Ποια μοντέλα ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους
Το Ford Fiesta θα συνεχίσει να παράγεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Ποια μοντέλα ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους

Η Ford ανακοίνωσε την οριστική διακοπή της παραγωγής του Fiesta το 2023, ωστόσο παρέα στο δημοφιλές supermini κάνουν και πολλά άλλα μοντέλα, για τα οποία έφτασε επίσης το πλήρωμα του χρόνου.

Η αγορά του αυτοκινήτου μεταβάλλεται με γοργούς ρυθμούς, οι νέες τάσεις απαιτούν καινούργια μοντέλα και οι εταιρείες του χώρου υποχρεώνονται να θυσιάσουν ακόμη και επιτυχημένα οχήματα με πολυετή ιστορία, όπως συνέβη πρόσφατα με το Ford Fiesta.

 

Το δημοφιλές supermini ξεκίνησε να παράγεται το 1976 και τώρα κυκλοφορεί το μοντέλο όγδοης γενιάς, που μέλλει να είναι και το τελευταίο αφού με αυτό θα πέσουν οριστικά τον Ιούνιο του 2023 οι τίτλοι τέλους, προκειμένου να λανσαριστεί αργότερα ένα ηλεκτροκίνητο Crossover.

 

Σαφώς μικρότερη έκπληξη αποτελεί η απόφαση της Ford να βάλει την άνοιξη του 2023 τέλος και στην παραγωγή των πολυμορφικών S-Max και Galaxy, καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία δεν έχει πλέον «πέραση» εμπορικά.

 

Είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση της παραγωγής του επιτυχημένου Ford Mondeo στις 31 Μαρτίου του 2022 για να ικανοποιήσει το εργοστάσιο της εταιρείας στη Βαλένθια της Ισπανίας την αυξημένη ζήτηση για υβριδικά μηχανικά σύνολα και μπαταρίες.

 

Ποια μοντέλα ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους
Το ηλεκτροκίνητο Renault Zoe έπεσε θύμα των ηλεκτρικών μοντέλων νέας γενιάς της γαλλικής μάρκας.

 

Όμως και η Renault προχωρά σε ένα ξεσκαρτάρισμα της γκάμας της με πιο ξεχωριστό θύμα το συμπαγές ηλεκτροκίνητο μοντέλο Zoe, που κρίνεται πλέον περιττό μετά το λανσάρισμα των –επίσης ηλεκτρικών– αναβιώσεων του Renault 4 και 5 με ορίζοντα λανσαρίσματος το 2025 και το 2024.

 

Και εδώ είχαμε τον Φεβρουάριο του 2022 την αποχώρηση της μπερλίνας Talisman από την αγορά, για την οποία δεν προβλέπεται επίσης διάδοχος.

 

Ποια μοντέλα ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους
O διάδοχος του Opel Insignia αναμένεται το 2024 και θα είναι 100% ηλεκτροκίνητος.

 

Mαντίλι θα κουνήσει εντός του τρέχοντος έτους και το Opel Insignia, για να μπορέσει να αυξηθεί η παραγωγή του Opel Astra και του DS 4 στο γερμανικό εργοστάσιο του Ρίσελσχαϊμ, ωστόσο προβλέπεται να υπάρξει το 2024 διάδοχο μοντέλο, αμιγώς ηλεκτροκίνητο.

 

Από την πλευρά της Volkswagen είχαμε τον εξοβελισμό του τετράθυρου Passat από την γκάμα της, ενώ μόλις ολοκλήρωσε τον κύκλο του το αποκλειστικά ηλεκτροκίνητο Smart Forfour, που αντικαθίσταται από ένα κόμπακτ SUV ίδιας τεχνολογίας.

 

Ποια μοντέλα ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους
Το ηλεκτρικό Smart Forfour ολοκλήρωσε τον κύκλο του και θα αντικατασταθεί από ένα SUV ίδιας τεχνολογίας.

 

Μεγάλη αιμορραγία εμφανίζει η κατηγορία των οικογενειακών πολυμορφικών, καθώς οι πελάτες προτιμούν κυρίως SUV και Crossover.

 

Εκτός λοιπόν από τα προαναφερόμενα Ford S-Max και Galaxy έχουμε ολοκλήρωση του κύκλου ζωής και για τα Seat Alhambra και Renault Espace, αλλά και για τα Dacia LodgyDacia MCV και Citroen C4 SpaceTourer, ενώ τον Ιούνιο του 2022 μπήκαν τίτλοι τέλους για την BMW i3, έναν πραγματικό σκαπανέα του κλάδου της ηλεκτροκίνησης.

 

Ποια μοντέλα ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους
Tη μοίρα του οικογενειακού πολυμορφικού Seat Alhambra έχουν πολλά μοντέλα της κατηγορίας.

 

Τα νέα, αυστηρότερα όρια εκπομπών ήχου προκάλεσαν την απόσυρση του χαρισματικού σπορ coupe Νissan GT-R από την ευρωπαϊκή αγορά, ενώ και η Lamborghini ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι έκλεισε οριστικά ο κύκλος ζωής της άκρως επιτυχημένες Aventador, για την οποία θα υπάρξει μεν διάδοχος αλλά πιθανότατα με άλλο όνομα.

 

Ποια μοντέλα ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους
Ολοκληρώθηκε ο κύκλος ζωής της Lamborghini Aventador, της οποίας ο διάδοχος θα έχει πιθανότατα άλλο όνομα.

 

Αυτοκίνητο
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ