Η «Άννα Καρένινα» είναι η ιστορία τριών ζευγαριών που διαφέρουν μεταξύ τους αλλά έχουν ένα κοινό: τη μοιχεία. Το περιβάλλον είναι του 19ου αιώνα αλλά η ιστορία χτυπάει μια σύγχρονη ευαίσθητη χορδή. Η Άννα Καρένινα ερωτεύεται έναν στρατιώτη κι αυτός ανταποκρίνεται. Το πρόβλημα είναι ότι, δυστυχώς, βρίσκεται και σ’ έναν ασφαλή και –κυρίως- πολύ αξιοπρεπή γάμο.

 

Όμως η Άννα δεν είναι η τυπική μοιχαλίδα. Η αγάπη για τον εραστή της είναι βαθιά και είναι έτοιμη να εγκαταλείψει την ασφάλεια του σπιτιού του άντρα της για μια νέα ζωή, ανοιχτή σε όλους. Το πραγματικό της μαρτύριο ξεκινάει όχι όταν εγκαταλείπει το σύζυγό της, αλλά όταν συνειδητοποιεί ότι οι φίλοι της την αποφεύγουν.

 

Ο Τολστόι έγραφε επί δύο δεκαετίες όταν ξεκίνησε την «Άννα» αλλά δήλωσε ότι «ήταν το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε.»

 

 

 «Οι ευτυχισμένες οικογένειες είναι ίδιες κι απαράλλαχτες - όμως κάθε δυστυχισμένη οικογένεια τη βαραίνει η δική της, η ιδιαίτερη δυστυχία.» Έτσι ξεκινάει η ιστορία, με μια φράση που έχει συζητηθεί και αναλυθεί πολύ. Σημαίνει ότι οι πετυχημένοι γάμοι μοιάζουν μεταξύ τους σε όλα με την έννοια ότι όλες οι προϋποθέσεις της επιτυχίας έχουν ικανοποιηθεί. Όμως για να αποτύχει ένας γάμος, αρκεί να μην ικανοποιείται μια από τις πολλές απαραίτητες συνθήκες, κι έτσι, κάθε αποτυχημένος γάμος είναι μοναδικός και διαφορετικός.

 

«Οι άνθρωποι πλάστηκαν για να βασανίζονται. Κοιτάζουν πως ο ένας θα ξεγελάσει τον άλλον κι όλο περνάει ο καιρός. Μα όταν τα πράγματα σφίξουν κι αντικρύσουν την αλήθεια,τότε είναι που τα χάνουν και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Τότε οι άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν ότι τους ενοχλεί. Θέλουν να απαλλαγούν από το ενοχλητικό βάρος. Όπως κάθε άνθρωπος σβήνει το φως της λάμπας όταν δεν έχει να δει τίποτα άλλο».

 

Το βιβλίο έχει γυριστεί σε ταινία 25 φορές ως τώρα με πρώτη φορά το 1910, τη χρονιά που πέθανε ο Λέων Τολστόι. Το παρακάτω σπάνιο βίντεο δείχνει τον μεγάλο συγγραφέα εκείνη τη χρονιά:

 

 

Φέτος θα ξαναδούμε την Άννα Καρένινα στον κινηματογράφο από τον Joe Wright με πρωταγωνίστρια την Κίρα Νάιτλι (που φαίνεται να παίζει μια ζωή τον ίδιο ρόλο). Οι δυο τους έχουν γυρίσει επίσης το «Περηφάνια και Προκατάληψη» και το «Εξιλέωση», οπότε υπάρχει καλό προηγούμενο. Ο Stoppard του «Ερωτευμένος Σέξπιρ» έγραψε το σενάριο, ο Τζουν Λο υποδύεται τον άκαμπτο και ψυχρό σύζυγο της Άννας, τον Καρένιν και ο Aaron Johnson είναι ο γοητευτικός Βρόνσκι.

 

 

«Πολύ καλά, θα της μιλήσω. Αλλά γιατί δεν το σκέφτεται μόνη της;» είπε η Ντάρυα Αλεξαντρόβνα, και για κάποιο λόγο θυμήθηκε ξαφνικά εκείνη τη στιγμή την καινούρια, παράξενη συνήθεια της Άννας να μισοκλείνει τα μάτια της. Και θυμήθηκε επίσης ότι η Άννα έκλεινε τα βλέφαρά της μόλις άρχιζαν να θίγονται τα βαθύτερα ερωτήματα της ζωής. «Σαν να μισοκλείνει τα μάτια στην ίδια της τη ζωή, για να μη βλέπει τα πάντα», σκέφτηκε η Ντόλλυ».

Έλλη Πασπαλά, "Άννα Καρένινα", Μέγαρο Μουσικής, 1993