Είναι η Κύπρος ιδανικός προορισμός για σπουδές;

Είναι η Κύπρος ιδανικός προορισμός για σπουδές;

6 νέοι και νέες από την Ελλάδα μιλούν για τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου.

ADVERTORIAL

Τα φοιτητικά χρόνια είναι για τον καθένα μία περίοδος που μένει ανεξίτηλη στις μνήμες και στις καρδιές μας. Νέες εμπειρίες, καινούριες γνωριμίες, περαιτέρω γνώσεις, πρωτόγνωρα βήματα. Η Κύπρος προσελκύει όλο και μεγαλύτερους αριθμούς φοιτητών και φοιτητριών από την Ελλάδα. Κοντινή απόσταση από την Ελλάδα με πολλές καθημερινές πτήσεις, ίδια γλώσσα και κουλτούρα, μία από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο, φιλικό, φιλόξενο περιβάλλον και ένα πολύ καλά δομημένο σύστημα εκπαίδευσης με σύγχρονες υποδομές. Είναι τελικά ένας ιδανικός προορισμό για σπουδές;

Μαζί μας μοιράζονται τις εμπειρίες τους νέοι και νέες από την Ελλάδα που μόλις αποφοίτησαν ή σπουδάζουν σε ένα από τα μεγαλύτερα, αναγνωρισμένα από τον ΔΟΑΤΑΠ, Πανεπιστήμια της Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Frederick.

 

Είναι η Κύπρος ιδανικός προορισμός για σπουδές;

 

«Η Κύπρος σαν χώρα φοίτησης παρέχει αρκετά πλεονεκτήματα. Αρχικά παρέχει ασφάλεια και βοήθεια στους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Έχει αρκετά μέρη για να περάσεις χρόνο με τους φίλους σου αλλά και αρκετές επιλογές για φαγητό και για νυχτερινή ζωή. Είναι ήσυχο μέρος και αυτό πολλές φορές χρειάζεται! Προσωπικά επέλεξα το Πανεπιστήμιό μου ύστερα από έρευνα και αρκετές συγκρίσεις με άλλα Πανεπιστήμια, όχι μόνο της Κύπρου. Αρχικά όσον αφορά τους καθηγητές και τις καθηγήτριές μας είναι άρτια εκπαιδευμένοι/ες στο αντικείμενό τους. Οι προσωπικές σχέσεις με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες είναι άριστες και προσφέρουν απλόχερα βοήθεια σε τυχόν απορίες και θέματα που αφορούν τόσο τη Σχολή όσο και τη ζωή στην Κύπρο. Όσον αφορά τα εργαστήρια, είναι πολύ καλά οργανωμένα και έχουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα επαφής με φοιτητές και φοιτήτριες από όλο τον κόσμο, η οποία σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις την κουλτούρα και τη φιλοσοφία των άλλων λαών.»

Μαρία Αλεξοπούλου Γιαννοπούλου, φοιτήτρια Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Frederick

 

Είναι η Κύπρος ιδανικός προορισμός για σπουδές;

 

«Η Κύπρος είναι μια εξαιρετική επιλογή για πανεπιστημιακές σπουδές. Εντυπωσιάστηκα από την πρώτη μέρα που ήρθα αφού η ομορφιά του νησιού είναι απερίγραπτη. Η Κύπρος είναι ένα σπουδαίο νησί της ιστορίας και του ευρύτερου ελληνικού χώρου και ένα μέρος που σου παρέχει μεγάλη ασφάλεια. Στο Πανεπιστήμιο Frederick, συγκεκριμένα, μου έκανε ιδιαίτερη αίσθηση η επαφή που επιδιώκουν να έχουν οι καθηγητές και καθηγήτριες με τους φοιτητές και τις φοιτήτριές τους και ότι είναι κοντά τους σε οποιοδήποτε ζήτημα παρουσιαστεί. Το επίπεδο σπουδών είναι αρκετά υψηλό και ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το μικρό μέγεθος των τμημάτων μου βοηθά απίστευτα στην κατανόηση των μαθημάτων. Ως αποτέλεσμα, το να εκφράσεις τις απορίες σου κατά διάρκεια της διδασκαλίας γίνεται πολύ εύκολο. Θα ήθελα να επισημάνω πως επίσης υπάρχει δωρεάν σύστημα φροντιστηριακής υποστήριξης (peer tutoring) ώστε μεγαλύτεροι φοιτητές να βοηθούν τους μικρότερους και να καλύπτουν τυχόν κενά στην εκπαίδευση τους. Σε αυτό συμμετέχω κι εγώ ως peer tutor, εργοδοτούμαι από το Πανεπιστήμιο, δηλαδή, για να βοηθώ συμφοιτητές και συμφοιτήτριές μου στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις.»

Δημήτρης Βρέκας, φοιτητής Ναυτιλιακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Frederick

 

Είναι η Κύπρος ιδανικός προορισμός για σπουδές;

 

«Επέλεξα να σπουδάσω στην Κύπρο για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος ήταν ότι από την έρευνα μου διαπίστωσα πως το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Frederick παρουσίασε τα τελευταία χρόνια σημαντική ανάπτυξη και σταδιακή άνοδο στην κατάταξη μεταξύ ανάλογων Τμημάτων. Ο δεύτερος λόγος ήταν η κοντινή απόσταση από την Ελλάδα και η γλώσσα. Η εμπειρία μου ως φοιτήτρια στην Κύπρο μέχρι στιγμής είναι πέραν των προσδοκιών μου. Η αμεσότητα με τους καθηγητές και τις καθηγήτριες και τους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριες λόγω του μικρού αριθμού φοιτητών/τριών επιτρέπει να γίνονται τα μαθήματα σε μορφή σεμιναρίου επιπέδου Μάστερ. Ταυτόχρονα, η άριστη οργάνωση του Τμήματος και η διαρκής υποστήριξη τόσο από το διδακτικό όσο και από το διοικητικό προσωπικό συντελούν στην ολοκλήρωση των σπουδών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»

Αργυρώ Λάσκαρη Κόντου, τελειόφοιτη Φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής

 

Είναι η Κύπρος ιδανικός προορισμός για σπουδές;

 

«Ανεπιφύλακτα θα πρότεινα την Κύπρο ως προορισμό για σπουδές για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχήν ο τρόπος αξιολόγησης στο Πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτώ θεωρώ ότι είναι δίκαιος γιατί κρίνεσαι από τη συνολική σου παρουσία, έχεις συνεχή αξιολόγηση, και όχι μόνο στις τελικές εξετάσεις. Το Career Office του Πανεπιστημίου είναι πραγματικά συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας, μας ενημερώνει για ευκαιρίες απασχόλησης και διοργανώνει Career Fairs στα οποία ερχόμαστε σε επαφή με εταιρείες και οργανισμούς που προσφέρουν θέσεις εργασίας. Επίσης σημαντικό θεωρώ ότι είναι το γεγονός ότι έχεις ευκαιρίες εργοδότησης στο Πανεπιστήμιο, τις οποίες αξιοποιώ. Έχω αναπτύξει πολλές γνώσεις και δεξιότητες μέσα από αυτές τις θέσεις. Πού αλλού θα μου δίνονταν αυτές οι ευκαιρίες; Έχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως ποδηλασία και αναρρίχηση που διοργανώνει το sports office ή εκδρομές στην Κύπρο. Για παράδειγμα πρόσφατα συμμετείχαμε σε οργανωμένη διήμερη εκδρομή στην Αγία Νάπα. Όσο αφορά στις υποδομές, την πρώτη φορά που μπήκα στο Πανεπιστήμιο και είδα τις εγκαταστάσεις έπαθα σοκ και έστελνα φωτογραφίες στους φίλους μου. Είναι πολύ σύγχρονες. Οι αίθουσες είναι υβριδικές, εξοπλισμένες με τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό ώστε η διαδικτυακή διδασκαλία να μην υστερεί κάπου σε σχέση με τη διά ζώσης. Δεν μετάνιωσα ούτε στιγμή που ήρθα στην Κύπρο και πιστεύω ότι είναι ένας ιδανικός προορισμός για σπουδές.»

Νίκος Λύτσας, φοιτητής Νομικής, Πανεπιστήμιο Frederick

 

Είναι η Κύπρος ιδανικός προορισμός για σπουδές;

 

«Η Κύπρος πιστεύω είναι μια πάρα πολύ καλή εμπειρία για κάποιο άτομο από την Ελλάδα, γιατί να φύγεις στο εξωτερικό και να πας σε μια χώρα που δεν μιλάνε τη γλώσσα σου είναι δύσκολο, ακόμα και αν το πτυχίο σου είναι στα αγγλικά όπως το δικό μου. Επέλεξα το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο επειδή είδα ότι έχει πολύ υψηλού επιπέδου κατάρτιση και αναγνώριση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στο mechanical engineering που ήθελα να σπουδάσω, και θεώρησα ότι αυτό θα ήταν το καλύτερο για το μέλλον μου. Στο Πανεπιστήμιο μού δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ με πολλά πράγματα. Ακόμα και την περίοδο της καραντίνας, επειδή εργαζόμουν στην τεχνική υποστήριξη του Πανεπιστημίου, ήμουν πολύ δραστήριος, έζησα απίστευτες εμπειρίες και έμαθα πάρα πολλά πράγματα. Η πτυχιακή μου ήτανε η κατασκευή ενός ηλιακού αυτοκινήτου μαζί με άλλα τέσσερα παιδιά και μάθαμε πράγματα πέρα από αυτά που ήτανε άμεσα συνδεδεμένα με τον κλάδο μας. Στη Λευκωσία προσαρμόστηκα πάρα πολύ εύκολα. Έχω δει άτομα από όλη την Ελλάδα και από άλλες χώρες να έρχονται στο Πανεπιστήμιο και κανένας δεν είχε θέμα να προσαρμοστεί. Επίσης, με τους καθηγητές και τις καθηγήτριες η σχέση ήταν άψογη. Ο κάθε καθηγητής είναι εξειδικευμένος σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και το ξέρει απίστευτα καλά, είναι υπερβολικά καλός. Και όλοι πάντα βοηθούσανε. Πάντα ήξερα ότι αν είχα απορία θα πήγαινα στον καθηγητή και θα με βοηθούσε. Υπήρχε πάντα κατανόηση και στήριξη που δεν υπάρχει σε πολλές άλλες χώρες. Και η βαθμολόγηση είναι αντικειμενική. Αν προσπαθήσει κάποιος όντως μπορεί να τα καταφέρει. Το σύστημα είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να βοηθήσει τους καλούς να γίνουν καλύτεροι.»

Παύλος Βλαζάκης, απόφοιτος προγράμματος Μηχανολόγου Μηχανικού

 

Είναι η Κύπρος ιδανικός προορισμός για σπουδές;

 

 «Επέλεξα την Κύπρο λόγω της κοντινής απόστασης από την Ελλάδα και λόγω της γλώσσας ομιλίας, αλλά και γιατί ήταν μια προσιτή επιλογή. Επιπλέον οι εφαρμοσμένες τέχνες, που ήταν το αντικείμενο που ήθελα να σπουδάσω, είναι πολύ ανεπτυγμένες στην Κύπρο. Υπάρχει πραγματικά μία κοινότητα που ασχολείται επαγγελματικά με αυτό, κάνει έρευνα σε αυτό και υπάρχουν και οι υποδομές που βοηθούν τον τομέα να αναπτυχθεί. Το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο το επέλεξα γιατί είχα ακούσει καλά λόγια από την κολλητή μου που σπούδαζε φαρμακευτική σε αυτό. Επίσης, νιώθω ότι ήταν δίκαια και αξιοκρατική η αντιμετώπιση απέναντι μου. Από την αρχή κρίθηκα γι’ αυτό που αναμένεται να σπουδάσω, είδαν το πορτφόλιο μου, και γενικά τα κριτήρια εισδοχής έχουν να κάνουν με μαθήματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα σπουδών που θα επιλέξεις. Οπότε δεν είχα την πίεση να είμαι καλός σε μαθήματα τα οποία δεν συνδέονται άμεσα με το αντικείμενο που θέλω να σπουδάσω. Με βοήθησε πάρα πολύ το ότι η κοινωνία της Κύπρου είναι μικρή και για οτιδήποτε χρειαζόμουν μπορούσα να έχω πρόσβαση σε καλλιτέχνες, εικαστικούς, παραγωγούς. Εξοικειώθηκα με τον τομέα, δικτυώθηκα και γνώρισα κόσμο. Στο Πανεπιστήμιο μας πηγαίνουν σε εκθέσεις και εκδηλώσεις, επειδή και οι καθηγητές και οι καθηγήτριές μας είναι ενεργοί στον τομέα τους. Ακόμα κάτι πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι πραγματικά στην Κύπρο νιώθεις μια απίστευτη ασφάλεια, δεν θα νιώσεις ποτέ ότι απειλείσαι. Το νιώθει και η μαμά μου πάρα πολύ και, παρόλο που αποφοίτησα, δεν θέλει να φύγω, όταν έρχεται μου λέει ‘είναι όλα τόσο καλά εδώ’. Είναι πραγματικά ένας παράδεισος για τις έγνοιες των γονιών. Τέλος, και μέσω των καθηγητών/τριών και μέσω του Πανεπιστημίου, ενημερωνόμαστε συνέχεια για θέσεις εργασίας και οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουν ήδη βρει δουλειά πριν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Επιπλέον, επειδή εργάζομαι στο Creative Lab του Πανεπιστημίου, έχω αποκτήσει απίστευτη εμπειρία, νιώθω ότι είμαι πολύ καλά προετοιμασμένος για την αγορά εργασίας.»

Μάριος Πασχαλίδης

Απόφοιτος Προγράμματος Γραφικών Τεχνών και Διαφημιστικού Σχεδίου

 

Με ιστορία πέραν των 50 χρόνων, το Πανεπιστήμιο Frederick είναι αναγνωρισμένο από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π) της Ελλάδας ως ομοταγές ίδρυμα προς τα Ελληνικά Α.Ε.Ι. 

 

Πρόκειται για το μοναδικό Πανεπιστήμιο στην Κύπρο το οποίο λειτουργεί σε δύο πόλεις, Λευκωσία και Λεμεσό, με πέντε Σχολές που προσφέρουν περισσότερα από 80 πλήρως αναγνωρισμένα προγράμματα σπουδών σε πτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο στους τομείς της Υγείας, της Μηχανικής, της Πληροφορικής, της Αρχιτεκτονικής, των Τεχνών, της Επικοινωνίας, της Διοίκησης, της Νομικής, της Ναυτιλίας, των Επιστημών της Αγωγής και των Κοινωνικών Επιστημών.

 

Πρόσφατα κατατάχθηκε στη 139η θέση ανάμεσα σε 1103 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και στην 194η διεθνώς, ανάμεσα στα συνολικά 2068 Πανεπιστήμια που αξιολογήθηκαν στη γενική κατάταξη του παγκόσμιου συστήματος αξιολόγησης πανεπιστημίων U-Multirank, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ως αποτέλεσμα, το Πανεπιστήμιο Frederick έχει καταταχθεί δεύτερο ανάμεσα σε 20 κυπριακά και ελληνικά Πανεπιστήμια που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης.

 

Στα Times Higher Education Impact Rankings 2022, το Πανεπιστήμιο Frederick κατατάχθηκε στη θέση 101-200 παγκοσμίως και στις τέσσερεις κατηγορίες που έχουν προσμετρήσει στην τελική του βαθμολογία (Ποιοτική Εκπαίδευση, Προσιτή και Καθαρή Ενέργεια,  Λιγότερες Ανισότητες, Συνεργασία για τους Στόχους). Ως αποτέλεσμα της κατάταξης αυτής, το Πανεπιστήμιο Frederick είναι το ένα από δύο Πανεπιστήμια σε Κύπρο και Ελλάδα (από τα συνολικά δεκαπέντε Πανεπιστήμια που συμμετείχαν) που κατατάχθηκε στα κορυφαία 301-400 Πανεπιστήμια παγκοσμίως στη συγκεκριμένη κατάταξη.

 

Το Πανεπιστήμιο Frederick διατηρεί μακρόχρονη παρουσία στην Ελλάδα με Γραφείο Διασύνδεσης στο κέντρο της Αθήνας (Πανεπιστημίου 57, Στοά Μάντακα), στελεχωμένο από εξειδικευμένους λειτουργούς του Πανεπιστημίου για παροχή ενημέρωσης και εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων από Ελλάδα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να καλέσεις στο τηλέφωνο 210 3311288, να στείλεις email στο [email protected] ή να επισκεφθείς την ιστοσελίδα www.frederick.ac.cy.

Εκπαίδευση
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ