Η Σέριλ Σάντμπεργκ κατά το Forbes είναι η πέμπτη πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο. Έχει συμβάλει στην επιτυχία δύο εταιρειών που κυριαρχούν στον κόσμο: στη Google και στο Facebook. Έχει γράψει ένα βιβλίο με τον οποίο σκοπεύει να αλλάξει τον κόσμο: το Lean In. Τώρα η σκέψη της (που έχει γίνει αφορμή και για πολλά επικριτικά σχόλια) θα εισβάλλει και στον κινηματογράφο.

 

Στο βιβλίο «Lean In» η Σάντμπεργκ αναλύει τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όταν διαπραγματεύονται θέματα της επαγγελματικής τους ζωής. Οι πηγές των ανισοτήτων βεβαίως βρίσκονται κι εκτός των γραφείων. Η συγγραφέας άντλησε εμπειρίες από τη δική της ζωή και παρουσιάζει πτυχές που δεν είναι γνωστές για τον εξής λόγο: ότι δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες που έχουν φτάσει σε τόσο υψηλές θέσεις.

 

«Πριν από ένα-δυο χρόνια στη Νέα Υόρκη προωθούσα μια συμφωνία και ήμουν σε ένα από αυτά τα ωραία νεοϋορκέζικα γραφεία ιδιωτικών επενδύσεων. Είμαι στη συνάντηση - είναι περίπου τρίωρη - και έπειτα από δύο ώρες διακόψαμε για να πάμε στην τουαλέτα. Ολοι σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και στην ερώτησή μου σχετικά με το πού είναι η τουαλέτα ο συνεργάτης που συντονίζει τη συνάντηση δείχνει πραγματικά αμήχανος. Συνειδητοποιώ ότι δεν γνωρίζει σε ποιο σημείο του γραφείου του βρίσκεται η τουαλέτα των γυναικών. "Μάλλον θα μετακομίσατε πρόσφατα", του λέω και μου απαντά: "Οχι, είμαστε εδώ περίπου έναν χρόνο". Μένω έκπληκτη. "Μου λέτε ότι είμαι η μόνη γυναίκα που έχει προωθήσει μια συμφωνία σε αυτό το γραφείο μέσα σε έναν χρόνο;". Με κοιτάζει: "Ναι. Ή μπορεί να είστε η μόνη που έπρεπε να πάει στην τουαλέτα"».

 

Παράλληλα με το βιβλίο η Σάντμπεργκ έχει ιδρύσει το Lean In Foundation, μια ΜΚΟ που επικεντρώνεται στα θέματα ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων στην επαγγελματική ζωή.

 

Τώρα η Sony αγόρασε τα δικαιώματα και προσέλαβε τη Nell Scovell για να μετατρέψει το βιβλίο σε ταινία για τον κινηματογράφο.

 

Η ταινία όμως δεν θα είναι για την Σέριλ Σάντμπεργκ, γράφει το Deadline Hollywood. «Η Scovell θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια ταινία από τα θέματα που θίγονται στο βιβλίο.»

 

Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις στις οποίες ένα βιβλίο που δεν είναι μυθιστόρημα γίνεται ταινία, πόσο μάλλον με σενάριο γραμμένο από μια γυναίκα.

 

Τον Δεκέμβριο του 2010 η Σάντμπεργκ έδωσε μια ομιλία στο TED στην οποία μιλάει για κάποια από τα θέματα που αναλύει στο βιβλίο της. Ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες ομιλίες που έχουν γίνει ποτέ στο TED.