Απεργία την Πρωτομαγιά

Όταν το Time ξέγραψε τον καρκίνο (και μερικά άλλα πράγματα)

Όταν το Time ξέγραψε τον καρκίνο (και μερικά άλλα πράγματα) Facebook Twitter
1

Τον Μάιο του 1998 πολλοί πίστεψαν ότι ήταν θέμα χρόνου να νικήσουμε τον καρκίνο για τα καλά. Το Time αφιέρωσε αρκετές σελίδες στις δύο "θαυματουργές" θεραπείες που είχαν μόλις ανακοινωθεί, (και τις οποίες ίσως κανείς δεν ξανάκουσε) γράφοντας ένα μεγάλο άρθρο που κατέληγε στο συμπέρασμα πως ο θάνατος του καρκίνου μάλλον δεν θα ερχόταν τόσο εύκολα.

Παρά το συμπέρασμα, το μεγάλο κόκκινο Χ που έβαλε το περιοδικό στην αρρώστια ήταν παραπλανητικό, αλλά και πολύ εμπορικό.

Και στην Ελλάδα τα ίδια γίνονται: κάθε τόσο τα δελτία διαφημίζουν ειδήσεις για νέες  θαυματουργές θεραπείες ώστε να συντονιστείς στο κανάλι πιστεύοντας πως βρέθηκε η μαγική θεραπεία για αγαπημένα πρόσωπα, κάθε τόσο εφημερίδες είχαν στο πρωτοσέλιδο μεγαλόστομους τίτλους. Κι όταν τελικά έβλεπες ή διάβαζες την είδηση διαπίστωνες πως ναι, το τάδε πρωτοποριακό φάρμακο γιατρεύει τον καρκίνο, αλλά μόνο κάποιον πανσπάνιο τύπο του, μόνο σε ποντίκια και μόνο για πέντε λεπτά.

 

Ας μη ξεχνάμε όμως και όλους τους Έλληνες επιστήμονες που «νίκησαν την ασθένεια»! Αν τυχόν σε οποιαδήποτε ερευνητική ιατρική ομάδα συμμετείχε κάποιος έστω και τρίτης γενιάς Έλληνας, αυτός ήταν χωρίς αμφιβολία ο μοναδικός υπεύθυνος για κοσμοϊστορικές εξελίξεις, που, αν ακολουθούσαμε την υπόθεση μήνες ή χρόνια αργότερα, δεν κατέληγαν σε κάποια τρομερή νίκη.

Κάθε ανακάλυψη βοηθά. Νέα φάρμακα που παρατείνουν τη ζωή, που πολεμούν αλλιώς την ασθένεια, νέοι συνδυασμοί, νέες τεχνικές, καλύτερα παυσίπονα. Η πρόοδος είναι μεγάλη - η όποια απογοήτευση έρχεται μόνο απ' όταν τα ΜΜΕ προβάλλουν κάθε πρόοδο ως την Απόλυτη Γιατρειά.

Όταν το Time ξέγραψε τον καρκίνο (και μερικά άλλα πράγματα) Facebook Twitter
[Αυτή νομίζω είναι η πιο πρόσφατη φορά που το Time έσβησε κάποιον/κάτι με το περίφημο κόκκινο Χ του.]

*Μήπως ξέρει κανείς κάποια αξιόπιστη οργάνωση που να μαζεύει χρήματα για την ιατρική έρευνα για τον καρκίνο; Κάποια που τα λεφτά μας θα πιάσουν τόπο;

1

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

1 σχόλια
Μια συμβουλή θα θελα να δώσω σε όσους (ευτυχώς) δε έχουν ζήσει άσχημες καταστάσεις με καρκίνο.Να πείσουν τους μεγαλύτερους και αρκετά συχνά ξεροκέφαλους,ότι σε πολλές περιπτώσεις το πιο καλό γιατρικό είναι απλά η πρόληψη.Και το "έλα μωρέ αν πας στο γιατρό όλο και κάτι θα σου βρει" είναι εντελώς μαλακία.Όταν είναι πολύ αργά για τον άνθρωπο σου πιάνεις τον εαυτό σου να σερφάρει ώρες ατελείωτες σε ένα ωκεανό απύθμενης βλακείας.Με τσαρλατάνους,κομπογιαννίτες,αεριτζήδες,εγκληματίες που δε σέβονται τίποτα,με θρησκόληπτους ταλιμπάν και σπαιντερμαν αγίους.Και στα σοβαρά σαιτ που θα πέφτεις απλά θα σου εύχονται καλό κουράγιο για αυτο που έρχεται.Ή θα σου λένε για ελπιδοφόρες θεραπείες κρατώντας όντως για το τέλος ότι μπορεί - και αμα- και ίσως -και ελπίζουμε να εφαρμοστεί σε αρρώστους από το 2030 και μετά.