To bestseller των αιώνων

Facebook Twitter
0

Book Night

Σήμερα 6 Οκτωβρίου στις 20:00 γίνεται εκδήλωση στη στοά του Βιβλίου με στόχο να συγκεντρωθούν βιβλία για την ενίσχυση των βιβλιοθηκών φορέων όπως οι Φυλακές Γυναικών Ελαιώνα, το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, οι Παιδικές Καταστηνώσεις Χαρούμενα Παιδιά – Χαρούμενα Νιάτα, το Σισμανόγλειο νοσοκομείο, το Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού» και το Γηροκομείο Αθηνών.


Ο Χρήστος Θηβαίος, Νατάσσα Μποφίλιου & Ελένη Τσαλιγοπούλου θα συμμετέχουν μουσικά και το αγαπημένο τους βιβλίο παρουσιάζουν οι Γιώργος Αμιράς, Νίκος Ορφανός & Φώτης Σεργουλόπουλος.

Τη βραδιά συντονίζουν οι Θοδωρής Βαμβακάρης & Τάκης Γιαννούτσος.

Για να συμμετέχετε, αρκεί να έχετε μαζί σας ένα βιβλίο και ακόμα καλύτερα, ένα που να αγαπάτε πολύ.

Το βιβλίο που αγάπησε περισσότερο το Book Room (και άλλα 200 εκατομμύρια ανθρώπων)

Ο όρος «ευπώλητος» κρύβει μέσα του κάτι το ντροπιαστικό, ειδικά αν πρόκειται για προϊόντα πνευματικής ενασχόλησης, όπως η μουσική και η λογοτεχνία. Το καλό δε μπορεί να απευθύνεται σε πολλούς, γιατί δεν γίνεται οι πολλοί να μπορούν να πιάσουν τα υψηλά νοήματα και τις ψαγμένες ενορχηστρώσεις.

Τα άκρα του ελιτισμού είναι απολύτως διασκεδαστικά. Υπάρχει κόσμος που ακούει συγκεκριμένη μουσική μόνο και μόνο επειδή είναι παντελώς άγνωστη στους υπόλοιπους, όσο πιο άγνωστη, τόσο το καλύτερο. Η ανάγκη των ανθρώπων να νιώθουν ξεχωριστοί είναι τόσο έντονη, που αν δεν καταντήσει εμμονή, είναι σχεδόν συγκινητική.

Μαζί με τις πρώτες άσπρες τρίχες μαθαίνεις ότι δεν είναι κακό να ανήκεις στην πλειοψηφία μερικές φορές, ίσα ίσα. Ειδικά, αν πρόκειται για βιβλία, είναι σα να ανήκεις σε μία μεγάλη ομάδα που έζησε το ίδιο γεγονός, αλλά το καθένα μέλος έδωσε τη δική του ερμηνεία: αυτό μπορεί να δώσει μία αίσθηση κοινού παρελθόντος με αγνώστους, που οδηγεί σε προσωπικές συζητήσεις που διαφορετικά χρειάζονται πολύ χρόνο για να γίνουν.

Στην ερώτηση «ποιο είναι το best seller όλων των εποχών» η απάντηση διαφέρει ανάλογα με το ποιον ρωτάς. Άλλοι απαντούν βάσει πωλήσεων, άλλοι βάσει εκτυπώσεων, άλλοι αφήνουν απ’ έξω μεγαθήρια που υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις λίστες. Η πιο συχνή απάντηση πάντως είναι «η Βίβλος», και μου φαίνεται πολύ πιθανό-αν σκεφτεί κανείς μόνο όλα τα κομοδίνα ξενοδοχείων που πρέπει να γεμίσουν, ξεκινάμε με μία πολύ καλή βάση πελατών. Το ερώτημά μου είναι «πόσοι την έχουν διαβάσει». Νομίζω ότι η Βίβλος αποτελεί το πιο παραδοσιακό αξεσουάρ βιβλιοθήκης ενώ ακολουθεί ο «Οδυσσέας» του Τζέιμς Τζόις ως βιβλία που πολλοί νιώθουν ότι πρέπει να έχουν, αλλά αδυνατούν να διαβάσουν έστω και μία σελίδα τους.

Ως δεύτερο βιβλίο σε πωλήσεις στην ιστορία είναι, ξεκαρδιστικά αναπάντεχα, «τα Αποφθέγματα του Προέδρου Μάο», γνωστό και ως Κόκκινο Βιβλιαράκι. Ελπίζω να μου συγχωρείτε την έκφραση «ξεκαρδιστικά αναπάντεχο». Για πολλούς ήταν η Βίβλος, για μερικούς είναι ακόμα. Η συνύπαρξη των δύο θρησκειών στην πρώτη πεντάδα είναι όμως πολύ αστεία, πρέπει να το παραδεχτείτε.

Το Κοράνι ακολουθεί τρίτο στις αγγλόφωνες λίστες αλλά είμαι σίγουρη ότι αν ήξερα αραβικά, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Τελικά, ποιο είναι πρώτο;

Ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί πιο είναι το bestseller όλων των εποχών, αν βγάλουμε από τη μέση τα θρησκευτικά βιβλία. Αν είχα ένα ταμπούρλο, θα το χτυπούσα για να παρατείνω την αγωνία σας, αλλά αντί γι’ αυτό, εξακολουθώ να πληκτρολογώ λέξεις προκειμένου να σας κάνω να αναρωτιέστε. Χάρηκα πολύ όταν το ανακάλυψα γιατί για χρόνια ήταν το αγαπημένο μου βιβλίο όλων των εποχών- πλέον στο νούμερο ένα βάζω πολλά πολλά βιβλία. Δεν είναι ο Χάρι Πότερ, δεν είναι ο Κώδικας Ντα Βίντσι, δεν είναι ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (αν και αυτό είναι πολύ πάνω στη λίστα των bestseller), είναι….

Η ιστορία δύο πόλεων, του Τσαρλς Ντίκενς



Ένα βιβλίο του 1859 λοιπόν, το οποίο έχει πουλήσει ως τώρα πάνω από 200 εκατομμύρια αντίτυπα (και πιστεύω ότι έχει διαβαστεί ένα μεγάλο μέρος αυτών).

Όσοι ντραπήκατε επειδή δε γνωρίζατε καν την ύπαρξή του, πολύ καλά κάνατε, και ήρθε η ώρα να κλείσετε αυτό το κενό. Από τότε έχουν γυριστεί τουλάχιστον πέντε σχετικές ταινίες, διάφορα μιούζικαλ, ραδιοφωνικές εκπομπές, βιβλία που βασίζονται στην ιστορία του αρχικού, απλοποιημένες βερσιόν σε απλούστερα αγγλικά, ως και μία όπερα. Ξεκινάει με μία από τις πιο μαγικές φράσεις που έχουν γραφτεί ποτέ, «It was the best of times, it was the worst of times» και η παράγραφος συνεχίζει ως εξής:

« it was the age of wisdom, it was the age of foolishness, it was the epoch of belief, it was the epoch of incredulity, it was the season of Light, it was the season of Darkness, it was the spring of hope, it was the winter of despair, we had everything before us, we had nothing before us, we were all going direct to heaven, we were all going direct the other way - in short, the period was so far like the present period, that some of its noisiest authorities insisted on its being received, for good or for evil, in the superlative degree of comparison only.»

Η ιστορία της Γαλλικής Επανάστασης, σε ένα ταξίδι μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όλα φαίνεται να στοχεύουν στον εκβαρβαρισμό των ανθρώπων»

Βιβλίο / «Όλα φαίνεται να στοχεύουν στον εκβαρβαρισμό των ανθρώπων»

Η κορυφαία συγγραφέας της Αργεντινής, Σέλβα Αλμάδα, μιλάει στη LiFO λίγο πριν από την άφιξή της στη χώρα μας με αφορμή το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας για τα πολυβραβευμένα βιβλία της, την έμφυλη βία και τη γυναικεία ταυτότητα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Απόστολος Δοξιάδης: «Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι σε παρακμή αλλά σε σήψη»

Βιβλίο / Απόστολος Δοξιάδης: «Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι σε παρακμή αλλά σε σήψη»

Με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα «Γαλανόσκυλος», ο καταξιωμένος συγγραφέας μιλά για όλα: τους πολιτικούς «που είναι ανίκανοι αλλά ξέρουν να μαζεύουν ψήφους», τον πολιτισμό που έχει μετατραπεί σε «σοβαροφανή παρωδία» και μια Ελλάδα που «δεν έχει ξεφύγει ποτέ από τον ναρκισσισμό της».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Revenge porn που ρίχνουν κυβερνήσεις

Βιβλίο / Revenge porn που ρίχνουν κυβερνήσεις

Στο μυθιστόρημά του «Αθέατος βίος», ο Νικολό Αμανίτι ερευνά την ιδιωτική ζωή της συζύγου ενός πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα οι social media managers κινούν τα νήματα και η θεωρία του χάους είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Ο Ντίλαν Τόμας αυτοβιογραφούμενος

Βιβλίο / Ο Ντίλαν Τόμας αυτοβιογραφούμενος

Η έκδοση του «Πορτρέτου του καλλιτέχνη ως νεαρού σκύλου» επιβεβαιώνει τη σπουδαία κληρονομιά του Ουαλού ποιητή και τον σημαντικό ρόλο του τόπου του στις ιστορίες του, αναθεωρώντας πολλές λάθος εκτιμήσεις για τη ζωή και τον θάνατό του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Αμανίτης: «Στον ΔΟΛ ζούσαμε ένα συνεχές Game of Thrones»

Βιβλίο / Νίκος Αμανίτης: «Στον ΔΟΛ ζούσαμε ένα συνεχές Game of Thrones»

Με αφορμή το βιβλίο του «Ο αγνοούμενος του Ματαρόα», ο γνωστός δημοσιογράφος μιλά για τις εμπειρίες του από τις αίθουσες σύνταξης, για την πορεία της δημοσιογραφίας τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και για τα γεγονότα που σημάδεψαν τη δική του διαδρομή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Σιντάρτ Κάρα: «Σεξ τράφικιν»

Το πίσω ράφι / «Έπρεπε να δουλεύω ακόμη κι όταν ήμουν άρρωστη»

O Σιντάρτ Κάρα έγραψε το «Σεξ τράφικιν» για τη σύγχρονη σωματεμπορία, έχοντας διαπιστώσει από πρώτο χέρι πώς είναι οργανωμένη αυτή η κερδοφόρα βιομηχανία που βασίζεται στη φτώχεια, την ανισότητα και τη ζήτηση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000»: Η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ προβλέπει το μέλλον

Οπτική Γωνία / «Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000», λέει η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ

Η Γαλλογερμανίδα πολιτική επιστήμονας Φλόρενς Γκάουμπ μιλά στην εφημερίδα «El Pais» για το Ιράν, τη Γροιλανδία, την Ουκρανία και τη Γάζα, τονίζοντας ότι «το μέλλον είναι μια στρατηγική ιδέα».
THE LIFO TEAM
Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική ζωή της μέσα από τη νέα αυτοβιογραφία της

Βιβλίο / Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική ζωή της μέσα από τη νέα αυτοβιογραφία της

Προτού πεθάνει μόνη της σε ένα μπάνιο ξενοδοχείου σε ηλικία 47 ετών, η Τζούντι Γκάρλαντ κληροδότησε στην κόρη μια διά βίου εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και μια τάση να ερωτεύεται γκέι άνδρες.
THE LIFO TEAM
Ο μόνος τρόπος αντίστασης είναι με τη σάρκα

Βιβλίο / Ο μόνος τρόπος αντίστασης είναι με τη σάρκα

Στο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Σολόι, «Σάρκα» (Μπούκερ 2025), ένας άνδρας αγωνίζεται να βρει την ταυτότητά του σε έναν πολύπλοκο κόσμο. Όσα συμβαίνουν γύρω του μοιάζουν με αρχαία τραγωδία. Τα αντιμετωπίζει εκφράζοντας ελάχιστα. Πιο συγκεκριμένα, με 500 περίπου ΟΚ σε όλο το βιβλίο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Σοφία Αυγερινού: «Όλα ξεκίνησαν από το Έγκλημα και Τιμωρία του Ντοστογιέφσκι»

Βιβλίο / Η Σοφία Αυγερινού έκανε κάτι σημαντικό. Μετέφρασε Μπροχ στα ελληνικά

Έχει αναμετρηθεί με τα μνημειώδη έργα του Χέρμαν Μπροχ –«Οι υπνοβάτες», «Τα μάγια», «Ο θάνατος του Βιργιλίου» και έχει κατορθώσει να τα παραδώσει σε ένα νέο κοινό. Η συγγραφέας και μεταφράστρια μιλάει για τη σχέση της με τη λογοτεχνία και τον τρόπο με τον οποίο έχει επηρεάσει τη δουλειά της.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ