Το Ζαγόρι, με τα 46 πανέμορφα χωριά του, είναι ένα αναγνωρισμένο μνημείο φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικής παράδοσης από την Unesco και αγαπημένος προορισμός trekking και rafting με διεθνή φήμη.  Οι επισκέπτες πολλοί πλέον, οι περίπατοι -εύκολοι ή δυσκολότεροι- μοναδικοί, η θέα απ’ όλα τα σημεία εντυπωσιακή, τα ξενοδοχεία όμορφα και άνετα και οι ταβέρνες συνδυάζουν παραδοσιακές και τολμηρότερες γεύσεις. Τώρα το χειμώνα πρωταγωνιστούν οι περίφημες πίττες και τα καλά κρεατικά ενώ ακούμε οτι ολοένα και περισσότεροι νέοι ξεκινούν ξανά κοπάδια και στήνουν λαχανόκηπους για να καλύψουν τις ανάγκες του τουρισμού ολοχρονίς. Αποτέλεσμα; Στα Ζαγοροχώρια τρως πολύ καλά!  Επισκεφθήκαμε , δοκιμάσαμε, ρωτήσαμε τους λάτρεις και τους δραστήριους επαγγελματίες εκεί και φτιάξαμε μιά λίστα με 15 μέρη για να φας καλά στα Ζαγοροχώρια.

 

Η Twominutes Angie
Η Twominutes Angie
 

 

1.

Για μπατσαριά (σαν χορτόπιττα αλλά χωρίς φύλλο, με μίγμα χορταρικών, τυρί φέτα και χυλό από καλαμποκάλευρο που συνοδεύεται συχνά από γαλοτύρι ή γιαούρτι), πεντανόστιμο κοκκινιστό κρέας στη κατσαρόλα με λεπτό σπαγγέτι, τέλειες φρεσκοκομμένες και φρεσκοτηγανισμένες πατάτες στη Σωτηρία (του Τσιγαρά) στα Ανω Πεδινά λίγο πιό κάτω από το ξενοδοχείο Μονοπάτια που διαθέτει και αυτό ένα πολύ καλό εστιατόριο με τολμηρότερους συνδυασμούς, πάντα κάνοντας χρήση τοπικών υλικών. Δείτε εδώ τα εορταστικά μενού στα Μονοπάτια. Στο ίδιο χωριό στο Πύρριον η κυρία Ελένη μαγειρεύει νόστιμα και σπιτικά. 

 

Νόστιμη κοτόπιττα στη ταβέρνα της Σωτηρίας Τσιγαρά στα Ανω Πεδινά. Φωτό: Twominutes Angie / LifO
Νόστιμη κοτόπιττα στη ταβέρνα της Σωτηρίας Τσιγαρά στα Ανω Πεδινά. Φωτό: Twominutes Angie / LifO

 

2.

Στους Κήπους στο Μιχάλη για κόκορα κρασάτο. 

 

3.

Στο Μονοδένδρι στη Κικίτσα (που πλέον εδώ και καιρό δεν μαγειρεύει η ίδια αλλά παραμένει ανέκαθεν… γνωστό αξιοθέατο) για αλευρόπιτα (που λέγεται και ζυμαρόπιττα και κουρκουτόπιττα ή κασόπιττα στα Ζαγοροχώρια) και ψητό κρέας. Το αξιόλογο Ριζάρειο Πολιτιστικό Κέντρο εδώ φιλοξενεί πολλές σημαντικές και ενδιαφέρουσες φωτογραφικές εκθέσεις (100 Χρόνια Ρωσία, Καρτιέ Μπρεσόν, Η Ελλάδα του Μόχθου, Γιαννιώτες φωτογράφοι το περασμένο καλοκαίρι κτλ) οπότε τσεκάρετε το πρόγραμμά τους όταν το επισκεφθείτε.

 

4.

Στο Μεγάλο Πάπιγκο στα Αστρα για νόστιμο φαγητό με σαλατικά που τα κόβει εκείνη τη στιγμή από το μπαξέ του και νόστιμα κρεατικά από δικά του κοπάδια . Στο Μεγάλο Πάπιγκο μπορείς επίσης να πας ιππασία μέσα στο δάσος με οδηγό τη Δάφνη , ξεκινώντας από τη ταβέρνα Καλλιόπη όπου και θα φας καλά. 

 

Φρεσκοκομμένες και φρεσκοτηγανισμένες τηγανιτές πατάτες στη Σωτηρία στα Ανω Πεδινά εγγυάται ο κύριος Τσιγαράς που τις καθαρίζει στην αυλή του μιά ηλιόλουστη λαμπερή μέρα! Φωτό: Twominutes Angie / LifO
Φρεσκοκομμένες και φρεσκοτηγανισμένες τηγανιτές πατάτες στη Σωτηρία στα Ανω Πεδινά εγγυάται ο κύριος Τσιγαράς που τις καθαρίζει στην αυλή του μιά ηλιόλουστη λαμπερή μέρα! Φωτό: Twominutes Angie / LifO

 

5.

Στο Κουκούλι στο Παλιό Αλώνι για ρεβίθια σουφλέ (ρεβύθια με τομάτα, μελιτζάνα και τυρί τριμμένο) και κατσικάκι φούρνου με μελωμένη πατατούλα. Ο Λάζαρος θα μοιραστεί μαζί σας πληροφορίες για μονοπάτια, ράφτινγκ και ιστορίες για αρκούδες ενώ η μητέρα του σας βράζει τα χόρτα που μάζεψε από εκεί γύρω.

 

6.

Στην Ελάτη τρώμε στο εστιατόριο Ριζά για την ωραία θέα στα βουνά και το μενού με μεγάλη ποικιλία που ικανοποιεί όλα τα γούστα. Προτιμείστε ζυγούρι τυλιχτό στη λαδόκολλα και μοσχάρι με μελιτζάνες στο πήλινο. Στην Ελάτη ξεχωρίζει επίσης το εστιατόριο (τόσο για τις νοστιμιές τους όσο και για το μέγεθος των μερίδων τους!) του ξενώνα Δρυόφυλλο της Γλυκερίας και της Ευσέβειας. Κόκκορας κρασάτος με χυλοπίττες, καπνιστή μελιτζάνα, αγριογούρουνο σαλμί, ζυγούρι μαριναρισμένο, γίγαντες με άγρια χόρτα.  

 

Ρεβύθια σουφλέ με μελιτζάνα και τυρί στο Παλιώ Αλώνι, στο Κουκούλι. Φωτό: Twominutes Angie / LifO
Ρεβύθια σουφλέ με μελιτζάνα και τυρί στο Παλιώ Αλώνι, στο Κουκούλι. Φωτό: Twominutes Angie / LifO

 

7.

Αν βρεθείτε στό Μικρό Πάπιγκο, ο Δίας , ένας και μοναδικός με την ΑΑΑ κοτόσουπά του. 

 

8.

Στα Κάτω Πεδινά τρώμε πέντε πράγματα και καλά στο φιλόξενο και ζεστό καφενείο Μεσοχώρι της Βαγγελιώς και του Πάνου. Πολύ καλή … πίτσα (αντί για πίττα!!!) , ωραίο χοιρινό, της ώρας, καλές πίττες. Εδώ αξίζει όμως να επισκεφθείς και να φας στην Ανέμη του Παύλου και της Λίλας (άλλα παιδιά από την Αθήνα που όταν ήρθαν εδώ έφτιαξαν ίσως το πιό φιλόξενο χώρο για φαγητό με μιά ανοιχτή σε όλους κουζίνα που φιλοξενεί και εκθέσεις φωτογραφίας, χειροτεχνίας κ.α.). Αν μένεις στον ξενώνα τους μπορείς να μαγειρέψεις εσύ ο ίδιος στη κουζίνα τους! Τα παιδιά γνωρίζουν τα μανιτάρια του τόπου και μαγειρεύουν πολλές σπεσιαλιτέ με αυτά. Τα Κάτω Πεδινά μαζεύουν καλλιτεχνόκοσμο από το Γιάννενα αλλά και από όλη την Ελλάδα και διοργανώνουν πολλές ενδιαφέρουσες -κυρίως καλοκαιρινές- εκδηλώσεις. Το εργαστήρι κινηματογράφου Zagoriwood είναι μιά τέτοια περίπτωση συλλογικής προσπάθειας! 

 

9.

Στο χωριό Δίλοφο, που από πολλούς θεωρείται το ομορφότερο χωριό στα Ζαγοροχώρια τρώμε στον πολύ καλό Λίθο του Τάκη ξεκινώντας με ψωμί ζυμωτό, ρεβύθια φούρνου με μελιτζάνες, σαλάτα με παντζάρι και μανούρι, τηγανιά χοιρινή σπέσιαλ, γίγαντες στο φούρνο, αλευρόπιττα εξαιρετική. Μαγειρεύει ο ίδιος. 

 

10.

Στη Βιργινία στο χωριό Ασπράγγελοι με εκ-πλη-κτι-κή σπεσιαλιτέ το κοτόπουλο με μελιτζάνες που θυμίζει μουσακά. Στο χωριό όμως αυτό αξίζει να πας στο μπαράκι Μοντάζα (πρώην Μονταζά όταν ο πατέρας το λειτουργούσε στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου!) με ζωντανή μουσική και μεζέδες έκπληξη αλλά εγγυημένους αφού τους μαγειρεύει η μητέρα του ιδιοκτήτη. Εκπληκτική κοτόπιττα, μετσοβόνε σαγανάκι, σουρεάλ καπνιστό χέλι με το ουίσκι σας, μουσική από βινύλιο! Ακόμα μία περίπτωση επιτυχημένης επιστροφής ενός νέου ανθρώπου από την Αθήνα. 

 

11.

Στο χωριό Βίκος στον Χριστόφορο για τα γνωστά, καλά και σπιτικά.  

 

Φρέσκο ζυμωτό ψωμί συνοδεύει καθημερινά τις σπεσιαλιτέ του Τάκη στο Δίλοφο, ένα από τα πιό όμορφα χωριά. Φωτό: Twominutes Angie / LifO
Φρέσκο ζυμωτό ψωμί συνοδεύει καθημερινά τις σπεσιαλιτέ του Τάκη στο Δίλοφο, ένα από τα πιό όμορφα χωριά. Φωτό: Twominutes Angie / LifO

 

12.

Στο Βραδέτο είναι ο κατά γενική ομολογία συμπαθέστατος Λάμπρος (η ταβέρνα του έχει εντυπωσιακή θέα με ορίζοντα 12 χιλιομέτρων προς το Φαράγγι του Βίκου) για ομελέτα με κορν-μπιφ και ενίοτε πατσά!

 

13.

Στη Βίτσα στο "Κανέλλα και Γαρύφαλλο" πολλές σπεσιαλιτέ με μανιτάρια.

 

14.

Ο Ζήσης στον ομώνυμο ξενώνα στο χωριό Αρίστη έχει πολύ καλά μαγειρευτά και νόστιμες πίττες-εννοείται. 

 

Mονοπάτια
Mονοπάτια

 

15.

Στο Καπέσοβο στη μικρή ταβέρνα Στέρνα (με μία στέρνα εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής μέσα) για κρέας με καραμελωμένα κυδώνια το χειμώνα και το καλοκαίρι για όλα τα λαδερά με φρέσκα λαχανικά από το κήπο τους. Η Στέρνα εξυπηρετεί κυρίως τους πελάτες του Θουκιδίδη (ο ξενώνας που έχει το όνομα του πατέρα των κοριτσιών που μαγειρεύουν στη Στέρνα).  

 

Και μήν ξεχάσετε να επιλέξετε ένα καθημερινό περίπατο με έναν καλό οδηγό που, όχι μόνο , θα τον προσαρμόσει στις δυνάμεις σας αλλά και θα σας εξηγήσει με τον πιό όμορφο τρόπο γιατί τα Ζαγοροχώρια χαρακτηρίστηκαν Πολιτιστικό Μνημείο δείχνοντάς σας τα πολλά και καλά κρυμμένα μυστικά τους. Ο Πάρις Ζωγράφος (tsoukarossa.gr) και οι συνεργάτες του θα σχεδιάσουν για τη παρέα σας ένα θεματικό περίπατο ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας.