Ο Chico Mendes στο παράθυρο του σπιτιού του με τον γιο του Sandino.  Xapuri (Acre). Νοέμβρης 1988. Φωτ. Miranda Smith. Η αμερικανίδα Miranda Smith συνάντησε τον Chico Mendes με αφορμή το ντοκιμαντέρ που ετοίμαζε για την καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου.

 

"Στην αρχή, πίστευα πως πάλευα για να σώσω τα καουτσουκόδεντρα. 'Επειτα, σκέφτηκα πως πάλευα για τη σωτηρία του δάσους του Αμαζονίου. Τώρα, ξέρω πως αγωνίζομαι για την ανθρωπότητα" (Chico Mendes).

 

Ο Chico Mendes στην αυλή του σπιτιού του τον Ιούλιο του 1988. Δολοφονήθηκε τον Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς από πληρωμένους εκτελεστές κάτω από τα μάτια της γυναίκας του και των παιδιών του την ώρα που έκανε ένα ντους στο πίσω μέρος του σπιτιού του. Φωτ. Miranda Smith.

 

Το σπίτι του Chico Mendes σήμερα.

 

Xapuri, η πόλη. Δρόμοι της Xapuri (φωτ. Hernondino Chagas). Λιτανευτική πομπή στη γιορτή του Αγίου Σεβαστιανού (φωτ. Tibor Jablonsky). Biblioteca do IBGE, Brasil.

 

Rua Seis de Agosto, Xapuri. Biblioteca do IBGE, Brasil.

 

Φωτ. Miranda Smith (Ιούλιος 1988).

 

Ο Chico Mendes δείχνει πως γίνεται η συλλογή του λάτεξ από τα καουτσουκόδεντρα. Seringueiro ονομάζεται αυτός που συλλέγει το λάτεξ από το δέντρο seringueira (Hevea brasiliensis).

 

Φωτ. Miranda Smith (Ιούλιος 1988).

 

Ο Chico Mendes με τη γυναίκα του Ilzamar Gadelha και τα παιδιά του Angela, Elenira και Sandino.

 

Με την Elenira (αριστ.) και τον Sandino (δεξ.). Φωτ. Miranda Smith (Ιούλιιος 1988).

 

Αριστερά, ο seringueiro Wilson de Souza Pinheiro (1933-1980), πρόεδρος του Συνδικάτου των εργαζομένων της Υπαίθρου της Brasiléia, (Acre), και μέλος της Προσωρινής Δημοτικής Επιτροπής του Κόμματος των Εργαζομένων (του "κόμματος του Lula"). Δολοφονήθηκε μέσα στα γραφεία του συνδικάτου από μπράβους στην υπηρεσία μεγαλοκτηματιιών.

Δεξ. Press photo,  Seattle Time.

 

 

Δύο κτηνοτρόφοι μεγαλοκτηματίες της Fazenda Parana, ο Darly Alves da Silva και ο γιος του Darcy Alves Ferreira, ήταν αυτοί που διέταξαν τη δολοφονία του Chico Mendes.

 

Ο Darly Alves da Silva στη "fazenda" του μετά την αποφυλακισή του. Με τις χειροπέδες είναι ο José Góes da Silva, ένα από τα 26 παιδιά του, κατηγορούμενο για τη δολοφονία της μητριάς του.

 

Η αδελφή Dorothy (Dorothy Mae Stang), ένα ακόμη θύμα της τρομοκρατίας των μεγάλοκτηματιών. Η αδελφή Dorothy, αμερικανίδα καλόγρια που είχε πάρει τη βραζιλιάνικη υπηκοότητα, είχε εγκατασταθεί στην πολιτεία του  Pará, όπου βοηθούσε τους φτωχούς και αγράμματους αγρότες. Δολοφονήθηκε το Φλεβάρη του 2005 από δύο pistoleiros.

 

 

Εργαζόμενοι και έμποροι στην παραγωγή του καουτσούκ. Βλ. το μπλογκ Jmartinsrocha.

 

'Εποικοι και seringueiros με τον κυβερνήτη Guiomard Santos. Φωτ. Acervo Digital.  Biblioteca do IBGE, Brasil.

 

Αριστερά, seringueiro της Αμαζονίας (εικονογράφηση του Percy Lau). Δεξιά, ο seringueiro Pedro Correia σε φυτεία της Fazenda Rio Novo. Φωτ. Faludi Stivan. Biblioteca do IBGE, Brasil.

 

Καουτσουκόδεντρα πρόσφατα φυτεμένα. Φωτ. Tibor Jablonsky. Biblioteca do IBGE, Brasil.

 

'Εποικοι με την κόρη τους. Φωτ. Esso Standard do Brasil. Biblioteca do IBGE, Brasil.

 

Αριστερά, φυτείες καουτσούκ και κακάο στο Rio Urucurituba. Φωτ.  Hernondino Chagas. Δεξιά, καουτσουκόδεντρο φυτεμένο στη Fazenda Rio Novo από τον ιδιοκτήτη της, τον Senhor Renato Spinelli. Φωτ. Faludi Stivan. Biblioteca do IBGE, Brasil.

 

Seringueiros επιστρέφουν από την εργασία τους στη fazenda Rio Novo  Φωτ. Faludi Stivan. Biblioteca do IBGE, Brasil.

 

Seringueiro στην περιοχή Una. Φωτ. Tomas Somlo. Biblioteca do IBGE, Brasil.

 

Αριστερά, ένας seringueiro στη Fazenda Rio Novo. Φωτ. Faludi Stivan. Δεξιά, ένας seringueiro επιστρέφει από τη δουλειά του στην περιοχή   Belterra (PA). Φωτ. Tibor Jablonsky. Biblioteca do IBGE, Brasil.

 

'Ενας seringueiro συλλέγει λάτεξ στην περιοχή Cedro (MT). Φωτ. Tibor Jablonsky. Biblioteca do IBGE, Brasil.

 

'Ενας seringueiro επιστρέφει από τη δουλειά του στην περιοχή Belterra (PA). Φωτ. Tibor Jablonsky. Biblioteca do IBGE, Brasil.

 

'Ενας seringueiro αναπαύεται στην περιοχή Belterra (PA). Φωτ. Tibor Jablonsky. Biblioteca do IBGE, Brasil.

 

Ινδιάνοι του Αμαζωνίου συλλέγουν καουτσούκ. 

 

Κοινή δράση της FUNAI (Fundação Nacional do Índio), του IBAMA (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis), της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και του Στρατού, κατά των "madeireiros", των παράνομων υλοτόμων που δρουν στη γη των αυτόχθονων ινδιάνικων πληθυσμών του Maranhão. Οι φωτογραφίες δείχνουν τα κατασχεμένα οχήματα, εργαλεία και σκηνές. Coordenação Regional de Imperatriz. Fundação Nacional do Índio - FUNAI.

 

 

Από το ντοκιμαντέρ "Visões da Floresta" του άγγλου σκηνοθέτη Adrian Cowell.

 

The Wall. Ο Roger Waters και οι Pink Floyd τιμούν τον Chico Mendes. Via Milano2012 – Burning Nights!

 

The Wall.

 

The Burning Season (1994), μία ταινία του John Frankenheimer

βασισμένη στη ζωή του Chico Mendes.

 


Uncontacted Amazon Tribe: First ever aerial footage.

(Survival International - The movement for tribal peoples).