7 συμβουλές για τη σωστή χρήση των αλυσίδων στο χιόνι

7 συμβουλές για τη σωστή χρήση των αλυσίδων στο χιόνι

Πολλοί οδηγοί αντιμετωπίζουν με τρόμο το μοντάρισμα των αλυσίδων στο αυτοκίνητό τους. Ωστόσο, αυτός ο «εφιάλτης» ξεπερνιέται εύκολα εφαρμόζοντας στην πράξη ορισμένες απλές, αλλά χρήσιμες συμβουλές.

Μπορεί να φαντάζουν ακόμη μακρινό όνειρο τα χιόνια στους ελληνικούς δρόμους, ωστόσο των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Με άλλα λόγια, το χιόνι δεν πρέπει να μας πιάσει απροετοίμαστους όπως συμβαίνει δυστυχώς με πολλούς οδηγούς, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τη σωστή χρήση των αλυσίδων και βιώνουν εφιαλτικές στιγμές όταν αρχίσουν και ασπρίζουν οι δρόμοι. Διαβάστε λοιπόν επτά χρήσιμες συμβουλές, οι οποίες θα σας απαλλάξουν από το άγχος της οδήγησης με αλυσίδες και θα σας βοηθήσουν να κινηθείτε με ασφάλεια σε χιονισμένα οδοστρώματα.

 

1.

Προληπτική προπόνηση

Οι αλυσίδες πρέπει να αποθηκεύονται σε εύκολα προσβάσιμο σημείο του οχήματος, να είναι καθαρές και όχι μπλεγμένες. Κάνετε οπωσδήποτε μία προπόνηση περνώντας αλυσίδες στο Ι.Χ. σας σε στεγνό δρόμο, ώστε να εξασκηθείτε και να είστε πανέτοιμοι, όταν πέσουν τα πρώτα χιόνια.

 

 2.

Απαραίτητος εξοπλισμός

Μέσα στο αυτοκίνητό σας πρέπει να υπάρχουν ένα λαστιχένιο πατάκι, για να γονατίσετε πάνω του κατά το μοντάρισμα των αλυσίδων, αδιάβροχα γάντια για να μην κοκκαλώσουν τα δάχτυλα μέσα στο κρύο, ένας φακός για να βλέπετε στο σκοτάδι και σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας, καθώς επίσης ένα φωσφορίζον γιλέκο για να σας διακρίνουν από μακριά.

 

3.

Έγκαιρη τοποθέτηση

Δεν σταματάμε για να μοντάρουμε τις αλυσίδες, όταν έχει στρωθεί ήδη πολύ χιόνι στο δρόμο, αλλά παρκάρουμε έγκαιρα σε ασφαλές και –ιδανικά- προστατευμένο σημείο.

 

4.

Οι σωστοί τροχοί

Οι αλυσίδες περνιούνται στους τροχούς του κινητήριου άξονα, δηλαδή εμπρός αν είναι το αυτοκίνητο εμπροσθοκίνητο και πίσω στα οπισθοκίνητα μοντέλα. Για τα τετρακίνητα οχήματα θα πρέπει να αναζητήσετε τη σχετική οδηγία στο βιβλιαράκι του κατασκευαστή.

 

5.

Δεύτερος έλεγχος

Αφού διανύσουμε μία διαδρομή περίπου 100 μέτρων με αλυσίδες, σταματάμε για να ελέγξουμε αν εφαρμόζουν σωστά στον τροχό, γιατί αλλιώς ενδέχεται να μην πιάνουν καλά στο δρόμο και να προκαλέσουν και ζημιά στο αυτοκίνητο.

 

6.

Χαμηλώνουμε ταχύτητα

Εννοείται, ότι η οδήγηση με αλυσίδες προϋποθέτει χαμηλές ταχύτητες κίνησης. Επίσης και οι χειρισμοί του τιμονιού πρέπει να είναι απαλοί, καθώς οποιαδήποτε απότομη κίνηση μπορεί να μας βγάλει εκτός πορείας εξαιτίας του ολισθηρού οδοστρώματος.

 

7.

Καλό καθάρισμα

Βγάζουμε αμέσως τις αλυσίδες, μόλις πατήσουμε σε οδόστρωμα χωρίς χιόνι, επιλέγοντας πάντα ένα ασφαλές σημείο. Επίσης, ξεπλένουμε και καθαρίζουμε καλά τις αλυσίδες μετά από κάθε χρήση τους, ώστε να φύγουν τα αλάτια, που τις φθείρουν πρόωρα.

 

Αυτοκίνητο
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ