Τι διαβάζουμε σήμερα: Kατσαρίδες και τρωκτικά

Τι διαβάζουμε σήμερα: Kατσαρίδες και τρωκτικά Facebook Twitter
Η Πολωνία (και η Ουγγαρία) προέβαλε βέτο στο σχέδιο του προϋπολογισμού λόγω της ρήτρας για τον σεβασμό στο κράτος Δικαίου, όπως τα θεμελιώδη δικαιώματα για τα οποία αγωνίζονται οι Πολωνέζες.
0

ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΡΩΚΤΙΚΑ

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ζήτησε την παραίτηση της αντιδημάρχου Αλεξίας Έβερτ, μετά από σχόλιό της στο Facebook, στο οποίο χαρακτήριζε «κατσαρίδες και τρωκτικά» τα μέλη του ΚΚΕ.


Ορθότατη απόφαση. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Κώστας Μπακογιάννης, η κα Έβερτ εξέφρασε την επιθυμία της να παραιτηθεί και από τη θέση της δημοτικής συμβούλου.


Ωστόσο, πολλοί στα κοινωνικά μέσα τάχθηκαν υπέρ τής κας Έβερτ, ορισμένοι δε εξ αυτών στράφηκαν εναντίον του Δημάρχου Αθηναίων. Δεν αναφέρομαι σε φασιστοειδή, αλλά σε άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως δημοκράτες και φιλελεύθεροι.


Αν είσαι ναζιστής και λες τους Εβραίους κατσαρίδες και τρωκτικά είσαι παλιοτόμαρο· όταν το λες για τα μέλη του ΚΚΕ είσαι ευφυής και ενδεχομένως χαριτωμένος.


Στη ναζιστική Γερμανία έβλεπαν τους Εβραίους ως κατσαρίδες, ποντίκια και παράσιτα. Στην πιο διάσημη προπαγανδιστική ταινία των χιτλερικών, «Ο αιώνιος Εβραίος» (Der ewige Jude), οι Εβραίοι παρομοιάζονται με την πανούκλα, και συγκρίνονται με αρουραίους που μεταδίδουν ασθένειες, πλημμυρίζουν το έθνος και καταβροχθίζουν τους πόρους ολόκληρων περιοχών.


Έκτοτε, τους αντέγραψαν πολλοί. Στη γενοκτονία της Ρουάντα, λόγου χάριν, οι Χούτου χαρακτήριζαν τους Τούτσι «κατσαρίδες». Η απανθρωποποίηση είναι το πρώτο, απαραίτητο βήμα για τις ωμότητες και τις γενοκτονίες.


Σε καμιά περίπτωση δεν ισχυρίζομαι ότι η κα Έβερτ και όσοι «δημοκρατικοί» πολίτες υιοθέτησαν τα λεγόμενά της έχουν στο μυαλό τους βιαιότητες εναντίον του ΚΚΕ. Αυτό που λέω είναι ότι τα δημόσια πρόσωπα και οι δημοσιολογούντες πρέπει να προσέχουν πολύ τι λένε, διότι ενίοτε τα λόγια τους μπορούν να οδηγήσουν σε καταστάσεις που ούτε τις φαντάζονται ούτε τις επιθυμούν.


Τι διαβάζουμε σήμερα: Kατσαρίδες και τρωκτικά Facebook Twitter
Επάνω: Δύο καρέ από τη σεκάνς της ταινίας «Ο αιώνιος Εβραίος» που παρουσιάζει τους Εβραίους σαν ποντίκια που μολύνουν την Ευρώπη. Κάτω: Προπαγανδιστικές αφίσες εναντίον των Εβραίων σε κατεχόμενες χώρες.

• • •

ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

Όλη η χώρα συγκινήθηκε δικαίως από την εθελοντική προσφορά των νοσηλευτριών από την Κρήτη και άλλα μέρη για να βοηθήσουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη.


Υποθέτω ότι οι αρχές της πόλης εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τις νοσηλεύτριες. Καλά έκαναν.


Αλλά αυτές οι αρχές έδειξαν ανεπίτρεπτη ολιγωρία που οδήγησε στην απελπιστική σημερινή κατάσταση.


Δεν είναι τώρα η ώρα για να αποτιμηθεί το τι έγινε και πρωτίστως το τι δεν έγινε. Πάντως, όταν με το καλό περάσει αυτό το καταστροφικό κύμα, τα ωραία και μεγάλα λόγια δεν πρόκειται να απαλείψουν τις ευθύνες.


Τι διαβάζουμε σήμερα: Kατσαρίδες και τρωκτικά Facebook Twitter
Η κυβέρνηση μελετά νέα αυστηρότερα μέτρα για τη Βόρειο Ελλάδα, καθώς ουσιαστικά ολόκληρη βρίσκεται πλέον στο «κόκκινο». Φωτ.: Eurokinissi

• • •


ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΑΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Με σύμβολό της το ελαιόδεντρο, η περιοχή Αφρίν στη Βόρεια Συρία είναι κέντρο παραγωγής ελαιόλαδου και ελιών.


Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφρίν ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες ότι οι τουρκο-τζιχαντιστικές δυνάμεις κατοχής έκοψαν 250.000 ελαιόδεντρα και έκαψαν περισσότερα από 20.000.


Επιπλέον, Τούρκοι κατάσχεσαν τις αποθήκες ελαιόλαδου, το οποίο διοχετεύθηκε στο λαθρεμπόριο. Για παράδειγμα, το 2018, 70.000 τόνοι ελαιόλαδου πέρασαν στην Τουρκία και διοχετεύθηκαν στις διεθνείς αγορές με την ετικέτα «τουρκικό προϊόν», ισχυρισμό που επιβεβαίωσε η ισπανική εφημερίδα Publico.


Αυτή η λεηλασία και το λαθρεμπόριο πραγματοποιούνται από πλασματικές εταιρείες με τη συνεργασία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.


• • •

ΠΟΘΕΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΟΥΧΟ ΓΑΛΑ;

Κατά καιρούς ακούγονται διάφορες εξωφρενικές απόψεις συμπατριωτών μας. Για να μη μας πιάνει απελπισία, παραπέμπω σε μελέτη τού Κέντρου Καινοτομίας Γαλακτομικών των ΗΠΑ.


Σύμφωνα με τη μελέτη, το 7% των ενηλίκων Αμερικανών πιστεύει ότι το σοκολατούχο γάλα προέρχεται από τις καφέ αγελάδες.


Το 7% είναι κοντά στα 16,4 εκατομμύρια άτομα, ήτοι πάνω-κάτω μιάμιση Ελλάδα.


Τι διαβάζουμε σήμερα: Kατσαρίδες και τρωκτικά Facebook Twitter
Το 7% των ενηλίκων Αμερικανών πιστεύει ότι το σοκολατούχο γάλα προέρχεται από τις καφέ αγελάδες.

• • •


Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΡΘΟΥΡΟΣ ΡΕΜΠΩ

Πριν από μερικά χρόνια, ο Hugues Fontaine («Arthur Rimbaud photographe», Paris, Textuel, 2019) ανακάλυψε στη Βιένη φωτογραφίες που ο Ρεμπώ είχε τραβήξει, δίχως καλλιτεχνικές φιλοδοξίες, κατά τη διαμονή του στην Αιθιοπία (την τότε Αβησσυνία), όπου είχε βρεθεί για να πουλήσει όπλα στον βασιλιά της.


Τι διαβάζουμε σήμερα: Kατσαρίδες και τρωκτικά Facebook Twitter
Φωτογραφίες από την Αιθιοπία με τον φακό του Ρεμπώ.


Τι διαβάζουμε σήμερα: Kατσαρίδες και τρωκτικά Facebook Twitter
Ο Ρεμπώ φαίνεται πως είναι από τους διασημότερους ξένους που πάτησαν πρώτοι το πόδι τους στην Αιθιοπία.

Στήλες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ