Με αγχολυτική αυτονομία το Hyundai Kona Electric
Το Hyundai Kona Electric βασίζεται στο ίδιο πάτωμα με τα βενζινοκίνητα και υβριδικά αδελφάκια του.

Hyundai Kona Electric: Αγχολυτική αυτονομία και σβέλτες επιδόσεις

Το ηλεκτροκίνητο Crossover προσφέρει πραγματική αυτονομία άνω των 400 χιλιομέτρων και πείθει οδηγικά, ενώ οι τιμές του ξεκινούν από περίπου 30.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της σχετικής επιδότησης.

Το Kona Εlectric ανήκει στα πιο συμπαγή SUV της μικρομεσαίας κατηγορίας με μήκος 4,18 μ. και πλάτος 1,8 μ., ενώ βασίζεται στο ίδιο πάτωμα με τα συμβατικά βενζινοκίνητα και υβριδικά αδελφάκια του.

 

Στη μάσκα δίνουν τον τόνο τα αμυγδαλωτού σχήματος φωτιστικά σώματα, το κλειστό μέτωπο χωρίς γρίλιες υποδηλώνει την απουσία ψυγείου και οι στάνταρ ράγες οροφής με την κλίση του αμαξώματος από τα μεσαία κολωνάκια και προς τα πίσω προσδίδουν στο κορεάτικο μοντέλο έναν σπορτίφ και νεανικό χαρακτήρα.

 

Το συγκεκριμένο σχήμα, η υψηλή θέση οδήγησης και το σχετικά κοντό καπό του κινητήρα επιτρέπουν πολύ καλή ορατότητα προς τα εμπρός, η οποία περιορίζεται προς τα πίσω από τα φαρδιά κολονάκια, οπότε αναβαθμίζεται η σημασία των αισθητήρων παρκαρίσματος και της κάμερας οπισθοπορείας.

 

Με αγχολυτική αυτονομία το Hyundai Kona Electric
Πολύ ευχάριστη είναι η οδηγική αίσθηση του ηλεκτρικού SUV της Hyundai.

 

Στον θάλαμο επιβατών επικρατούν πλαστικά αποδεκτής ποιότητας, ενώ στις premium εκδόσεις προβλέπονται οθόνη αφής 10,15 ιντσών, αναδυόμενο Head Up Display, κάμερα οπισθοπορείας και ένα προηγμένο σύστημα κλιματισμού με δυνατότητες προθέρμανσης και αφύγρανσης.

 

Στην κεντρική κονσόλα υπάρχουν τα πλήκτρα επιλογής κίνησης (D για κίνηση εμπρός, R για όπισθεν, Ν νεκρά και P για αυτόματο χειρόφρενο), που αποδεικνύονται ιδιαίτερα πρακτικά, αν και θα μπορούσαν να πιάνουν λιγότερο χώρο.

 

Οι χώροι για τον οδηγό και τον συνοδηγό είναι άκρως ικανοποιητικοί, όμως στο πίσω μέρος πρέπει να κάνουν σημαντικούς συμβιβασμούς οι μεγαλόσωμοι επιβάτες.

 

Ο όγκος του πορτ-μπαγκάζ περιορίζεται στα 332 λίτρα εξαιτίας της φιλοξενίας της μπαταρίας κάτω από το πάτωμά του. Εναλλακτικά, μπορεί να τοποθετήσει ο κάτοχος του αυτοκινήτου μία μπαγκαζιέρα χωρητικότητας έως 350 λίτρων στην οροφή, που αντέχει σε βάρος έως 80 κιλών.

 

Με αγχολυτική αυτονομία το Hyundai Kona Electric
Στις πλουσιότερες εκδόσεις προβλέπεται οθόνη αφής 10,25 ιντσών.

 

Η χαμηλά τοποθετημένη μπαταρία επηρεάζει θετικά την εικόνα του Hyundai Kona Electric στον δρόμο, όπου μας εντυπωσίασε με την εξαιρετική του πρόσφυση στις στροφές.

 

Εμείς δοκιμάσαμε τη γρήγορη έκδοση των 204 ίππων με τη μεγαλύτερη μπαταρία χωρητικότητας 64 kWh, η οποία επιταχύνει ακόμη και στο κανονικό πρόγραμμα οδήγησης Normal Mode από μηδέν έως 100 χλμ./ώρα σε μόνο 7,9’’.

 

Να σημειώσουμε, ότι η μετάδοση της κίνησης γίνεται στους εμπρόσθιους τροχούς, καθώς δεν προβλέπονται τετρακίνητες εκδόσεις για το Kona Electric.

 

Οι Κορεάτες δεν αρκέστηκαν μόνον στις σβέλτες επιδόσεις, αλλά ρύθμισαν αρκετά σφιχτά και τις αναρτήσεις για μία πιο σπορ οδηγική αίσθηση, αν και θα θέλαμε να είναι ένα κλικ αμεσότερο το τιμόνι, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 170 χλμ./ώρα για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Η επίσημη τιμή αυτονομίας σύμφωνα με τον τυποποιημένο τρόπο μέτρησης WLTP ανέρχεται σε 449 χιλιόμετρα και δεν είναι διόλου θεωρητική, εφόσον κινείστε σε σημαντικό βαθμό σε αστικό περιβάλλον και αποφεύγετε γενικότερα τις υπερβολές με το δεξί πεντάλ του γκαζιού.

 

Με αγχολυτική αυτονομία το Hyundai Kona Electric
To σχήμα του αμαξώματος είναι αρκετά αεροδυναμικό και το μήκος του ανέρχεται σε 4,18 μ.

 

Με ένα πιο επιθετικό στυλ οδήγησης και περισσότερα κομμάτια αυτοκινητόδρομου θα δείτε την αυτονομία να μειώνεται κατά περίπου 100 χιλιόμετρα, όμως ακόμη και έτσι μιλάμε για μία εξαιρετική επίδοση.

 

Να τονίσουμε ότι με αποκλειστική χρήση στην πόλη η αυτονομία του κορεάτικου SUV ξεπερνά θεαματικά τα 449 χιλιόμετρα και υπερβαίνει ακόμη και τα 600 χιλιόμετρα, ενώ πολύ αξιόπιστη αποδείχθηκε και η σχετική ένδειξη του πίνακα οργάνων!

 

Το σημείο υποδοχής του καλωδίου φόρτισης βρίσκεται στη μάσκα του αυτοκινήτου, ενώ η ταχυφόρτιση της μπαταρίας από μηδέν έως 80% πραγματοποιείται σε λιγότερο από μία ώρα.

 

Στα υπέρ του Hyundai Kona Electric καταγράφονται τα πέντε αστέρια που έχει λάβει στις δοκιμές πρόσκρουσης του ευρωπαϊκού οργανισμού EuroNCAP, αλλά και το αναβαθμισμένο πακέτο εξοπλισμού ασφαλείας από το εργοστάσιο.

 

Με αγχολυτική αυτονομία το Hyundai Kona Electric
Με ξεχωριστά πλήκτρα επιλέγει ο οδηγός την κίνηση προς τα εμπρός, την όπισθεν και τη νεκρά.

 

Οι τιμές του ηλεκτροκίνητου κορεάτικου SUV ξεκινούν από 36.990 ευρώ για την έκδοση των 136 ίππων με τη μικρότερη μπαταρία των 39 kWh και μειώνονται στις 29.992 ευρώ με χρήση των κρατικών επιδοτήσεων.

 

Οι εκδόσεις των 204 ίππων με τη μεγαλύτερη μπαταρία των 64 kWh εκκινούν από 42.990 ευρώ (36.765 ευρώ με επιδότηση).

 

Η ελληνική αντιπροσωπεία προσφέρει δωρεάν τη συσκευή φόρτισης Wallbox, ενώ για όλα τα Hyundai Kona Electric προβλέπονται πέντε χρόνια εργοστασιακής εγγύησης με απεριόριστα χιλιόμετρα, πέντε χρόνια δωρεάν οδική βοήθεια, δωρεάν ετήσιος έλεγχος και εγγύηση βαφής για το ίδιο διάστημα και οκτώ χρόνια ή 160.000 χλμ. εργοστασιακή εγγύηση για την μπαταρία.

 

Με αγχολυτική αυτονομία το Hyundai Kona Electric
Η υποδοχή του καλωδίου φόρτισης βρίσκεται στη μάσκα του αυτοκινήτου.

 

Αυτοκίνητο
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ford Kuga Plug-in Hybrid

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ford Kuga Plug-in Hybrid