Στο φετινό φεστιβάλ Bonnaroo του Μάντσεστερ μπορεί οι  Wu-Tang Clan να ήταν στους head liners του 3μέρου, ωστόσο την παράσταση έκλεψε αναμφίβολα η  Holly Maniatty, η μεταφράστρια Νοηματικής Γλώσσας της μπάντας!

Το βίντεο με την ερμηνεία της, που κυκλοφόρησε στα μεγαλύτερα μουσικά blogs νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα, κάνει ήδη τον γύρο του διαδικτύου, και η Maniatty έγινε επισήμως meme αποτελώντας σκέτη πηγή έμπνευσης..

 

Αν το καλοσκεφτείς, είναι ίσως πιο ενδιαφέρον να την παρακολουθείς ακόμα κι από του ίδιους τους Wu Tang!

Η Holly βάζει την ψυχή της σε όλο αυτό.

Δεν μεταφράζει απλώς.

Για την ακρίβεια, κάνει ένα κανονικότατο performing στην σκηνή.

 

 

 

Από την συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο Noisey, μαθαίνουμε ανάμεσα σε άλλα, πως η  Holly είναι πιστοποιημένη μεταφράστρια της Νοηματικής εδώ και 13 ολόκληρα χρόνια, ενώ εργάζεται ως μεταφράστρια καλλιτεχνών στο φεστιβάλ Bonnaroo επί επτά συναπτά έτη.

Αντίθετα με τους περισσότερους ειδήμονες που ισχυρίζονται πως το hip hop είναι ίσως το μόνο μουσικό είδος που δεν μπορεί να μεταφραστεί στην νοηματική, λόγω ταχύτητας, η Holly - μεγάλη fan και η ίδια της ραπ- κοπίασε και τους διέψευσε πανηγυρικά.

 

 

 

"Είναι εξαντλητικό, αλλά αξίζει τον κόπο.. Άμα ρίξεις πολύ δουλειά σπανιώς υπάρχει κάτι που να μην γίνεται.."

Πώς όμως τα καταφέρνει;

"Μελέτησα περίπου 50 με 80 ώρες τα τραγούδια τους.

Παρακολούθησα αμέτρητες ώρες συναυλιών, βίντεο κλιπ, και συνεντεύξεων κάθε μέλους. Προσπαθώ να μάθω όσα περισσότερα γίνεται για το background και την προσωπικότητα του καθένα."

"Δεν μεταφράζω απλώς λέξη προς λέξη το τι λένε, αλλά μιμούμαι το ύφος τους, τις κινήσεις τους, την στάση τους πάνω στη σκηνή.

Ο καθένας ενσαρκώνει μία περσόνα, κι εγώ όλες σχεδόν τις δικές τους!"

 

 


 

 

"Υπάρχουν λέξεις όπως 'gang' ή 'brother' ή 'brotha ή 'nigga' που κάθε φορά που ακούγονται έχουν διαφορετικό νόημα στα τραγούδια των Wu Tang. Αυτό ακριβώς πρέπει να αποδώσω κι εγώ."

 

"Aν ο Ghostface αρχίσει να αυτοσχεδιάζει, το ίδιο πρέπει να κάνω κι εγώ. Έχω μία συνάδελφο και το πάμε εναλλάξ, ώστε να μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι τώρα τραγουδάει διαφορετικό άτομο."

 

 

 
Οι κωφοί άνθρωποι που έρχονται κάθε χρόνο στο Bonnaroo είναι περίπου 12 με 15.

Μπορεί να ακούγονται λίγοι, αλλά η ομάδα μεταφραστών του φεστιβάλ πρέπει να τους ακολουθεί παντού και να παρίσταται σε κάθε live που επιλέγουν να παρακολουθήσουν.

 

Τι άλλο;

 

Α, η Holly  περισσότερο από όλους τους Wu Tang αγαπάει τον Method Man - ο οποίος δεν άντεξε και κατέβηκε να την σφιχταγκαλιάσει μετά το πέρας του live, και αγαπημένο της τραγούδι τους είναι το Bring Da Ruckus.

Πιο εξαντλητικό live απ' όλα ήταν αυτό που έκανε με τους Beastie Boys.

 

Δεν είναι τέλεια;

:)

 

 

Bring Da Ruckus