Μάντσεστερ: Η ζωή μετά τους Smiths

Μάντσεστερ: Η ζωή μετά τους Smiths Facebook Twitter
1

 

H Nothern Soul, οι Smiths, οι Buzzcocks, οι Joy Division, το acid house, η Britpop. Η πολιτισμική κληρονομιά του Μάντσεστερ (αλλά και η υποκουλτούρα του) είναι θρυλική. Σύμφωνα όμως με μια έρευνα του Dazed and Confused η πόλη βρίσκεται σε παρακμή και είναι η τέταρτη πιο υποβαθμισμένη περιοχή της Βρετανίας με μισά από την νεολαία της να ζει στην απόλυτη φτώχεια.

Η Hacienda έχει πλέον γκρεμιστεί και έχει δώσει την θέση της σε διαμερίσματα και στην άλλοτε περήφανη εργατική πόλη έχει σκοτεινιάσει από τα μέτρα λιτότητας των Συντηρητικών.

Η φωτογράφος Fumi Nagasaka και η στυλίστρια Elizabeth Cardwell όμως αποφάσισαν να αποδείξουν ότι η νεανική κουλτούρα ακόμη ανθίζει εκεί πέρα.  Ταξίδεψαν μέχρι το Μάντσεστερ για να ανακαλύψουν τους νέους που περπατούν στο δρόμο και μοιάζουν σαν παρείσακτοι στην ίδια τους την πόλη.

To Μάντσεστερ και η σημερινή του κατάσταση σε αντίθεση με την παλιότερη δόξα του ήταν αυτό που ενέπνευσε το πρότζεκτ.

«Ξεχώρισαν επειδή στεκόντουσαν μόνα τους στο πλήθος», είπαν για τα παιδιά που επέλεξαν να φωτογραφήσουν. Το καθένα  είχε το δικό του ιδιαίτερο στιλ και προσωπικότητα. Αν και τα περισσότερα όπως είπαν μισούν γενικά της φωτογραφίες, τελικά κατάφεραν να τα πείσουν. «Δεν τους ενδιέφερε να μπουν σε ένα περιοδικό μόδας».

«To Μάντσεστερ και η σημερινή του κατάσταση σε αντίθεση με την παλιότερη δόξα του ήταν αυτό που ενέπνευσε το πρότζεκτ. Αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε τα adidas λόγω της σύνδεσης τους με τα χρόνια του Μάντσεστερ. Σήμερα συμβολίζουν την συγκεκριμένη νεολαία και την ανάγκη τους να κερδίσουν την μάχη ενάντια στον χρόνο, την γεωγραφία και τον αγώνα που η εργατική τάξη αντιμετωπίζει κάτω από την εξουσία της συντηρητικής κυβέρνησης. Το πνεύμα του Μάντσεστερ είναι ακόμη ζωντανό αλλά κρυμμένο πίσω από τα παράνομα πάρτι και τις πίτες του Greggs. Οι τοπικές αρχές δεν φροντίζουν πλέον τους άστεγους και αυτό φαίνεται σε κάθε γωνιά του δρόμου ενώ το ηδονιστικό συναίσθημα της πόλης δεν γιορτάζεται πλέον και έχει αντικατασταθεί μια σκοτεινή αίσθηση μηδενισμού. Κάποιος όμως πρέπει να διαβάσει πέρα από τις γραμμές. Αυτό που μας έκανε έκπληξη με περισσότερα από αυτά τα παιδιά είναι ότι απεικονίζουν το φως μέσα στο Μάντσεστερ που δεν έχει σβήσει. Η σκληράδα και η επαναστατικότητα τους είναι μέρος του χαρακτήρα της πόλης που παραμένει λαμπερό μέσα στην νεολαία της. Παρά τα όσα συμβαίνουν γύρω τους που δεν μπορούν να ελέγξουν, έχουν ακόμη την τόλμη και την αποφασιστικότητα να πετύχουν και πιστεύουν στον εαυτό τους παρά την αποξένωση τους». 

Μάντσεστερ: Η ζωή μετά τους Smiths Facebook Twitter
«Μου αρέσει η ατμόσφαιρα της» – Harry
Μάντσεστερ: Η ζωή μετά τους Smiths Facebook Twitter
«Το όνειρο μου για το μέλλον είναι να είμαι ευτυχισμένος μέχρι να πεθάνω» – Pau
Μάντσεστερ: Η ζωή μετά τους Smiths Facebook Twitter
«Θέλω να ταξιδέψω σε όλα τα σκέιτ πάρκα του κόσμου» – Alex
Μάντσεστερ: Η ζωή μετά τους Smiths Facebook Twitter
«Θα πετύχω σε ότι και να κάνω» – Luke
Μάντσεστερ: Η ζωή μετά τους Smiths Facebook Twitter
«Θέλω να γίνω αεροσυνοδός εκεί που ο ουρανός έχει λιγότερο κόσμο» ” – Viktorija
Μάντσεστερ: Η ζωή μετά τους Smiths Facebook Twitter
«Αυτή τη στιγμή η πόλη είναι πολύ ζωντανή, γεμάτη μικρά μυστικά και καταπληκτικός ανθρώπους» - Dion

Μάντσεστερ: Η ζωή μετά τους Smiths Facebook Twitter
«Νομίζω ότι κάτι πρέπει να γίνει για να βοηθήσουμε τους άστεγους εδώ πέρα. Το όνειρο μου είναι περιοδεύω με την μουσική μου»– Conor

Μάντσεστερ: Η ζωή μετά τους Smiths Facebook Twitter
«Προσπαθώ να ενθαρύνω τους άλλους να έχουν αυτοπεποίθηση γι΄αυτό που είναι. Μισώ την ιδέα του να είσαι κολλημένος σε ένα γραφείο και να φοράς μια κομψή στολή» – Emma

Μάντσεστερ: Η ζωή μετά τους Smiths Facebook Twitter
«Η ζωή είναι καλύτερη με τους φίλους και την οικογένεια σου επειδή ξέρεις ότι θα είναι πάντα εκει» – Lydia

Μάντσεστερ: Η ζωή μετά τους Smiths Facebook Twitter
«Θέλω να γίνω χορεύτρια» – Haley

Μάντσεστερ: Η ζωή μετά τους Smiths Facebook Twitter
«Το όνειρο μου για το μέλλον είναι να παντρευτώ τη φίλη μου, να κάνουμε παιδιά και να περιτριγυριζόμαστε από πολύ αγάπη» – Alyx Steele

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Τι ψάχνετε πιά ?Όλα αυτά αποτελούν βαθύ παρελθόν για το Manchester και εν συνεχεία για την Αγγλία. Μην ξεχνάμε όμως πως άλλες γενιές, άλλα γούστα. Δυστυχώς κανένας δεν δίνει στην Αγγλία την δέουσα προσοχή στην μουσική πιά... να διορθωθώ, στην καλή μουσική πιά. Ας είναι καλά το BBC Radio one και τα ανάλογα ραδιόφωνα με την playlist των... 10 κομματιών που παίζουν όλοι μέρα.Και αν παίζουν τίποτα και καλά classics, άντε κανένα eurithmics - sweet dreams και a ha - take on me, μέχρι εκεί.Πολύ μεγάλο κρίμα για μία χώρα με τόσο σημαντική ιστορία στην pop-electronica-rock μουσική.Πάντως τόσο υποβαθμισμένη περιοχή όπως αφήνει να εννοηθεί το άρθρο δεν την λeς, Κάποιες περιοχές του Manchester, ναι όντως είναι.