ζητούμενα στα οποία στηρίζεται το Lidl UP: Learn & Work. 

 

Με το καινοτόμο πρόγραμμα της Lidl Ελλάς το λιανεμπόριο στην Ελλάδα αποκτά καταρτισμένα στελέχη μέσα από την ειδικότητα Στέλεχος Λιανικού Εμπορίου, που εισάγεται για πρώτη φορά στον χώρο της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παρέχοντας την ευκαιρία σε νέους και νέες να σπουδάσουν και να εργαστούν κατευθείαν μετά το σχολείο. Η Lidl Ελλάς για άλλη μία φορά αποδεικνύει έμπρακτα πως στόχος της είναι να προσφέρει ποιοτική εργασία στους νέους, στηρίζοντας κάθε τους βήμα. 

 

Η κ. Νικολέττα Κολομπούρδα, HR Director & Member of the Board της Lidl Ελλάς, μας μιλά για τη νέα πρωτοβουλία της εταιρείας, την προσφορά ίσων ευκαιριών προς όλους και τελικά τη δημιουργία μιας νέας γενιάς εργαζομένων με εξειδίκευση και ουσιαστικές προοπτικές για το μέλλον τους.

 

Η εταιρεία στηρίζει ήδη τη νέα γενιά με πολλούς τρόπους, αλλά κυρίως μέσα από την προσφορά ποιοτικών θέσεων εργασίας. Σκεφτείτε ότι μία από τις πιο κομβικές θέσεις της εταιρείας (Area Manager) στελεχώνεται σε μεγάλο βαθμό με νέους αποφοίτους.

 

— Μιλήστε μας με δυο λόγια για το πρόγραμμα «Lidl UP: Learn & Work της Lidl Ελλάς».

Είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης στο λιανικό εμπόριο, δηλαδή θεωρητικής κατάρτισης και μαθητείας-εργασίας, το οποίο για πρώτη φορά γίνεται πραγματικότητα στην Ελλάδα. Το θεωρητικό μέρος γίνεται στο δημόσιο Πειραματικό ΙΕΚ Γλυφάδας, με δικούς του καθηγητές, και το πρακτικό, η εργασία δηλαδή, σε καταστήματά μας στην Αττική. Φυσικά, και οι δικοί μας εκπαιδευτές διευθυντές καταστημάτων είναι καταρτισμένοι, με πιστοποίηση εκπαιδευτή/εκπαιδεύτριας ενηλίκων. Η καινοτομία του προγράμματος, όμως, δεν σταματά εκεί: οι σπουδαστές/σπουδάστριες λαμβάνουν σταθερό μηνιαίο μισθό σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος και δίνουν εξετάσεις στον ΕΟΠΠΕΠ για να αποκτήσουν το πτυχίο τους επιπέδου ΙΕΚ ως Στελέχη Λιανικού Εμπορίου. Έπειτα ξεκινάνε να εργάζονται ως Υποδιευθυντές/Υποδιευθύντριες με σύμβαση αορίστου χρόνου και με τον μισθό και τις παροχές που απολαμβάνουν όλοι μας οι εργαζόμενοι στη θέση αυτή. 

 

— Πώς γεννήθηκε ως ιδέα και πόσο εύκολα βρήκατε συμμάχους στην υλοποίησή του;

Η ιδέα για ένα τέτοιο πρόγραμμα γεννήθηκε μέσα από ένα όραμα, το όραμά μας να στηρίζουμε τη νέα γενιά, προσφέροντας όχι δουλειές αλλά καριέρες: εκπαιδευτικές διαδρομές, ταξίδια μάθησης και εξέλιξης. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να πάμε κατευθείαν στην «πηγή», δηλαδή στα νέα παιδιά που τελειώνουν το λύκειο, και να τους καλέσουμε να γίνουν συνοδοιπόροι μας. Τόσο το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων όσο και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο αγκάλιασαν το όραμά μας, ιδρύοντας τη νέα ειδικότητα του Στελέχους Λιανικού Εμπορίου. Καταφέραμε έτσι να κάνουμε την ιδέα πραγματικότητα μέσα από την άψογη συνεργασία μας. Περιμένουμε πώς και πώς να γνωρίσουμε τους νέους σπουδαστές και τις νέες σπουδάστριες την 1η Δεκεμβρίου, οπότε ξεκινάει το πρώτο πιλοτικό τμήμα στο δημόσιο Πειραματικό ΙΕΚ Γλυφάδας.

 

Νικολέττα Κολομπούρδα
Νικολέττα Κολομπούρδα, HR Director & Member of the Board

 

— Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος;

Έχουμε δύο στόχους με το συγκεκριμένο πρόγραμμα: από τη μία, να δώσουμε την ευκαιρία σε νέα παιδιά να σπουδάσουν και να εργαστούν κατευθείαν μετά το σχολείο και να μπουν στην εργασιακή πραγματικότητα νωρίς, αλλά κυρίως εγγυημένα. Από την άλλη, να ξεκινήσουμε να στελεχώνουμε έναν συστημικό για την οικονομία κλάδο, όπως αυτός του λιανικού εμπορίου, με ακόμη πιο καταρτισμένους εργαζομένους.

 

— Ποια είναι η φιλοσοφία της Lidl Ελλάς σε σχέση με τη νέα γενιά και με ποιον τρόπο υποστηρίζει τους ανθρώπους που τώρα βγαίνουν στην αγορά εργασίας;

Γενικά, η εταιρεία στηρίζει ήδη τη νέα γενιά με πολλούς τρόπους, αλλά κυρίως μέσα από την προσφορά ποιοτικών θέσεων εργασίας. Σκεφτείτε ότι μία από τις πιο κομβικές θέσεις της εταιρείας (Area Manager) στελεχώνεται σε μεγάλο βαθμό με νέους αποφοίτους. Επίσης, έχουμε το πρόγραμμα International Trainee, στο πλαίσιο του οποίου νέοι και νέες απ’ όλη την Ελλάδα εκπαιδεύονται με ανταγωνιστικό μισθό στη Lidl Ελλάς και στο εξωτερικό σε διάφορους τομείς της επιχείρησης. Είναι πολύ όμορφο να βλέπουμε αυτά τα νέα παιδιά, με όρεξη και ενέργεια, να εξελίσσονται και να αναπτύσσονται μέσα στην εταιρεία. 

 

— Ποια είναι η άποψή σας για τη σημασία της πρακτικής εκπαίδευσης στον εργασιακό χώρο, παράλληλα με τη θεωρητική κατάρτιση;

Πιστεύω ότι ίσως είναι η πιο ουσιαστική μορφή εκπαίδευσης που μπορεί να λάβει κάποιος. Βλέπουμε πολλά παιδιά να βγαίνουν από το πανεπιστήμιο χωρίς να γνωρίζουν πώς είναι να δουλεύεις σε μια επιχείρηση και ακόμη περισσότερο χωρίς να ξέρουν τι πραγματικά τους αρέσει και τι όχι. Με αυτήν τη μορφή εκπαίδευσης, όμως, μπορούν να αποκτήσουν τόσο το θεωρητικό υπόβαθρο που θα τους κάνει ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας όσο και το πρακτικό, που θα τους δώσει τα εφόδια να διαπρέψουν σε μια εταιρεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορούν να αποκτήσουν μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα του κλάδου του λιανικού εμπορίου και της Lidl Ελλάς.

 

— Οι επενδύσεις της Lidl Ελλάς είναι συνεχείς στο κομμάτι της κατάρτισης. Ποιο είναι το όραμα της Lidl Ελλάς σε ό,τι αφορά τη συμβολή της στην εκπαίδευση των εργαζομένων της;

Αυτό είναι αλήθεια. Πιστεύω ότι είναι ένα από τα πιο δυνατά μας σημεία και αυτό στο οποίο επενδύουμε στρατηγικά και στο σύνολο της εταιρείας. Βλέπουμε τους ανθρώπους μας να εξελίσσονται συνεχώς – τους δίνουμε τα εφόδια που χρειάζονται για να το πετύχουν. Έχουμε νέους ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης, τόσο στα καταστήματα και τα κέντρα διανομής όσο και στα γραφεία. Μέσα από αυτό το δυνατό μας σημείο ξεκινάμε να συμβάλουμε ακόμη πιο ενεργά στην εκπαίδευση της νέας γενιάς, συνεχίζουμε τη συμβολή μας στη μείωση της ανεργίας με τη συνεχή μας ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα και ενδυναμώνουμε τη λειτουργία των ΙΕΚ μέσα από την ιδιωτική μας πρωτοβουλία. Και δίνουμε ευκαιρίες σε όλους και όλες.

 

https://lidlup.gr/

 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ