Family Bond από τη Volvo Cars

Family Bond από τη Volvo Cars: Ένα πρόγραμμα συμπερίληψης που τιμά τον ρόλο του γονιού

Προσφέροντας 24μηνη άδεια με αποδοχές και στα δυο φύλα.

ADVERTORIAL

 

Η Volvo Cars εφαρμόζει εδώ και έναν χρόνο μια νέα πολιτική γονεϊκής άδειας δείχνοντας τον δρόμο στην παγκόσμια αγορά.

 

Όταν ετοιμάζεσαι να γίνεις μαμά ποτέ δεν ξέρεις τι ακριβώς σε περιμένει. Προσωπικά αντιμετώπισα τη γέννα του πρώτου μου παιδιού – που ήταν και το μεγάλο «άγνωστο» - λες και πήγαινα να κάνω μια μικροεπέμβαση ρουτίνας. Σα να έπρεπε να αφαιρέσω μια πέτρα από τη χολή και μετά από τη σύντομη νοσηλεία θα επέστρεφα στη ζωή μου όπως ακριβώς ήταν προηγουμένως. Ναι, καλά! Η ζωή πριν το παιδί, τελειώνει με το πρώτο «ουά» και το τέλος αυτό επισφραγίζεται με το που γυρίζεις σπίτι και συνειδητοποιείς ότι αυτό το μικροσκοπικό μωρό σε χρειάζεται όσο δεν σε έχει χρειαστεί ποτέ κανείς – και για να είμαι δίκαιη το ίδιο χρειάζεται και τον μπαμπά που μάλλον είναι το ίδιο παιγμένος με εσένα.

 

Family Bond από τη Volvo Cars

 

Ως freelancer φυσικά δεν είχα τη δυνατότητα να επικεντρωθώ όσο θα ήθελα – τώρα πια το καταλαβαίνω πολύ καλά- σε αυτό το νέο δεδομένο που λέγεται «μητρότητα» και παρασύρει μαζί του ένα ολόκληρο σύμπαν από συναισθήματα, υποχρεώσεις, ευθύνες και πράξεις φροντίδας. Και παρ΄ ότι τότε ίσως να μην το είχα συνειδητοποιήσει, πλέον όποτε σκέφτομαι τους πρώτους μήνες με ένα μωρό που όποτε κοιμόταν εγώ δούλευα, εύχομαι να είχα τη δυνατότητα να ζήσω αλλιώς εκείνη την πολύ ιδιαίτερη, μοναδική, ανεπανάληπτη φάση της ζωής μου. Να δούλευα ίσως σε μια εταιρία με απόλυτη κατανόηση και έμπρακτη υποστήριξη απέναντι στη θέση της νέας μαμάς αλλά και του νέου μπαμπά, που δεν είναι άλλη από το να είναι δίπλα στο παιδί τους.

 

Τα ανακαλώ όλα αυτά, καθώς πρόσφατα διάβασα για το πρόγραμμα Family Bond της Volvo Cars που ισχύει ήδη εδώ και έναν χρόνο, από την 1η Απριλίου 2021 και ίσως είναι μια από τις πιο σημαντικές δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που μπορεί να συναντήσεις στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Μέχρι σήμερα η εταιρία έχει εντάξει σε αυτό, περισσότερους από 40 χιλιάδες εργαζομένους σε όλο τον κόσμο προσφέροντας γονική άδεια με αποδοχές και μάλιστα χωρίς διάκριση στο φύλο.

 

 

Αυτό σημαίνει ότι το Family Bond παρέχει σε όλους τους νέους γονείς – ακόμα κι αν μετρούν μόνο έναν χρόνο εργασίας – συνολική άδεια 24 εβδομάδων, ενώ ταυτόχρονα πληρώνονται το 80% του μισθού τους. Πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να βρίσκεσαι δίπλα στο μωρό σου, χωρίς το άγχος και την ανασφάλεια την δουλειάς, για να δώσεις όλη σου την ενέργεια στην πιο απαιτητική εργασία απ’ όλες; Κι όταν λέω σημαντικό, αυτό ισχύει τόσο για τη μαμά όσο και για τον μπαμπά κι ακόμα περισσότερο για το ίδιο το μωρό που μπορεί να απολαμβάνει όλη τη φροντίδα και την παρουσία που έχει ανάγκη. Η Volvo Cars με απόλυτη ενσυναίσθηση και ευθύνη παρέχει αυτή τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε από τους δύο γονείς και μάλιστα η χρήση της άδειας μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή μέσα στα τρία πρώτα χρόνια του παιδιού – που είναι και τα πιο σημαντικά.

 

Είναι ενδεικτική η δήλωση του απερχόμενου CEO της Volvo Cars, Håkan Samuelsson  «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα που υποστηρίζει την ισότητα των γονέων όλων των φύλων. Η ενίσχυση των γονέων για να ισορροπήσουν τις απαιτήσεις ανάμεσα στην εργασία και την οικογένεια βοηθά να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των φύλων και επιτρέπει σε όλους να διακριθούν στην καριέρα τους. Είμαστε πάντοτε μία εταιρεία ανθρωποκεντρική και προσανατολισμένη στην οικογένεια. Μέσω του προγράμματος Family Bond, επιδεικνύουμε και βιώνουμε τις αξίες  μας, οι οποίες με τη σειρά τους θα ενδυναμώσουν τη μάρκα».

 

 

Πράγματι, η νέα παγκόσμια πολιτική της Volvo είναι από τις πιο συμπεριληπτικές και υποστηρικτικές σε όλο τον κόσμο. Κι εδώ η συμπερίληψη έχει ουσιαστική έννοια, αφού η γονική άδεια απευθύνεται σε κάθε έναν που κατοχυρώνεται νομικά ως γονιός. Αυτό περιλαμβάνει τους θετούς ή ανάδοχους γονείς, εκείνους που αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, αλλά φυσικά και τα ομόφυλα ζευγάρια που αποκτούν παιδιά με βιολογικό ή όχι τρόπο. Άλλωστε, σε κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις η ανάγκη του παιδιού είναι πάντα η ίδια. Είναι η ανάγκη για στοργή και γονεϊκή φροντίδα, η ανάγκη να νιώσουν την ασφάλεια που τους είναι απαραίτητη για να μεγαλώσουν με έναν υγιή τρόπο.

 

Πόσο άκυρο ακούγεται, λοιπόν, το γεγονός ότι ορισμένες χώρες δεν παρέχουν καθόλου γονική άδεια με αποδοχές στους νέους γονείς ή εξαιρούν ομάδες γονέων – ακόμα και τους ίδιους τους πατέρες για να μη μιλήσουμε για τις υπόλοιπες περιπτώσεις. Απ’ την άλλη πάλι, δεν θα μπορούσες να περιμένεις κάτι λιγότερο από την Volvo Cars της οποίας η παγκόσμια πολιτική αντλεί έμπνευση από την εθνική νομοθεσία της Σουηδία – που είναι η μητρική αγορά της εταιρίας. Μια χώρα που φημίζεται για τη γενναιόδωρη πολιτική γονικών αδειών που εφαρμόζει, με σημαντικά οφέλη για τους γονείς και τα παιδιά.

 

 

Ένα από τα πιο σημαντικά μηνύματα του προγράμματος Family Bond είναι η τοποθέτηση του ρόλου του μπαμπά εκεί που του αξίζει. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πιλοτικό σχήμα που εφαρμόστηκε στην περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) το 2019, το 46% των υποψηφίων ήταν πατέρες. Η εταιρία, μελετώντας το αποτέλεσμα του πιλοτικού προγράμματος διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι εκτίμησαν τη συμπεριληπτική και ουδέτερη ως προς το φύλο αντιμετώπιση του γονεϊκού ρόλου και με τρόπο ουσιαστικό κάλυψε τις ανάγκες που προκύπτουν από αυτόν. Το πιο σημαντικό, όμως από τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι το πώς μπορούν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι να κάνουν χρήση της γονικής άδειας, αλλά και το πώς μπορεί να γίνει η γονική άδεια ο νέος «κανόνας» και για τους δύο γονείς.

 

Ο φόβος για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην καριέρα, αλλά και η –απαρχαιωμένη; - νοοτροπία που θέλει τον μπαμπά να δουλεύει χωρίς να διαθέτει περισσότερο χρόνο για να αφιερώσει στο παιδί του είναι από τα πιο σημαντικά εμπόδια που καταφέρνει να καταρρίψει το πρόγραμμα Family Bond της Volvo Cars. Μια πολιτική που λειτουργεί ως προεπιλογή ώστε να ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο την αποτελεσματική εφαρμογή της και τη δημιουργία του αυτόματου αποτελέσματος. Μάλιστα, είναι σαφές, ότι λόγω του παγκόσμιου χαρακτήρα του προγράμματος, αν σε κάποια χώρα η εθνική νομοθεσία είναι ακόμα πιο ευνοϊκή, τότε υπερτερεί του προγράμματος ώστε να οι γονείς πάντα να είναι ωφελημένοι στο έπακρον.

 

«Είναι κάτι περισσότερο από μία νέα πολιτική αδειών για τους εργαζομένους μας –είναι η ενσωμάτωση της εταιρικής κουλτούρας και των αξίων μας», λέει η Hanna Fager, Επικεφαλής Εταιρικών Λειτουργιών στη Volvo Cars. «Θέλουμε να οδηγήσουμε την αλλαγή στον κλάδο και να θέσουμε ένα νέο παγκόσμιο πρότυπο. Εντάσσοντας όλους τους υπαλλήλους μας σε αμειβόμενη γονική άδεια, περιορίζουμε το χάσμα των φύλων και αποκτάμε ποικίλο εργατικό δυναμικό, ενισχύοντας την απόδοση και ενδυναμώνοντας την επιχειρηματική μας δραστηριότητα.»

 

Εγώ πάλι, θα έλεγα ότι είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται η σύγχρονη οικογένεια για να μπορεί να ισορροπήσει μέσα στην καθημερινότητα. Είναι όλα όσα χρειάζεται ένα μωρό, ένα μικρό παιδί που δε γίνεται να μεγαλώνει χωρίς την παρουσία και των δυο γονιών. Τελικά είναι όλα όσα χρειάζεται η κοινωνία αυτή, που μέσα σε όλες τις προκλήσεις που βιώνει, μπορεί ίσως να ελπίζει σε καλύτερες μέρες, με περισσότερες ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές. Αυτό δεν είναι που αναζητούμε όλοι;

 

Αυτοκίνητο
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ