Η ιστορία της Κύων ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια όπου διάβασα από περιέργεια τι περιέχει μία τυπική τροφή σκύλου και συνειδητοποίησα πως υπήρχαν πολλές άγνωστες λέξεις και χημικοί τύποι. Τότε αποφάσισα να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η ιστορία της Κύων ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια όπου διάβασα από περιέργεια τι περιέχει μία τυπική τροφή σκύλου και συνειδητοποίησα πως υπήρχαν πολλές άγνωστες λέξεις και χημικοί τύποι. Τότε αποφάσισα να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Aν έχεις σκύλο θα έχεις σίγουρα αναρωτηθεί τι γεύση έχει η σκυλοτροφή του και οι λιχουδιές που του δίνεις. Αν είσαι λίγο πιο τολμηρός και λιχούδη όπως ο γράφων, τότε μπορεί και να έχεις δοκιμάσει καναδυό απ΄τα μπισκότα του και ίσως και τις κροκέτες του. Συνεπώς ξέρεις πως δε λένε και πολλά και σίγουρα θα απορείς γιατί η λατρεία σου τα καταβροχθίζει. Ο Γιώργος Παπαλεοντίου που αγαπάει πολύ τους σκύλους, αλλά και τη μαγειρική υπογράφει τα μπισκότα ΚΥΩΝ που έχουν γίνει "θρύλος" γαι δύο λόγους: α) όλα μα όλα τα σκυλιά τα λατρεύουν και β) θα τα λατρέψεις και εσύ μια και μπορείς να τα φας. Τον γνωρίσαμε και μας εξηγεί πώς φτιάχνονται τα πρώτα ελληνικά σκυλομπισκότα και γιατί το να μοιράζεσαι το φαγητό με το σκύλο σου είναι μια χαρά και για τους δυό σας.

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα πριν από 30 χρόνια και από μικρή ηλικία του άρεσε να χώνεται στην κουζίνα, να λερώνει τα χέρια του με φαγητά και να πειραματίζεται με τις γεύσεις. Μεγάλωσε έχοντας ως στόχο να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον αθλητισμό αλλά στο πορεία προέκυψαν οι σπουδές του στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών. Εξάσκησε το επάγγελμα του personal trainer για μερικά χρόνια όμως ένιωθε το δημιουργικό κάλεσμα της κουζίνας και έτσι ένα πρωί αποφάσισε να επιτρέψει στην αγάπη της παιδικής του ηλικίας.

 

 

 

— Νομιζω πως είσαι παραλίγο επαγγελματίας σεφ ή έστω έτσι ξεκίνησες οπότε πες μας πώς από τα δίποδα έφτασες στα τετράποδα;

Ακριβώς...Αν και ήθελα να σπουδάσω στο εξωτερικό και να πάρω τρανό και ξακουστό πτυχίο μαγειρικής, δεν είχα την οικονομική δυνατότητα και είπα "στρώσε πισινό", πάρε βιβλία και μαχαίρια και μάθε μόνος σου. Ύστερα από τον πρώτο μήνα εξάσκησης έκανα ένα μικρό πέρασμα από το Master Chef 2 , στη συνέχεια δούλεψα σε μερικές επαγγελματικές κουζίνες και κάπου εκεί έγινε η μετάβαση.

 

Το καλύτερο μέρος είναι όταν ακούγεται το ποπ από το βαζάκι και βλέπω την ουρά να κουνιέται, τα σάλια να τρέχουν και εγώ φουσκώνω από υπερηφάνεια ξέροντας πως αυτό που θα του προσφέρω είναι ότι καλύτερο μπορεί να φάει.

 

— Σύστησε μας τη ΚΥΩΝ την ιστορία και τη φιλοσοφία της.

Η ιστορία της Κύων ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια όπου διάβασα από περιέργεια τι περιέχει μία τυπική τροφή σκύλου και συνειδητοποίησα πως υπήρχαν πολλές άγνωστες λέξεις και χημικοί τύποι. Τότε αποφάσισα να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου και ξεκίνησα να φτιάχνω διάφορες λιχουδιές για τους τετράποδους φίλους της οικογένειας και των φίλων. Η φιλοσοφία της Κύων ήταν είναι και θα είναι η ποιότητα των πρώτων υλών, η ειλικρινής προσέγγιση της διατροφής του σκύλου και η συνεχής βελτίωση μας.

 

Το one man show είναι πολύ ψυχοφθόρο αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς πρέπει να περνάνε όλα από το χέρι μου. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το one man show είναι πολύ ψυχοφθόρο αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς πρέπει να περνάνε όλα από το χέρι μου. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

— Σε τι διαφέρουν τα δικά σου μπισκότα από τα άλλα και ποιο είναι το μυστικό της συνταγής;

Ολα τα υλικά που χρησιμοποιούμε προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και προέρχονται από επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς από όπου τα προμηθευόμαστε καθημερινά. Διαφέρουν επίσης στο ότι είναι 100% χειροποίητα, φτιαγμένα με πολύ κόπο σε ένα χώρο όπου μπορεί ο καθένας να έρθει και να παρακολουθήσει τη διαδικασία παραγωγής. Συνεπώς, δεν υπάρχει κάποιο μυστικό παρά μόνο τα φρέσκα, ποιοτικά υλικά και η έμφαση στη λεπτομέρεια.

 

— Πώς αποφάσισες να κάνεις μια τόσο εξειδικευμένη επιχείρηση για τα ελληνικά δεδομένα και τη δύσκολη εποχή και πώς είναι η ανταπόκριση μέχρι τώρα;

Να σου πω την αλήθεια δεν το πολυσκέφτηκα. Ήρθε από μόνο του κατά κάποιο τρόπο και η ανταπόκριση από την αρχή ήταν άκρως θετική. Αυτό με γέμισε με αισιοδοξία ώστε να προχωρήσω και να εξελίξω την αρχική ιδέα σε επιχείρηση. Γενικά το feedback που λαμβάνουμε είναι θετικό, αλλά δεν επαναπαυόμαστε. Προσπαθούμε συνεχώς να βελτιωνόμαστε και να εξελίσσουμε το προϊόν μας λαμβάνοντας υπόψιν τα σχόλια των πελατών μας. Θεωρώ πως ειδικά αυτή τη δύσκολη εποχή πρέπει να βρίσκουμε νέες και καινοτόμες ιδέες και να στηρίζουμε όσο μπορούμε την Ελλάδα.

 

— Διάβασες; Μίλησες με κτηνίατρους; Ποιο δρόμο ακολούθησες προκειμένου να εξασφαλίσεις πως οι συνταγές σου είναι το καλύτερο για το σκύλο μας;

Καταρχάς, διάβασα πάρα πολύ. Γιατί θεωρώ πως πέρα από τις συμβουλές και τις κατευθύνσεις που θα σου δώσει κάποιος που ειδικεύεται πάνω σε αυτό πρέπει και εσύ ο ίδιος να ξέρεις άριστα τι, πως και γιατί το κάνεις. Βεβαίως, ήρθαμε σε επικοινωνία με κτηνιάτρους και εφαρμόσαμε τις συμβουλές και τις προτάσεις τους. Προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε γεύση και θρεπτικά συστατικά και να τα προσαρμόσουμε στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του σκύλου. Επίσης, να τονίσω πως έχουμε άδεια λειτουργίας και έγκριση από το υπουργείο παραγωγικής ανασυγκρότησης, περιβάλλοντος και ενέργειας (πρώην αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων) καθώς και τηρούμε τις προδιαγραφές του HACCP.

 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

— Πάμε στο μύθο των μπισκότων σου που τα θέλει κατάλληλα και για ανθρώπους... 

Και όμως, ο μύθος αληθεύει! Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και αυτό έχει σημασία, διότι η νομοθεσία είναι πολύ πιο αυστηρή στις προδιαγραφές των τροφών που προορίζονται για τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα, πρώτον ότι είμαστε σίγουροι για την ποιότητα των συστατικών μας και δεύτερον πως μπορούμε να βάλουμε κρυφά το χέρι στο βαζάκι και να φάμε τη λιχουδιά του τετράποδου φίλου μας.

 

- Tα δοκιμάζεις; Ποιος είναι ο δοκιμαστής που σου δείχνει αν μια νέα φόρμουλα είναι πετυχημένη;

Δοκιμάζω καθημερινά κάνοντας ποιοτικό έλεγχο σε κάθε φουρνιά που βγαίνει, αμέ! Οι επίσημοι δοκιμαστές της Κύων είναι η Sookie, o Frodo, η Νίνα, o Rocky, ο Οκτάβιος και η Μέλι.

 

— Ξέρω πως όλο αυτό είναι one man show...Πες μας το χειρότερο και το καλύτερο μέρος της δουλειάς σου.

Το one man show είναι πολύ ψυχοφθόρο αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς πρέπει να περνάνε όλα από το χέρι μου.Το χειρότερο μέρος είναι εκείνες οι μέρες όπου οι παραγγελίες και οι δουλειές είναι τόσες πολλές που το μεταμεσονύκτιο φούρνισμα στο "αρχηγείο" είναι αναπόφευκτο. Το καλύτερο μέρος είναι όταν ακούγεται το ποπ από το βαζάκι και βλέπω την ουρά να κουνιέται, τα σάλια να τρέχουν και εγώ φουσκώνω από υπερηφάνεια ξέροντας πως αυτό που θα του προσφέρω είναι ότι καλύτερο μπορεί να φάει.

 

— Οι γεύσεις που κάνουν θραύση - οι γεύσεις που έρχονται ή που θες να συνδυάσεις;

Ψητό μπέικον - Γραβιέρα Τήνου - Θυμάρι είναι η γεύση που προτιμάνε οι περισσότεροι τετράποδοι (για προφανείς λόγους) καθώς επίσης και αυτή με το Προσούτο Ευρυτανίας - Κουρκουμά και Ρίγανη. Από την άλλη υπάρχουν σκύλοι που προτιμάνε Παντζάρι – Σπανάκι - Καρότο ή Μπανάνα - Κανέλα - Θυμαρίσιο μέλι..γούστα είναι αυτά! Έχω ετοιμάσει κάποιες νέες γεύσεις αλλά θα μου επιτρέψεις να μην αποκαλύψω περισσότερα..το τμήμα R&D της Κύων δουλεύει νυχθημερόν και σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις.

 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

— Που σε βρίσκουμε, που τα αγοράζουμε και που θα τα βρούμε στο μέλλον;

Η βάση μας στεγάζεται στην οδό Αρβανίτη , στον αριθμό 9, στη Μεταμόρφωση Αττικής και βρίσκομαι πάντα εκεί. Εκτός από το Κύων στην Μεταμόρφωση επίσης και online στο www.kyonnaturaldogfood.com. Ακόμα μπορούμε να βρούμε τα Kyon και στα σούπερ μάρκετ Θανόπουλος, στο Βαζάκι στο Χαλάνδρι, στο Pet Spot στον Άγιο Στέφανο, στο Pet's Hug στην Θεσσαλονίκη, στο Rocabella Mykonos Art Hotel & Spa, στο Showroom του Al Giga στη Μύκονο, στο Pet Stop στη Μύκονο, στο Rocabella Santorini, στο Ίσαλος Café στην Ύδρα, στο a Food Boutique στην Σκόπελο και στο Natura & Pet στην Κεφαλονιά. Στο μέλλον ελπίζουμε να επεκταθούμε και στο εξωτερικό.

 

Τι χρειάζεται για να κάνει κανείς όλη μέρα μπισκότα για σκύλους - τόσο πολύ τους αγαπάς βρε παιδί μου;

Χρειάζεται υπομονή, οργάνωση και καλή μουσική στο ραδιόφωνο. Τους αγαπώ πολύ γιατί είναι παιχνιδιάρηδες, έχουν αλάνθαστο ένστικτο, γιατί το πρωί σε ξυπνάνε με φιλιά, το χειμώνα σε ζεσταίνουν με τη γούνα τους μα πάνω από όλα γιατί προσφέρουν ανιδιοτελή αγάπη και πλατιά χαμόγελα.

 

Ψητό μπέικον - Γραβιέρα Τήνου - Θυμάρι είναι η γεύση που προτιμάνε οι περισσότεροι τετράποδοι... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ψητό μπέικον - Γραβιέρα Τήνου - Θυμάρι είναι η γεύση που προτιμάνε οι περισσότεροι τετράποδοι... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

O Rocky είναι ένας από τους επίσημους δοκιμαστές της Κύων... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
O Rocky είναι ένας από τους επίσημους δοκιμαστές της Κύων... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Mια συνταγή για δύο από τον Γιώργο Παπαλεοντίου για το LIFO.gr

Βουβαλίσιο μπιφτέκι, veggies & super foods για τη Sookie

 

Μια και βρεθήκαμε on camera με τη Sookie είπαμε να μοιραστούμε το αγαπημένο της πιάτο που είναι super healthy τόσο για αυτήν όσο και για μας.

 

 

 

Υλικά για έναν δίποδο και έναν τετράποδο μεσαίου μεγέθους

  • 300 γρ. βουβαλίσιος κιμάς
  • 60 γρ. αναποφλοίωτο ρύζι
  • Λίγο μπρόκολο
  • Λίγες φλοίδες γραβιέρα
  • Λίγα μύρτιλα
  • 1/2 κ.γ. σκόνη σπιρουλίνας
  • 3 καρπούς ιπποφαούς
  • Μερικά φύλλα βασιλικού
  • Ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

1. Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε το ρύζι και τη διπλάσια ποσότητα του ρυζιού σε νερό. Καπακώνουμε και ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στο μέγιστο. Όταν φτάσει σε σημείο βρασμού χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο ελάχιστο και μαγειρεύουμε μέχρι το ρύζι να μαλακώσει καλά. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό. Δεν προσθέτουμε αλάτι!

2. Αναμιγνύουμε καλά τη σπιρουλίνα με το βουβαλίσιο κιμά και πλάθουμε τα μπιφτέκια σε στρογγυλό σχήμα.

3. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο γύρω από τα μπιφτέκια και ψήνουμε σε γκριλ για περίπου 5 λεπτά σε κάθε μεριά ή μέχρι το κρέας να έχει ψηθεί καλά στο εσωτερικό του.

4. Βράζουμε για περίπου 3 λεπτά το μπρόκολο.

5. Σερβίρουμε ρίχνοντας το ιπποφαές, τα μύρτιλα, τα φύλλα βασιλικού, τις φλοίδες γραβιέρας και προσθέτοντας μόνο στο δικό μας πιάτο αλάτι και πιπέρι.