via Πραγματικότητα!

 

«Ονομάζομαι Μιχάλης και όποτε μπορώ, δημοσιεύω κειμενάκια και βίντεο με κράξιμο, μισανθρωπιά, 90s νοσταλγία, nerd κουλτούρα και λίγο σκεπτικισμό για αλατοπίπερο». Ο Μikeius ή ΜΠΡΑΦ ή faeenamalaka συστήνει τον εαυτό του στο twitter. Ίσως, κάποια στιγμή, ενώ έκανες σέρφ στα διαδικτυακά σατιρικά βίντεο, υπέπεσε στην αντίληψη σου ένας σύγχρονος Invisible Man με κράνος και μάσκα αερίων που έχει άποψη για τα πάντα. Ε, αυτός ήταν… Με κίνδυνο να τρολλαριστούμε από τον μάστερ του είδους, λοιπόν, του ζητήσαμε μια συνέντευξη για να δούμε ΑΠΟ ‘ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ και ως εδώ.

 

 

 

Ένα μυστήριο πλανάται γύρω από το όνομα σου. Η ανωνυμία αποτελεί ένα τρόπο ώστε να διατηρήσεις τον μύθο του Mikeius ή υπάρχουν και άλλοι λόγοι που σε αποτρέπουν από το να αποκαλύψεις την πραγματική σου ταυτότητα;

Η ανωνυμία ξεκίνησε για να στερήσω απο τον αναγνώστη/θεατή την ευκαιρία να προβεί σε ad hominem επιθέσεις του τύπου «ε, με τέτοια μούτρα που έχεις, τέτοιες μαλακίες θα έλεγες...». Κοινώς, του επιτρέπω να έχει τις διαφωνίες του, αλλά τον αναγκάζω να αντικρούσει τα λεγόμενά μου με επιχειρήματα. Από κει και πέρα, η ανωνυμία βοηθάει και στο να μην έχω πρόβλημα στο μέλλον να βρω μια κανονική δουλειά γραφείου. Πολλοί εργοδότες πιθανόν να μην γουστάρουν ΜΠΡΑΦ.

 

Πάντως δεν μπορώ να αποφύγω την απλή ερώτηση: Ποιος είσαι;

Κι όμως. Μπορείς να την αποφύγεις.

 

Στις δημόσιες εμφανίσεις σου φοράς κοστούμι και μια μάσκα αερίων. Πώς σου ήρθε η ιδέα;

Ένα χιπστερο-περιοδικό μου είχε ζητήσει πέρυσι μια συνέντευξη και με ρώτησαν αν μπορώ να τους δώσω και φωτογραφία. Τους είπα ναι για να ενθουσιαστούν ότι και καλά θα έχουν τη φάτσα μου σε αποκλειστικότητα και μετά τους έστειλα την γνωστή φωτό με τη μάσκα. Η «στολή» μου δημιουργήθηκε τελείως πρόχειρα και αυτοσχεδιαστικά. Η μάσκα είναι από χρωματοπωλείο και το κράνος από ένα σουβενιράδικο στη Σάμο.

 

 

 

Θάνατος... Το chain-email που ουσιαστικά έδωσε πνοή στο ΜΠΡΑΦ και στα μετέπειτα εγχειρήματα σου, αφού το blog σου (faeenamalaka.blogspot.com) έγινε η αφορμή για να σε προσέξουν οι παραγωγοί του Comedy Lab.

Το blog στην ουσία ήταν γραπτή έκδοση του “ΜΠΡΑΦ” που έκανα λόγω έλλειψης τεxνικών μέσων, μέχρι που με βρήκε το ComedyLab. Μια ωραία πρωία του Μαρτιού, ο παραγωγός του Lab μου έστειλε σχόλιο κάτω από ένα άρθρο ότι είχε μια πρόταση για μένα. Πήγα στο γραφείο του, το συζητήσαμε και συμφωνήσαμε να κάνουμε μια οπτική έκδοση του «Φάε ένα μαλάκα». Αρχικά επέμενε να δείχνω τη φάτσα μου όπως στα υπόλοιπα βίντεο, αλλά τον τούμπαρα. Ευτυχώς είμαστε εξίσου Αμερικανάκια και οι δύο οπότε η συνεννόηση έγινε τσακ μπαμ.

 

Και εγένετο το Μπραφ. Πέρα από τις βωμολοχίες και τη σάτυρα, στα βίντεο εξέφραζες τη δική σου άποψη περί διάφορων πραγμάτων. Πιστεύεις πως η άποψη των νέων είναι κάτι που λείπει από το χώρο των media;

Ε, δεν είναι προφανές; Στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε γεροντοκρατία. Και οι εκλογές της τελευταίας τριακονταετίας πιστεύω το αποδεικνύουν. Τηλεόραση, ραδιώφωνο, εφημερίδες, όποιο μέσο μαζικής ενημέρωσης κι αν κοιτάξεις απευθύνεται σε γέρους και μεσήλικες νοικοκυρές. Γι’ αυτό και η πιτσιρικαρία έπεσε με τα μούτρα στο ΜΠΡΑΦ. Ήταν στερημένα τα πουλάκια μου...

 

 

 

Τώρα που τελείωσε το συγκεκριμένο project και μάλιστα επιτυχημένα, νιώθεις πίεση για τη συνέχεια;

Καθόλου. Αυτή τη στιγμή προέχει η επαγγελματική μου αποκατάσταση, η οποία απ’ ότι φαίνεται θα είναι εκτός media. Κυνηγάω και καινούργια projects στον μιντιακό τομέα, αλλά δυστυχώς δεν μπορείς εύκολα να ζήσεις από αυτό, οπότε αναγκαστικά πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Μέχρι τουλάχιστον να μας χαμογελάσει η τύχη με τους χορηγούς.

 

Πλέον, από πέρυσι κάθε Τρίτη έχεις ραντεβού στη ραδιοφωνική συχνότητα του Destiny με την εκπομπή «Στα τρένα». Πώς προέκυψε η ενασχόληση σου με το ραδιόφωνο;

Είχα πάει για μια συνέντευξη στον Ατλαντίς και ένα από τα παιδιά με πλησίασε και μου είπε ότι ανοίγει web radio. Μόλις είχα τελειώσει το ΜΠΡΑΦ και δεν ήθελα να «σκουριάσω», οπότε μου άρεσε η ιδέα και είπα «ναι».

 

Η νέα σου δουλειά «GeekWars» θα παρουσιάζεται στο κοινό μέσω της πλατφόρμας Googleplus. Ετοιμάζεις κάτι άλλο;

Αμέ. Μια αναβίωση του Jackass σε ελληνική έκδοση με τίτλο «Mikeius and the Jerks». Μπορείτε να δείτε το trailer, καθώς και μερικά δοκιμαστικά βιντεάκια αν ψάξετε “thejerkstv” στο YouTube. Επίσης, περιμένω το ok από μια καινούργια Free-Press για να εκδόσει κάποια κείμενά μου. Θα έχουν το κλασικό στυλ Mikeius, αλλά θα ασχολούνται πιο πολύ με σκεπτικισμό, επιστήμη, μύθους και πραγματικότητες, γιατροσόφια, θεωρίες συνομωσίας, ιντερνετικές φήμες, κομπίνες και διάφορα άλλα θέματα κριτικής σκέψης. Το περιοδικό λέγεται Luben και αν όλα πάνε καλά, θα κυκλοφορήσει σε χαρτί και online από αρχές Δεκεμβρίου.

 

Στο μέλλον θα ήθελες να συνεχίσεις επαγγελματικά στο ίδιο μοτίβο ή να εργαστείς πάνω στο αντικείμενο των σπουδών σου;

Σίγουρα θα ήθελα να συνεχίσω μια καριέρα στα ιντερνετικά media, αλλά θέλω ταυτόχρονα να είμαι και προσγειωμένος. Ξέρω ότι είναι δύσκολος τομέας για επαγγελματική αποκατάσταση, οπότε το κυνηγάω αλλά πάντα παράλληλα με πιο συμβατικές δουλειές. Όπως λένε και οι Αμερικάνοι: “Don’t quit your day job”.

 

 

 

Πρόσφατα, συνέλαβαν τον διαχειριστή της σελίδας «Γέροντας Παστίτσιος». Πώς σχολιάζεις το γεγονός;

Το  ζήτημα είναι λίγο ανησυχητικό, κακά τα ψέματα. Με αυτά που λέω στο ΜΠΡΑΦ θα μπορούσα κι εγώ να βρισκόμουν στη θέση του Παστίτσιου, οπότε τον νιώθω τον τύπο. Η σχετική νομοθεσία χρειάζεται αλλαγή προς μια κατεύθυνση πιο φιλική προς τη σάτιρα. Αυτό είναι σίγουρο. Δεν γίνεται να θεωρείσαι σύγχρονο Δυτικό αστικό κράτος και να έχεις ακόμα τέτοιες μαλακίες στα βιβλία. ΑΠΟ ‘ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, δεν θέλω να αρχίσω τις υπερβολές και τις καταστροφολογίες περί «Ελληνικής θεοκρατίας» που μαστίζουν το ίντερνετ εδώ και κανα μήνα. Ψυχραιμία μάγκες. Δεν ήρθε ο Αγιατολάχ να κατακτήσει τη χώρα. Απλά 5-10 ηλίθιοι ξέθαψαν έναν ξεχασμένο νόμο για να κάνουν τη μαλακία τους. Ακολούθησε το γνωστό μιντιακό σούσουρο και η ζωή συνεχίζεται. Πιο πολύ ρεζίλι έγιναν οι αρχές παρά οτιδήποτε άλλο. Καλό είναι να είμαστε σε εγρήγορση για αυτά τα θέματα, αλλά ηρεμήστε λίγο παιδιά. Δεν έχουμε Σαρία.

 

Εσύ πώς τη βιώνεις την κρίση;

Όπως όλοι. Ανεργία και αφραγκίες. Λιγότερες έξοδοι, περισσότερες μαζώξεις σε σπίτια με κρασί και κατεβασμένη ταινία. Ευτυχώς τα διάφορα projectάκια είναι καλό αντίδοτο στη βαρεμάρα όταν δεν έχεις λεφτά να βγεις.

 

Είμαι σχεδόν σίγουρη πως όλο και σε κάποιο παράπτωμα από αυτά που κράζεις, θα έχεις υποπέσει στο ένοχο παρελθόν σου. Σωστά;

Ε, εσύ τι λες; Και μόνο στατιστικά να το πάρουμε, έχω κράξει τόσα πολλά, που αποκλείεται να μην έχω κάνει κι εγώ κάτι από αυτά. Αν προσέξεις μάλιστα, σε 2-3 επεισόδια του ΜΠΡΑΦ κάνω και καλαμπούρι με βάση αυτό. Στο επ. 5 (Mikeius on Piracy) κοροϊδεύω το «σκεϊτάδικο» στυλάκι στα βίντεο και καπάκια δείχνω ότι κι εγώ κάνω ακριβώς το ίδιο στους τίτλους αρχής μου. Στο επ. 14 (Mikeius VS Άντρες) λέω στην εισαγωγή: «Τα κάνω κι εγώ, τα κάνεις κι εσύ, τα κάνουμε όλοι». Στο επ. 26 (Mikeius on Gays) σκηνοθετώ ολόκληρη διαφωνία με τον ηχολήπτη μου για το δασκαλίστικο στυλάκι του βίντεο. Στο επ. 33 (Mikeius VS Everyone) λέω ξεκάθαρα «Θάνατος και σε μένα!». Θες κι άλλα;

 

 

 

Έχεις δηλώσει πως για κάποιον που δεν έχει δείξει το πρόσωπο του, έχεις αρκετές κατακτήσεις. Ποια είναι η σχέση σου με το άλλο φύλο;

Σε γενικές γραμμές, τα πάμε πολύ καλά. Οι περισσότερες γυναίκες καταλαβαίνουν ότι, ανεξάρτητα με τον τρόπο που εκφράζομαι στα βίντεο, είμαι νορμάλ άτομο και το διαπιστώνουν όταν με γνωρίζουν κι από κοντά. Υπάρχουν βέβαια κι αυτές που με έχουν αποκαλέσει «φαλλοκράτη» στα σχόλια, αλλά είναι μια μειοψηφία που ούτως ή άλλως ψάχνουν παντού για φαλλοκράτες να ξεκατινιαστούν, οπότε τις αγνοώ ή τις τρολλάρω. Μάθε να ξεχωρίζεις την περσόνα από το άτομο, κοριτσάκι μου. Έλεος.

 

Με κίνδυνο να απαντήσεις «απόρρητο», όπως άλλωστε συνηθίζεις, θα σε ρωτήσω αν μπορείς να πεις μια οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με εσένα.

Μπορώ. Να μια πληροφορία: Μου αρέσει να λέω συχνά τη λέξη «απόρρητο».