Dacia Manifesto
Το Dacia Manifesto δεν διαθέτει πόρτες και παράθυρα, αλλά ούτε και παρμπρίζ.

Dacia Manifesto: Ένα μοντέλο από το μέλλον

Το πρωτότυπο μοντέλο εντυπωσιάζει αισθητικά αφού δεν διαθέτει πόρτες και παρμπρίζ, το εσωτερικό του πλένεται με νερό, η αφαιρούμενη μπαταρία του τροφοδοτεί με ρεύμα οικιακές παροχές και ο μονός προβολέας του μετατρέπεται σε φακό!

Υπάρχουν κάποια πειραματικά μοντέλα, τα οποία λυπάσαι πραγματικά, επειδή δεν πρόκειται να περάσουν σε φάση παραγωγής. Στην περίπτωση ωστόσο του Manifesto, μετριάζεται η λύπη μας από το γεγονός ότι η Dacia σχεδιάζει να εφαρμόσει πολλές από τις ανατρεπτικές καινοτομίες του σε μελλοντικά μοντέλα της.

 

Το Manifesto αποτελεί λοιπόν μία εμφατική δήλωση της Dacia, ένα πραγματικό μανιφέστο δηλαδή, να υποστηρίξει τη στροφή των καταναλωτών σε «cool» και αποδοτικά μοντέλα, προσιτά στον μέσο πελάτη, που σε συνδέουν άμεσα με τη φύση και βρίθουν καινοτομιών.

 

Dacia Manifesto
Το εντυπωσιακό πειραματικό όχημα είναι τετρακίνητο και απέχει πολύ από το έδαφος.

 

Έτσι έχουμε ένα όχημα χωρίς πόρτες, παράθυρα και παρμπρίζ για αδιαμεσολάβητη επαφή με το περιβάλλον και την ύπαιθρο, ενώ αντίθετα προσφέρει εξαιρετική συνδεσιμότητα με το σύστημα «Βring Your Own Device» (φέρε τη δική σου συσκευή), που επιτρέπει την ενσωμάτωση του smartphone στο ταμπλό και στον οδικό υπολογιστή (trip computer) του αυτοκινήτου. Απολύτως ανατρεπτικό αποδεικνύεται και το ένα και μοναδικό φωτιστικό σώμα, επειδή μπορεί να αφαιρεθεί από τη μάσκα και να αξιοποιηθεί σαν πανίσχυρος φακός χειρός.

 

Dacia Manifesto
Απλό και απολύτως λειτουργικό είναι το κόκπιτ του Dacia Manifesto.

 

Το Dacia Manifesto εμπεριέχει στο DNA του τα γονίδια ενός αυθεντικού οχήματος εκτός δρόμου, καθότι τετρακίνητο, με αυξημένη απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος, με μεγάλους τροχούς και ένα ανθεκτικό αμάξωμα φτιαγμένο για σκληρή χρήση ακόμη και σε δύσκολες χωμάτινες διαδρομές. Επιστρέφοντας από αυτές σπίτι, μπορείτε πάντως να καθαρίσετε πανεύκολα το αυτοκίνητο παίρνοντας μία μάνικα και ξεπλένοντας το αδιάβροχο σαλόνι του.

 

Dacia Manifesto
Πολλά μέρη του αμαξώματος προέρχονται από ανακυκλωμένα πλαστικά, ενώ τα ελαστικά δεν έχουν αέρα.

 

Η Dacia νοιάστηκε όμως και για τους φίλους του κάμπινγκ, καθώς τα αφαιρούμενα καλύμματα των καθισμάτων μετατρέπονται εντός δευτερολέπτων σε λειτουργικά sleeping bags. Κερασάκι στην τούρτα είναι η μπαταρία του Manifesto, η οποία αφαιρείται και μπορεί να τροφοδοτήσει με ηλεκτρική ενέργεια ένα νοικοκυριό, όπως επίσης και υπαίθριες δραστηριότητες (π.χ. πάρτι, εκδηλώσεις κ.λπ.) που χρειάζονται παροχή ρεύματος.

 

Dacia Manifesto
Το εσωτερικό του αυτοκινήτου ξεπλένεται κανονικά με νερό και λάστιχο.

 

Οι άνθρωποι της Dacia έδωσαν μεγάλη έμφαση στην οικολογική διάσταση του πρωτοτύπου τους, οπότε μείωσαν δραστικά το βάρος του για χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας με την εκτεταμένη χρήση μερών από ανακυκλωμένο πλαστικό και από χρησιμοποιημένα και κατεργασμένα πολυμερή.

 

Στο εσωτερικό του Manifesto συναντούμε επίσης φυσικά υλικά, όπως η επένδυση του ταμπλό με φελλό, ενώ μην ψάχνετε για διακοσμητικά χρωμίου, επειδή πολύ απλά δεν υπάρχουν. Μία άλλη πρωτοποριακή καινοτομία αποτελούν τα ελαστικά χωρίς αέρα, που προσφέρουν υψηλή οικονομία καυσίμου και έχουν ίδια διάρκεια ζωής με το υπόλοιπο αυτοκίνητο!

 

Ευχή μας να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις προαναφερόμενες καινοτομίες στα μελλοντικά μοντέλα της Dacia και όχι μόνο.

 

Αυτοκίνητο
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ