H γυναίκα που θέλει να αλλάξει τη ζωή των γυναικών θα γίνει ταινία

H γυναίκα που θέλει να αλλάξει τη ζωή των γυναικών θα γίνει ταινία Facebook Twitter
2

Η Σέριλ Σάντμπεργκ κατά το Forbes είναι η πέμπτη πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο. Έχει συμβάλει στην επιτυχία δύο εταιρειών που κυριαρχούν στον κόσμο: στη Google και στο Facebook. Έχει γράψει ένα βιβλίο με τον οποίο σκοπεύει να αλλάξει τον κόσμο: το Lean In. Τώρα η σκέψη της (που έχει γίνει αφορμή και για πολλά επικριτικά σχόλια) θα εισβάλλει και στον κινηματογράφο.

Στο βιβλίο «Lean In» η Σάντμπεργκ αναλύει τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όταν διαπραγματεύονται θέματα της επαγγελματικής τους ζωής. Οι πηγές των ανισοτήτων βεβαίως βρίσκονται κι εκτός των γραφείων. Η συγγραφέας άντλησε εμπειρίες από τη δική της ζωή και παρουσιάζει πτυχές που δεν είναι γνωστές για τον εξής λόγο: ότι δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες που έχουν φτάσει σε τόσο υψηλές θέσεις.

«Πριν από ένα-δυο χρόνια στη Νέα Υόρκη προωθούσα μια συμφωνία και ήμουν σε ένα από αυτά τα ωραία νεοϋορκέζικα γραφεία ιδιωτικών επενδύσεων. Είμαι στη συνάντηση - είναι περίπου τρίωρη - και έπειτα από δύο ώρες διακόψαμε για να πάμε στην τουαλέτα. Ολοι σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και στην ερώτησή μου σχετικά με το πού είναι η τουαλέτα ο συνεργάτης που συντονίζει τη συνάντηση δείχνει πραγματικά αμήχανος. Συνειδητοποιώ ότι δεν γνωρίζει σε ποιο σημείο του γραφείου του βρίσκεται η τουαλέτα των γυναικών. "Μάλλον θα μετακομίσατε πρόσφατα", του λέω και μου απαντά: "Οχι, είμαστε εδώ περίπου έναν χρόνο". Μένω έκπληκτη. "Μου λέτε ότι είμαι η μόνη γυναίκα που έχει προωθήσει μια συμφωνία σε αυτό το γραφείο μέσα σε έναν χρόνο;". Με κοιτάζει: "Ναι. Ή μπορεί να είστε η μόνη που έπρεπε να πάει στην τουαλέτα"».

Παράλληλα με το βιβλίο η Σάντμπεργκ έχει ιδρύσει το Lean In Foundation, μια ΜΚΟ που επικεντρώνεται στα θέματα ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων στην επαγγελματική ζωή.

Τώρα η Sony αγόρασε τα δικαιώματα και προσέλαβε τη Nell Scovell για να μετατρέψει το βιβλίο σε ταινία για τον κινηματογράφο.

Η ταινία όμως δεν θα είναι για την Σέριλ Σάντμπεργκ, γράφει το Deadline Hollywood. «Η Scovell θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια ταινία από τα θέματα που θίγονται στο βιβλίο.»

Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις στις οποίες ένα βιβλίο που δεν είναι μυθιστόρημα γίνεται ταινία, πόσο μάλλον με σενάριο γραμμένο από μια γυναίκα.

Τον Δεκέμβριο του 2010 η Σάντμπεργκ έδωσε μια ομιλία στο TED στην οποία μιλάει για κάποια από τα θέματα που αναλύει στο βιβλίο της. Ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες ομιλίες που έχουν γίνει ποτέ στο TED.

Βιβλίο
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000»: Η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ προβλέπει το μέλλον

Οπτική Γωνία / «Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000», λέει η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ

Η Γαλλογερμανίδα πολιτική επιστήμονας Φλόρενς Γκάουμπ μιλά στην εφημερίδα «El Pais» για το Ιράν, τη Γροιλανδία, την Ουκρανία και τη Γάζα, τονίζοντας ότι «το μέλλον είναι μια στρατηγική ιδέα».
THE LIFO TEAM
Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική, τραγική ζωή της όπως ξεδιπλώνεται στη νέα αυτοβιογραφία της

Βιβλίο / Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική, τραγική ζωή της μέσα από τη νέα αυτοβιογραφία της

Προτού πεθάνει μόνη της σε ένα μπάνιο ξενοδοχείου σε ηλικία 47 ετών, η Τζούντι Γκάρλαντ κληροδότησε στην κόρη μια διά βίου εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και μια τάση να ερωτεύεται γκέι άνδρες.
THE LIFO TEAM
Ο μόνος τρόπος αντίστασης είναι με τη σάρκα

Βιβλίο / Ο μόνος τρόπος αντίστασης είναι με τη σάρκα

Στο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Σολόι, «Σάρκα» (Μπούκερ 2025), ένας άνδρας αγωνίζεται να βρει την ταυτότητά του σε έναν πολύπλοκο κόσμο. Όσα συμβαίνουν γύρω του μοιάζουν με αρχαία τραγωδία. Τα αντιμετωπίζει εκφράζοντας ελάχιστα. Πιο συγκεκριμένα, με 500 περίπου ΟΚ σε όλο το βιβλίο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Σοφία Αυγερινού: «Όλα ξεκίνησαν από το Έγκλημα και Τιμωρία του Ντοστογιέφσκι»

Βιβλίο / Η Σοφία Αυγερινού έκανε κάτι σημαντικό. Μετέφρασε Μπροχ στα ελληνικά

Έχει αναμετρηθεί με τα μνημειώδη έργα του Χέρμαν Μπροχ –«Οι υπνοβάτες», «Τα μάγια», «Ο θάνατος του Βιργιλίου» και έχει κατορθώσει να τα παραδώσει σε ένα νέο κοινό. Η συγγραφέας και μεταφράστρια μιλάει για τη σχέση της με τη λογοτεχνία και τον τρόπο με τον οποίο έχει επηρεάσει τη δουλειά της.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Δέκα βιβλία που δεν θα βρεις εύκολα σε άλλες λίστες

Βιβλίο / Δέκα βιβλία που δεν θα βρεις εύκολα σε άλλες λίστες

Μια επιλογή τίτλων που καλύπτει από την Κατοχή και τους δωσίλογους, μέχρι τη συναίνεση, το «1984», ένα «αρχέγονο queer», τα Τέμπη, τη hyperpop, έναν αυτοκράτορα-φιλόσοφο και τους συνειρμούς ενός Αθηναίου «ευπατρίδη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
90’ με τη συντακτική ομάδα της «βλάβης»

Βιβλίο / Αυτή η παρέα φτιάχνει τη «βλάβη», το πιο φρέσκο έντυπο για το βιβλίο

Είναι millennials, πιστεύουν ακόμα στην αξία του τυπωμένου χαρτιού, δεν δέχονται διαφημίσεις, ξέρουν πολύ καλά το βιβλίο, δεν αναρτούν τίποτα στο internet γιατί θέλουν να σε δουν να ξεφυλλίζεις το περιοδικό τους. Και πολύ καλά κάνουν γιατί η «βλάβη» τους είναι ένας νέος τρόπος να μιλάς για το βιβλίο και για τον πολιτισμό.
M. HULOT
«Εκτελούσαμε αποφάσεις, ακόμα κι όταν διαφωνούσαμε»

Το πίσω ράφι / «Εκτελούσαμε αποφάσεις, ακόμα κι όταν διαφωνούσαμε»

Η Μαρία Μπέικου αφηγείται με τρόπο λιτό τη ζωή της στο «Αφού με ρωτάτε, θα θυμηθώ», τη συμμετοχή της στην Αντίσταση, τον Εμφύλιο, τα χρόνια της στην ΕΣΣΔ και τη σχέση της με μεγάλους Ρώσους καλλιτέχνες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ζιζέλ Πελικό: «Έχω ξαναβρεί τη χαρά της ζωής»

Βιβλίο / Ζιζέλ Πελικό: «Οι βιαστές μου να σκύψουν το κεφάλι• όχι εγώ»

Πέρα από κάθε προσδοκία και παρά τη φρίκη που κρύβουν οι σελίδες της, η αυτοβιογραφία της Πελικό, «Ύμνος στη ζωή», είναι ένα απαράμιλλο παράδειγμα γενναιότητας κι ένα μήνυμα αισιοδοξίας, δικαιώνοντας απόλυτα τον τίτλο του. Κυκλοφόρησε μόλις και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Γιατί διαβάζουμε (και αγαπάμε) ακόμα τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη»

Βιβλίο / Γιατί διαβάζουμε (και αγαπάμε) ακόμα τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη»

Η ταινία της Έμεραλντ Φένελ μας θύμισε την αξεπέραστη αξία του κλασικού έργου της Έμιλι Μπροντέ και τους άπειρους λόγους για τους οποίους παραμένει ανάμεσα στα αγαπημένα αναγνωστών και κριτικών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ευάρεστος Πιμπλής: «Το να σε λέει “τέρας” ένας Πρόεδρος είναι τρομακτικό»

Lifo Videos / Ευάρεστος Πιμπλής: «Το να σε λέει “τέρας” ένας Πρόεδρος είναι τρομακτικό»

Ο νεαρός συγγραφέας που έκανε αίσθηση με το πρώτο του μυθιστόρημα «Πέρα από τη συναίνεση» (εκδ. Πόλις) μιλά για την queer κουλτούρα στα χρόνια του Tραμπ και για το πώς συμφιλιώνεται κανείς με τον ομοερωτικό σεξουαλικό του προσανατολισμό σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Εξομολόγηση και μαθητεία»

Long Stories / «Εξομολόγηση και μαθητεία»

Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος υπήρξε στενός φίλος του Μένη Κουμανταρέα από το 1978 μέχρι το 2014, που ο σημαντικός Έλληνας συγγραφέας δολοφονήθηκε. Σε αυτό το διάστημα αντάλλαξαν επιστολές, «ένα δούναι και λαβείν ανάμεσα σε δυο ψυχές, ένα γραμμένο από την ίδια τη ζωή επιστολογραφικό μυθιστόρημα», που ετοιμάστηκαν για να κυκλοφορήσουν, η έκδοσή τους όμως έχει «παγώσει». Δημοσιεύουμε τον πρόλογο που ο Β. Ραπτόπουλος ετοίμασε για αυτόν τον τόμο, υπό μορφή μιας τελευταίας άτυπης επιστολής, όπως λέει ο ίδιος.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια