Oι 8 πιο ακραίοι δρόμοι σε όλο τον κόσμο

Oι 8 πιο ακραίοι δρόμοι σε όλο τον κόσμο

Άπειροι δρόμοι διασχίζουν ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη μας. Ορισμένοι, ωστόσο, από αυτούς διαθέτουν τόσο μεγάλες ιδιαιτερότητες, που τους έκαναν πασίγνωστους και τους έβαλαν στο Βιβλίο Γκίνες. Δείτε οκτώ χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Δρόμος από δρόμο διαφέρει. Αυτό ισχύει στον υπερθετικό βαθμό για την οκτάδα των οδικών αρτηριών την οποία παρουσιάζουμε και απαρτίζεται από επίλεκτα μέλη, τα περισσότερα από τα οποία είναι καταχωρημένα στο Βιβλίο Γκίνες.

 

Ανάμεσά τους ο μεγαλύτερος σε μήκος δρόμος στον πλανήτη, ο δρόμος-θυσιαστήριο με εκατόμβες θυμάτων, η πιο μικροσκοπική και η πιο στενή οδός, ο αυτοκινητόδρομος με τις περισσότερες γέφυρες, αλλά και ο δρόμος με τις περισσότερες φιδωτές στροφές κ.λπ. Ας τους «περπατήσουμε» για να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Ο πιο παγωμένος

 Oι 8 πιο ακραίοι δρόμοι σε όλο τον κόσμο

 

Ο αυτοκινητόδρομος μήκους 568 χιλιομέτρων στον Βόρειο Καναδά, που συνδέει την Tibbit Lake με την Contwoyto Lake, χαράσσεται κάθε χρόνο εκ νέου, εγκαινιάστηκε το 1982 και θεωρείται ο μεγαλύτερος σε μήκος παγωμένος δρόμος στον κόσμο. Τα 495 χιλιόμετρα της διαδρομής «πατούν» πάνω σε παγωμένες λίμνες, ενώ λειτουργεί από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο για την τροφοδοσία των μεγάλων ορυχείων βόρεια της καναδικής πόλης Yellowknife.

 

O πιο επικίνδυνος

 Oι 8 πιο ακραίοι δρόμοι σε όλο τον κόσμο

 

Οι ντόπιοι τον ονομάζουν El Camino de la Muerte, δηλαδή «Ο Δρόμος του Θανάτου», ανεβαίνει έως τα 4.650 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και συνδέει την πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Παζ, με την πόλη Κορόικο. Τα περίπου 60 χιλιόμετρα της διαδρομής θεωρούνται πολύ επικίνδυνα λόγω του κάκιστου και στενού οδοστρώματος, των απότομων γκρεμών και των συχνών βροχοπτώσεων με συνοδεία ομίχλης. Σε αυτόν τον δρόμο έχαναν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 200 έως 300 άνθρωποι τη ζωή τους, μέχρι που παροπλίστηκε το 2007, οπότε αντικαταστάθηκε από μία σύγχρονη οδική αρτηρία. Από τότε λειτουργεί κυρίως ως τουριστική ατραξιόν για τους λάτρεις της ορεινής ποδηλασίας.

 

Ο δρόμος με τις περισσότερες γέφυρες

 Oι 8 πιο ακραίοι δρόμοι σε όλο τον κόσμο

 

Ο δρόμος Atlantic Coast Road εγκαινιάστηκε το 1989 και ψηφίστηκε το 2005 στη Νορβηγία ως «Η Δομική Κατασκευή του Αιώνα». Συνδέει το χωριό Vevang με το νησιώτικο χωριό Karvag και αν και δεν ξεπερνά σε μήκος τα 8,3 χιλιόμετρα, διαθέτει συνολικά οκτώ γέφυρες! Ο συγκεκριμένος δρόμος αποτελεί φυσικά τουριστική ατραξιόν, όμως είναι πολύ δημοφιλής και στους Νορβηγούς, επειδή περνά από σημεία που θεωρούνται ιδανικά για ψάρεμα. Πρόσφατα ο Atlantic Coast Road έγινε ακόμη πιο διάσημος, καθώς σε αυτόν γυρίστηκε η τελευταία ταινία του Τζέιμς Μποντ, «No Time to Die».

 

Ο πιο απότομος

 Oι 8 πιο ακραίοι δρόμοι σε όλο τον κόσμο

 

Η Baldwin Street στο Dunedin της Νέας Ζηλανδίας εμφανίζει κλίση έως 35 μοιρών και είναι και με τη βούλα του Βιβλίου Ρεκόρ Γκίνες ο πιο απότομος δρόμος στη γη. Λόγω της μεγάλης κλίσης της είναι φτιαγμένη από μπετόν και δεν έχει ασφαλτοστρωθεί, επειδή σε συνθήκες καύσωνα θα υπήρχε κίνδυνος να λιώσει η άσφαλτος και να αρχίσει να κυλά σαν λάβα στην κατηφόρα.

 

O μακρύτερος

 Oι 8 πιο ακραίοι δρόμοι σε όλο τον κόσμο

 

Πάνω από 30.000 χιλιόμετρα, που αντιστοιχούν περίπου στα 3/4 της περιφέρειας της υδρογείου, είναι το μήκος του διάσημου δρόμου Panamericana από τη βόρεια Αλάσκα έως το νότιο άκρο της Αργεντινής. Η συγκεκριμένη διαδρομή διασχίζει 17 κράτη και αλλάζει τέσσερις κλιματικές και έξι χρονικές ζώνες, ενώ είναι ολόκληρη προσβάσιμη σε οχήματα, με εξαίρεση ένα μικρό τμήμα μεταξύ της Διώρυγας του Παναμά και της βόρειας Κολομβίας.

 

Ο πιο μικροσκοπικός

 Oι 8 πιο ακραίοι δρόμοι σε όλο τον κόσμο

 

Η Ebenezer Place βρίσκεται στο λιμάνι Wick της Σκωτίας και έχει μήκος μόλις 2 μέτρα και 6 εκατοστά! Το λιλιπούτειο δρομάκι συνδέει τη Riverstreet με τη Union Street και έχει μόνο ένα κτίριο με τον αριθμό 1, το οποίο είναι το μπιστρό του ξενοδοχείου Mackays Hotel. Οι τοπικές Αρχές είχαν υποχρεώσει πάντως το 1883 τον τότε ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, Αλεξάντερ Σινκλέρ, να τοποθετήσει στον τοίχο του κτίσματος μία πινακίδα με το όνομα του δρόμου!

 

O στενότερος

 Oι 8 πιο ακραίοι δρόμοι σε όλο τον κόσμο

 

Όσοι εύσωμοι πεζοί θελήσουν να διασχίσουν την οδό Spreuerhofstrasse στην παλιά πόλη του Ρόιτλινγκεν της Γερμανίας, θα τα βρουν σίγουρα σκούρα, καθώς το μέσο πλάτος της ανέρχεται σε 40 εκατοστά. Το μήκους περίπου 50 μέτρων δρομάκι στενεύει μάλιστα ακόμη περισσότερο σε ορισμένα σημεία του, όπου το πλάτος του συρρικνώνεται έως τα 31 εκατοστά! Το 2007 η οδός Spreuerhofstrasse καταχωρήθηκε στο Βιβλίο Γκίνες ως ο στενότερος δρόμος στον κόσμο και από τότε αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα του Ρόιτλινγκεν. Μάλιστα, η πινακίδα του συγκεκριμένου δρόμου έχει κλαπεί πάνω από 20 φορές, γι' αυτό και κατά την τελευταία της τοποθέτηση χρησιμοποιήθηκαν ειδικές βίδες στερέωσης.

 

Ο δρόμος με τις περισσότερες στροφές

 Oι 8 πιο ακραίοι δρόμοι σε όλο τον κόσμο

 

H Lombard Street αποτελεί μία από τις σημαντικότερες οδικές αρτηρίες του Σαν Φρανσίσκο και οδηγεί προς τη διάσημη γέφυρα Golden Gate Bridge. Σχεδόν εξίσου διάσημο είναι όμως και το μήκους 145 μέτρων τμήμα της Lombard Street μεταξύ της Hyde Street και της Leavenworth Street, επειδή φιλοξενεί δέκα κλειστές στροφές-φουρκέτες. Έτσι θεωρείται ανεπίσημα ως ο δρόμος με τις περισσότερες στροφές σε σχέση με το μήκος του παγκοσμίως. Η Lombard Street είναι σε εκείνο το σημείο γεμάτη πρασιές με λουλούδια και σε συνδυασμό με το φιδίσιο σχήμα σερπαντίνας έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο φωτογραφημένα και κινηματογραφημένα αξιοθέατα του Σαν Φρανσίσκο.

 

Αυτοκίνητο
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ