Το Δείπνο της Άνοιξης

Το Δείπνο της Άνοιξης Facebook Twitter
Αλεξάνδρου Σβώλου
0

[Επιμέλεια: Άρης Δημοκίδης] 

Το Δείπνο της Άνοιξης Facebook Twitter

 

Κάτι τέλειο θα γίνει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (σ' έναν δρόμο που με έχει σημαδέψει για πολλούς και διάφορους λόγους), και η Κατερίνα Παπανικολάου που θα συμμετέχει, μας εξηγεί:

 

 

Ακόμη ένα φυλλάδιο με περίμενε στην είσοδο του διαμερίσματός μου λίγα βράδια πριν. Πήγα αδιάφορα να το πετάξω σκεφτόμενη πως διαφημίζει έτοιμο φαγητό. Ναι όντως έγραφε για φαγητό και μάλιστα για δείπνο, ένα διαφορετικό όμως δείπνο. Κάτι είχε πάρει το αυτί μου στο dvd club απέναντι, κάτι είχα διαβάσει και στο facebook, κάτι είχαμε αρχίσει να λέμε μεταξύ μας οι γείτονες. Και ιδού η πρόσκληση!

Το Δείπνο της Άνοιξης Facebook Twitter

Το δείπνο της άνοιξης στην Αλεξάνδρου Σβώλου είναι μια πρωτοβουλία των γειτόνων μου. Γείτονες: σχεδόν μια λέξη που με πάει πίσω στα παιδικά μου χρόνια. Τότε που στην πολυκατοικία του πατρικού μου σπιτιού όλοι μας γνωριζόμασταν. Από τότε όμως που μένω μόνη, η γειτονιά ως έννοια έχει αρχίσει να ξεθωριάζει. Κι όμως στη Σβώλου τη βρήκα ξανά αυτή τη γειτονιά που όταν βγαίνεις από το σπίτι όλο και κάποιον θα συναντήσεις και θα ανταλλάξεις καλημέρα.

Γιατί μου άρεσε η ιδέα του δείπνου; Για πολλούς λόγους. Γιατί είναι σπάνιες οι φορές που κάποιοι αποφασίζουν να γνωριστούν με τους τόσο κοντινούς τους αγνώστους ή ανάποδα τους τόσο άγνωστους κοντινούς τους. Είμαστε κατά κύριο λόγο κλεισμένοι στα σπίτια μας και στις ζωές μας και κυρίως στις σκέψεις μας. Και ενώ όλοι μας παραπονιόμαστε για το πόσο απρόσωπη έχει γίνει η διαβίωση στα αστικά κέντρα, σπάνια στέλνουμε ένα χαμόγελο σε κάποιον περαστικό ή σπάνια λέμε καλημέρα στις καθημερινές μας συναλλαγές. Κι έτσι μένουμε άγνωστοι και ανώνυμοι σε ένα κλοιό πολυκατοικιών. Το δείπνο αυτό θα μας «αναγκάσει» να συστηθούμε μεταξύ μας. Να ξέρω ποιος μένει απέναντί μου ή στο διπλανό τετράγωνο. Και τί καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτή η γνωριμία από το να συνφάγουμε;

 

Το Δείπνο της Άνοιξης Facebook Twitter
Η φωτογραφία από το δείπνο της Βαρκελώνης που έγινε πρόκληση: Μπορούμε στη Θεσσαλονίκη; [φωτο parallaximag.gr

 

Στη Σβώλου, λοιπόν, τη Δευτέρα 28 Απρίλη, στρώνουμε το τραπέζι όλοι μαζί. Μοιραζόμαστε το φαγητό μας και το δρόμο που μας φιλοξενεί ώστε να αλλάξουμε το απρόσιτο που μας περικυκλώνει.

Σκέφτομαι ήδη τι θα μαγειρέψω. Μπορώ να κατεβάσω και καρέκλα. Και θα βοηθήσω και στην καθαριότητα. Θα είμαι μαζί με γείτονες που ξέρω και με άλλους τόσους που θα βρω εκεί.

Θα είναι μια γιορτή. Που θα σας την περιγράψω και μετά...

 

 

 

 

 

Για να δώσεις το «παρών» κλείσε θέση στο «δείπνο της άνοιξης» ηλεκτρονικά ή συμπλήρωσε το δελτίο συμμετοχής και παρέδωσέ το στα σημεία ενημέρωσης: «Ψιλικά, Σάκης & Βασίλης» και καφέ «Άλφα».

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ