Ο πρόεδρος της Δ.Ε.Θ. κατήγγειλε διαφθορά (και εξαναγκάστηκε σε παραίτηση!)

Facebook Twitter
0

από το μπλογκ του Γιάννη Κωνσταντίνου

Η λήξη της θητείας στη ΔΕΘ

Αναρτώ το δελτίο τύπου που διένειμα μετά την ανακοίνωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιφεριακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με το οποίο γνωστοποιήθηκε ότι ζητήθηκε η υποβολή της παραίτησής μου από τη θέση του Προέδρου της ΔΕΘ ΑΕ. Ακολουθεί το κείμενο που διανεμήθηκε από εμένα στους δημοσιογράφους κατά χθεσινή (20.4.2011) συνέντευξη τύπου που παραχώρησα για να εξηγήσω ποια γεγονότα προηγήθηκαν των εξελίξεων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Με δελτίο τύπου του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας  ανακοινώθηκε σήμερα η λήξη της θητείας μου στη θέση του προέδρου της ΔΕΘ ΑΕ.

Μου αποδίδεται δημόσια προσωπική αντιπαράθεση με στέλεχος της διοίκησης αντί της προσήλωσης στο έργο που μου ανατέθηκε. Από ό,τι φαίνεται έτσι εκλήφθηκε η συστηματική ενυπόγραφη και τεκμηριωμένη ενημέρωσή μου προς την πολιτική ηγεσία και μόνο για τις εστίες διαφθοράς, αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας που εντόπισα στο εσωτερικό της εταιρίας. Κάθε άλλη συμπεριφορά από την πλευρά μου θα ήταν αναντίστοιχη στο καθήκον και τις προσδοκίες, που γεννούν η δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και η κυβερνητική προσπάθεια για το ξεπέρασμα της κρίσης.

Μοναδικό μου μέλημα ήταν η συμπόρευση της ΔΕΘ με τις ανάγκες και τις προσδοκίες της νέας εποχής για την πόλη μας. Με τη νέα δημοτική αρχή, το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και, ιδίως, με τους φορείς της επιχειρηματικής κοινότητας της πόλης έχει ξεκινήσει ένας συστηματικός διάλογος για το πεδίο των συνεργειών και κυρίως για τις προοπτικές επιχειρηματικής ανάπτυξης της ΔΕΘ.

Η δημιουργική προοπτική αυτού του διαλόγου, καθώς και η αξίωση για διαφάνεια και αξιοκρατία στο εσωτερικό της εταιρίας, δυστυχώς υποσκάφθηκαν συστηματικά από συγκεκριμένη μερίδα του διοικητικού συμβουλίου.

Είναι αυτονόητη υποχρέωσή μου πλέον δημόσια να συζητήσω μαζί σας για καθετί που σχετίζεται με τις διοικητικές εξελίξεις στη ΔΕΘ και γι’ αυτό σας προσκαλώ αύριο Τετάρτη 20 Απριλίου 2011 και ώρα 12:00 σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΔΕΘ.

__________________________________________________________________________

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ

1. Διαπλοκή με υποψήφια ανάδοχο εταιρία στο διαγωνισμό πρόσληψης συμβούλου για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ.

Λίγες μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής φακέλων στο διαγωνισμό για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για το έργο της μετεγκατάστασης αξίας 1,14 εκατομ. ευρώ,  η κόρη του κ. Μαυράκη προσλήφθηκε σε διαγωνιζόμενη εταιρία με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου. Στις 28 Φεβρουαρίου ενημέρωσα για το γεγονός με εμπιστευτική επιστολή την πολιτική ηγεσία. Προηγουμένως, είχα ενημερώσει επίσης αρμοδίως για συγκεκριμένες ενδείξεις για μεροληψία στον ίδιο διαγωνισμό. Η ενημέρωσή μου είχε ως αποτέλεσμα την εντολή για αναβολή του διαγωνισμού προκειμένου στην επιτροπή του να προστεθούν δύο πανεπιστημιακοί καθηγητές. Αφορμή για την παρέμβασή μου προς την πολιτική ηγεσία υπήρξε η ρητά διατυπωμένη πρόθεση του κ. Μαυράκη για ορισμό επιτροπής αποτελούμενης αποκλειστικά και μόνο από υπαλλήλους της ΔΕΘ.  

2. Ενσωμάτωση υπερωριών σε μισθό.

Έθεσα στο Δ.Σ. την παράνομη αύξηση κατά 1.700 ευρώ περίπου του μισθού του κ. Μαυράκη, ο οποίος αναλαμβάνοντας εκτελεστικό μέλος ενσωμάτωσε στον υπαλληλικό μισθό του τις υπερωρίες που διενεργούσε κάνοντας βάρδιες στο πάρκινγκ της Αγγελάκη. Το Δ.Σ. κατά πλειοψηφία απέρριψε την εισήγησή μου με το σκεπτικό «τόσα θέλουμε να του δίνουμε και καλά κάνουμε». Σας ενημερώνω ότι το θέμα απασχολεί μετά από αναφορά μου την Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ.

3. Χρήση υπηρεσιακού αυτοκινήτου ως ιδιωτικού.

Με έκπληξη διαπίστωσα ότι η υπηρεσιακή Mercedes της εταιρίας χρησιμοποιούνταν από τον κ. Μαυράκη ως ιδιωτικό του αυτοκίνητο. Θεωρώντας το παλιό, ο κ. Μαυράκης εισηγήθηκε την αγορά δύο καινούριων αυτοκινήτων. Μετά από δική μου έντονη αντίδραση ακυρώθηκε το σχέδιο για την αγορά τους και πωλήθηκαν τα δύο υπηρεσιακά αυτοκίνητα.

Μετά από τις παραπάνω εισηγήσεις μου το Δ.Σ. απεφάνθη ότι απαγορεύεται στον πρόεδρο να εισηγείται θέματα και ότι δεν πρόκειται να συζητά θέματα που εκείνος εισηγείται. Η προφανής αυτή παρανομία συμπληρώθηκε με την πρόσφατη απαίτηση μερίδας του Δ.Σ. να καταρτίζεται η ημερήσια διάταξη από το ίδιο το Συμβούλιο, παραβιάζοντας τη ρητή νομοθετική πρόβλεψη για την αρμοδιότητα του προέδρου να καταρτίζει την ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του Δ.Σ.

4. Αντιδεοντολογική στελέχωση του ραδιοφώνου της ΔΕΘ.

Αντιμετώπισα την απαίτηση να ανατεθεί σε εταιρία ιδιοκτησίας Μιχάλη Αλεξανδρίδη, η παραγωγή ενημερωτικού προγράμματος για το ραδιοφωνικό σταθμό της ΔΕΘ. Διαφώνησα γιατί α) εκτίμησα ως ανεπίτρεπτη μία διπλοθεσία σε συνθήκες κρίσης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, β) θεώρησα ότι ένα δημόσιο ραδιόφωνο πρέπει να κρατά ίσες αποστάσεις ανάμεσα στα δύο δημοσιογραφικά συγκροτήματα της πόλης και γ) έκρινα ότι δεν βοηθά τη δημόσια εικόνα της ΔΕΘ η πρόσληψη ενός επώνυμου κομματικού στελέχους. Δεν συνυπολόγισα ότι ένα μέλος του Δ.Σ. είναι κουμπάρος του και ότι τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. είχαν μακρά κομματική φιλία μαζί του. Το αποτέλεσμα ήταν μια συνεχής αρνητική δημοσιότητα από την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη».

5. Ασφάλιση των μελών του Δ.Σ. για ζημιογόνες πράξεις τους (ασφάλιση αστικής ευθύνης).

Το Δ.Σ. κατά πλειοψηφία αποφάσισε να ασφαλίσει τα μέλη του για τη ζημία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στο ελληνικό δημόσιο και τρίτους από λανθασμένες ή παράνομες αποφάσεις τους. Με δική μου μειοψηφία το Δ.Σ. αποφάσισε την προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού. Η ανάρτηση του διαγωνισμού στην ιστοσελίδα της ΔΕΘ προκάλεσε έντονη δημόσια κριτική από μέσα ενημέρωσης και την επίσημη αντίρρηση του πολυπληθέστερου από τα δύο σωματεία εργαζομένων στη ΔΕΘ. Το Δ.Σ. μετά από εισήγησή μου αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφαση αυτή.

6. Πρόσληψη νομικού συμβούλου με απευθείας ανάθεση χωρίς διαγωνισμό.

Το Δ.Σ. αντιμετώπισε το θέμα πρόσληψης νομικού συμβούλου. Η πλειοψηφία του Δ.Σ., θέλοντας να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση σε συγκεκριμένη δικηγορική εταιρία με αμοιβή 4.000 ευρώ το μήνα, αμφισβήτησε την εισήγησή μου για την υποχρέωση διενέργειας δημόσιου διαγωνισμού από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και τον Δικηγορικό Σύλλογο. Δαπάνησε μάλιστα μερικές χιλιάδες ευρώ προκειμένου να λάβει πανεπιστημιακή γνωμοδότηση, η οποία έλεγε ακριβώς ό,τι εισηγήθηκα.

7. Δέσμευση του ταμειακού αποθέματος της ΔΕΘ.

Ο κ. Μαυράκης εισηγήθηκε τη δέσμευση σε ειδικό λογαριασμό ποσού που υπερβαίνει τα τρία εκατομμύρια ευρώ (δηλαδή σχεδόν του συνόλου των ταμειακών διαθεσίμων της ΔΕΘ) προκειμένου να μην μπορεί να αγγιχθεί από το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή το μέτοχο της ΔΕΘ. Πρόσχημα της δέσμευσης ήταν η εξασφάλιση της αποζημίωσης των εργαζομένων από ταυτόχρονη απόλυση όλου του προσωπικού. Διαφώνησα, πρώτον, γιατί θεώρησα ότι μία τέτοια κίνηση προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών, καθώς στερεί από τη ΔΕΘ κάθε δυνατότητα παραγωγικής επένδυσης των κεφαλαίων της και, δεύτερον, γιατί μια τέτοια κίνηση δίνει τη λανθασμένη εντύπωση ότι είναι πιθανή η μαζική απόλυση του συνόλου του προσωπικού.

8. Δαπάνη εκτιμητών ακίνητης περιουσίας.

Παρά τις αντιρρήσεις μου για το άσκοπο της δαπάνης, αλλά και την ύπαρξη χαμηλότερων προσφορών, το Δ.Σ. έδωσε 10.000 ευρώ για την εκτίμηση της μισθωτικής αξίας του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ. Η δαπάνη ήταν άσκοπη αφού το μίσθωμα του εκθεσιακού κέντρου προβλέπεται από υπάρχουσα σύμβαση με τη Helexpo, η οποία λήγει το 2014. Άλλωστε, στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει κανένα συγκριτικό στοιχείο που να δικαιολογεί εκτιμητική εργασία, αφού το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ είναι το μοναδικό στην πόλη.

9. Δαπάνη υπηρεσιών διοργάνωσης συνεδρίου ακίνητης περιουσίας.

Το Δ.Σ. αρνήθηκε να πάρει θέση στην απευθείας ανάθεση υπηρεσιών διοργάνωσης συνεδρίου με αμοιβή 8.000 ευρώ από τον κ. Μαυράκη σε ιδιωτική εταιρία. Κατά τη γνώμη μου, είναι παράδοξο για τη ΔΕΘ, η οποία διοργανώνει τα εγκαίνια της Γενικής Έκθεσης, να προσφεύγει σε εξωτερικούς συνεργάτες για τη διοργάνωση ενός μονοήμερου συνεδρίου της τάξης των 50 συνέδρων.

10. Δαπάνη υπηρεσιών προβολής της έκθεσης στην Κομοτηνή στο facebook και στο twitter.

Στην αντίληψή μου υπέπεσε ένας πρόχειρος «διαγωνισμός» με αντικείμενο την προβολή στο facebook και στο twitter της έκθεσης που διοργανώνει η ΔΕΘ στην Κομοτηνή, παρά το γεγονός ότι στο πρόσφατο παρελθόν τέτοιες εργασίες διεκπεραιώθηκαν με απόλυτη επιτυχία από το προσωπικό της εταιρίας. Ο «διαγωνισμός» προσέλκυσε τρεις πανομοιότυπες προσφορές με μειοδοτούσα την εταιρία συμφερόντων του κ. Δημήτρη Κατσαντώνη με το ποσό των 3.000 ευρώ. Όταν η υπηρεσία, παρά τις αντιρρήσεις της για τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης ανάθεσης, δέχτηκε συμφερότερη προσφορά, ο κ. Κατσαντώνης μείωσε κατά 50% τη δική του, αποστέλλοντας διορθωτική προσφορά με την ένδειξη «Ορθή επανάληψη». Η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα η εταιρία του κ. Κατσαντώνη επιμελήθηκε και κατασκεύασε ένα ανώνυμο blog για την προβολή των θέσεων του κ. Μαυράκη με τίτλο «Φίλοι ΔΕΘ».

Ακολουθεί η σχετική αποδελτίωση

ΤΟ ΕΘΝΟΣ: Κατήγγειλε ατασθαλίες. Τον έφαγαν

ΤΟ ΕΘΝΟΣ: «Κατηγορώ» με νέες αποκαλύψεις διαφθοράς

ΤΑ ΝΕΑ: Βαριές καταγγελίες για τη ΔΕΘ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στα δικαστήρια η διαμάχη των πρώην στελεχών της ΔΕΘ

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κωνσταντίνου: «Εστία διαφθοράς η ΔΕΘ»

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τα σκάνδαλα της ΔΕΘ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΠΑΣΟΚ κατά ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ΔΕΘ: Βαρύτατες αντεγκλήσεις μετά την «καρατόμηση»

ΤΟ ΒΗΜΑ: Θύελλα στη ΔΕΘ : Παραιτήθηκε μέλος του Δ.Σ.


Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ