Θα μπορέσει ο Βασίλης Χαραλαμπίδης να «αναστήσει» το Γεράνι;

Θα μπορέσει ο Βασίλης Χαραλαμπίδης να «αναστήσει» το Γεράνι; Facebook Twitter
0

Θα μπορέσει ο Βασίλης Χαραλαμπίδης να «αναστήσει» το Γεράνι; Facebook Twitter
Για δεκαετίες η περιοχή φιλοξενούσε καταστήματα ρούχων και υποδημάτων, γραφεία, συλλόγους, βιοτεχνίες, ξενοδοχεία (πονηρά και μη) και αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες από την επαρχία...  Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

—Καταρχάς, πολλοί δεν γνωρίζουν για τη γειτονιά του Γερανίου. Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια γι' αυτή;
Το Γεράνι είναι ένα τριγωνοειδές πολύγωνο που ορίζεται από τις οδούς Αθηνάς, Ευριπίδου, Επικούρου και Πειραιώς. Ανάμεσα στην Ομόνοια, το ιστορικό τρίγωνο και την περιοχή του Ψυρρή, βρίσκεται κυριολεκτικά στην καρδιά της πόλης, αγκαλιάζοντας το Δημαρχείο Αθηνών, το ιστορικό τυπογραφείο του περιοδικού «Ρομάντσο», τη Βαρβάκειο Αγορά, την πλατεία Θεάτρου και την πρώην Διπλάρειο Σχολή. Διατηρητέα νεοκλασικά και μεσοπολεμικά κτίρια είναι κρυμμένα εδώ κι εκεί, ανάμεσα σε πολυκατοικίες και μεγάλα οικοδομήματα, πρώην βιοτεχνίες. Για δεκαετίες η περιοχή φιλοξενούσε καταστήματα ρούχων και υποδημάτων, γραφεία, συλλόγους, βιοτεχνίες, ξενοδοχεία (πονηρά και μη) και αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες από την επαρχία.

Με πυρήνα τη θερμοκοιτίδα του δημιουργικού κλάδου αλλά και το πολιτιστικό κέντρο που αποτελεί «Ρομάντσο», το Γεράνι σήμερα διαμορφώνεται σταδιακά σε μια νέα, δυναμική και πολυπολιτισμική γειτονιά.

—Τι είναι το Γεράνι, δημιουργική γειτονιά;

Με πυρήνα τη θερμοκοιτίδα του δημιουργικού κλάδου αλλά και το πολιτιστικό κέντρο που αποτελεί «Ρομάντσο», το Γεράνι σήμερα διαμορφώνεται σταδιακά σε μια νέα, δυναμική και πολυπολιτισμική γειτονιά. Γίνεται αγαπημένος προορισμός για όλους τους κατοίκους της πόλης και τους επισκέπτες της. Αυτό, λοιπόν, θέλουμε να αναδείξουμε με ένα ανοιχτό φεστιβάλ.

Θα μπορέσει ο Βασίλης Χαραλαμπίδης να «αναστήσει» το Γεράνι; Facebook Twitter
To μπάσκετ στην ταράτσα προσθέτει στην καθημερινότητά μας έναν χώρο εκτόνωσης και παιχνιδιού και είναι φανταστική δραστηριότητα...

—Τι δράσεις είχαμε φέτος;

Φέτος είχαμε φυσικά τις δράσεις των στούντιο της θερμοκοιτίδας, που περιλάμβαναν ένα pop-up shop με νέους σχεδιαστές στο ιστορικό πολυκατάστημα Athenée που βρίσκεται στη γωνία Σωκράτους και Λυκούργου και αποτέλεσε την πρώτη μας εμπορική διάδραση με τη γειτονιά. Ένα μυστικό πάρτι στην υπόγεια στοά Λυκούργου σε συνεργασία με την ομάδα Yes it Does! Sure it does!. Μία έκθεση φωτογραφίας, ένα πρωτάθλημα μπάσκετ στο νέο μας γήπεδο στην ταράτσα του «Ρομάντσου», περιπάτους στα μαγαζιά της γειτονιάς, χούλα-χουπ, γιόγκα, γυμναστική, τραμπολίνο, χορό στον δρόμο, ένα ντοκιμαντέρ, περφόρμανς ενός Πακιστανού επιγραφοποιού, παιχνίδια στα γραφεία, DJ sets, φαγητό στη γειτονιά.

—Ποια ήταν η αγαπημένη σου;

To μπάσκετ στην ταράτσα γιατί προσθέτει στην καθημερινότητά μας έναν χώρο εκτόνωσης και παιχνιδιού και είναι φανταστική δραστηριότητα.

—Τι χρειάζεται περισσότερο η γειτονιά;

Θα θέλαμε περισσότερους ανθρώπους που να αγαπάνε τη γειτονιά κι αυτό που κάνουν.

Θα μπορέσει ο Βασίλης Χαραλαμπίδης να «αναστήσει» το Γεράνι; Facebook Twitter
Φέτος είχαμε φυσικά τις δράσεις των στούντιο της θερμοκοιτίδας, που περιλάμβαναν ένα pop-up shop με νέους σχεδιαστές στο ιστορικό πολυκατάστημα Athenée που βρίσκεται στη γωνία Σωκράτους και Λυκούργου και αποτέλεσε την πρώτη μας εμπορική διάδραση με τη γειτονιά...

Θα μπορέσει ο Βασίλης Χαραλαμπίδης να «αναστήσει» το Γεράνι; Facebook Twitter
Θα θέλαμε περισσότερους ανθρώπους που να αγαπάνε τη γειτονιά κι αυτό που κάνουν...

Συνεντεύξεις
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Κοινωνική Πολιτική / Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά στη LIFO για την αναβάθμιση των Σπουδών Φύλου στο ελληνικό πανεπιστήμιο και απαντά στα φλέγοντα έμφυλα ζητήματα των καιρών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Βιβλίο / Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας μιλά, με αφορμή το νέο της βιβλίο, για τον «ορατό και αόρατο ρατσισμό», τους βολικούς εθνικούς μύθους αλλά και τον «ακροδεξιό ανδρισμό από ατσάλι».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Θέματα / Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών εκπαιδευτικός μιλά για την εμπειρία της ως δασκάλα στο δημοτικό σχολείο της Θύμαινας, και περιγράφει τις δυσκολίες και τις πολύτιμες στιγμές της ζωής στην παραμεθόριο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια δικαίωση που άργησε αλλά που ήταν και παραμένει μονόδρομος για τον Μανώλη Κυπραίο

Συνέντευξη / Μια δικαίωση που άργησε για τον Μανώλη Κυπραίο

Ο δημοσιογράφος που έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης των ΜΑΤ το 2011 στο Σύνταγμα, και ζει πλέον με αναπηρική σύνταξη, κέρδισε την έφεση που άσκησε το ελληνικό Δημόσιο κατά της πρωτόδικης απόφασης που τον δικαίωνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Τάτσελ

Lgbtqi+ / Πίτερ Τάτσελ: «Ήρθε καιρός να αμφισβητήσουμε τα έμφυλα στερεότυπα»

Λίγο καιρό μετά την εντυπωσιακή διαμαρτυρία του στην Ντόχα, πρωτεύουσα του μουντιαλικού Κατάρ, ο περιώνυμος ακτιβιστής μιλά στη LiFO γι’ αυτήν τη συνωμοτική επιχείρηση-αστραπή, για την προσωπική του πορεία και για την εξέλιξη του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

Συνεντεύξεις / «Πόθεν έσχες; Το σύστημα είναι τρύπιο!»

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου μιλά στη LiFO για την εμπειρία της ως πρoέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Περιουσιακών Δηλώσεων της Βουλής το καλοκαίρι του 2015 και για τις πιέσεις που δέχτηκε τότε, αλλά δεν ενέδωσε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Νίκη Λυμπεράκη: Πάντα έχω στον νου μου ότι με ακούει μια γυναίκα που κακοποιείται

Συνεντεύξεις / Νίκη Λυμπεράκη: «Πάντα έχω στον νου μου ότι με ακούει μια γυναίκα που κακοποιείται»

Η δημοσιογράφος μιλά στη Χριστίνα Γαλανοπούλου για την προβληματική δημοσιογραφική γλώσσα, όταν αυτή περιγράφει έμφυλα εγκλήματα, για όσα μπορούν να αλλάξουν και για την εκπομπή της «Μεγάλη Εικόνα».
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Χατζής

Οι Αθηναίοι / Κώστας Χατζής: «Ο Χατζιδάκις ήταν ο πιο λεβέντης απ' όλους»

Πάντα προσηνής και ακμαιότατος στα 86 του, ο αγαπητός καλλιτέχνης μάς αφηγήθηκε τις στιγμές που σημάδεψαν την πολυκύμαντη ζωή του και την περιπετειώδη πορεία του στην ελληνική μουσική σκηνή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αρτούρο Ροντρίγκεζ: «Ελπίδα αλλά και δοκιμασία για τη Βραζιλία και την Αριστερά η εκλογή Λούλα»

Διεθνή / Οι ελπίδες και οι φόβοι από την εκλογή Λούλα

Ο Αρτούρο Ροντρίγκεζ, ένας ελληνόφωνος Ισπανός ακαδημαϊκός που διδάσκει σε Πανεπιστήμιο της Βραζιλίας, σχολιάζει τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, την κατάσταση στη χώρα και τους δύο υποψήφιους που διεκδίκησαν την προεδρία της τρίτης μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στέλλα Κάσδαγλη: Το μοίρασμα των υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια ξεκινά από νωρίς - ampa

Συνεντεύξεις / Στέλλα Κάσδαγλη: Το μοίρασμα των υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια ξεκινά από νωρίς

Η συγγραφέας και συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top μιλά για το φαινόμενο της "2ης βάρδιας" και προσεγγίζει λύσεις που βοηθούν τις γυναίκες
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ Ντέιμον Γκάλγκουτ: «Το βιβλίο μου ήταν ένα είδος εξορκισμού και ψυχοθεραπείας για μένα»

Βιβλίο / Ντέιμον Γκάλγκουτ: «Η λευκή Νότια Αφρική δεν φαντάζεται ποτέ τη ζωή των μαύρων συμπολιτών της»

Ο Νοτιοαφρικανός νικητής του περσινού βραβείου Booker επισκέφθηκε την Αθήνα και μίλησε στη LiFO για τις αντιφάσεις της χώρας του και για τα βιώματα που τον εμπνέουν και ξεπηδούν στο πλούσιο συγγραφικό του έργο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ