Στο Χόλιγουντ, άλλες είχαν τ' όνομα, αυτή είχε τη χάρη της "αντροτραγανίστρας". Το "man-eater" ως χαρακτηρισμός τη συνόδευσε μέχρι το τέλος του θυελλώδους βίου της, του σπαρμένου από επίσημους συζύγους και απολύτως ανεπίσημους και αμέτρητους εραστές, του διανθισμένου με ατάκες της για τη ζωή, τον έρωτα, τους άντρες και τον πλούτο που σχεδόν σατανικά διέφθειραν τις επόμενες γενιές ενζενί. 

 

Η Ζα Ζα Γκαμπόρ, μάλλον πολύ αρχαία ψυχή, άντεξε σχεδόν έναν αιώνα, τα περισσότερα χρόνια του οποίου διαφέντευε, κάποτε υπόγεια, κάποτε φανερά το σταρ σύστεμ, κορόιδευε εν ψυχρώ τα γυναικεία κινήματα και τις πολύ ευρωπαίες συζύγους της κουζίνας και της παντόφλας, πάντα είχε μία κομψά φαρμακερή ατάκα για τις καλοσκεπασμένες ερωτοδουλειές των άλλων και ποτέ δεν έκανε πίσω -ακόμη κι όταν έμπαινε στην 7η δεκαετία της ζωής της- στα ζητήματα των δικών της ερώτων. 

 

Πριν μερικά χρόνια είχε δανείσει το σπίτι της για να γίνουν τα γυρίσματα της βιογραφικής σειράς για τον Λιμπεράτσε, με την εντολή να έχουν όλα κάτι από τη λάμψη του διάσημου πιανίστα, ενώ πέρα από τους 9 συζύγους, στη λίστα των θυμάτων της σαγήνής της είχαν βρεθεί από τον Σον Κόνερι και τον Φρανκ Σινάτρα, μέχρι τον Ρίτσαρντ Μπάρτον. Δεν ήταν καλό κορίτσι και δεν πέρασε πάντα καλά. Όταν έμπλεξε με τον διάσημο Αμερικανό playboy Πορφίριο Ρουμπιρόσα έφαγε ξύλο. Ωστόσο, δεν δίστασε να κάνει εμφάνιση στο Λας Βέγκας με μαυρισμένο μάτι, για να τον εξευτελίσει και να αποδείξει ποιος πραγματικά είχε την τελευταία κουβέντα. 

 

14 φονικές ατάκες της Ζα Ζα Γκαμπόρ για τους άντρες, τον έρωτα, το χρήμα
Φωτ.: Baron/Getty Images

 

Οι image makers και οι ατζέντηδες του Χόλιγουντ ενδεχομένως της χρωστάνε, καθώς η "ατάλαντη", όπως την αποκαλούσαν κριτικοί, είχε τεράστιο ταλέντο στην προώθηση της εικόνας της, των παράπλευρων δραστηριοτήτων της και στην ανέλιξη της.

 

Το 1989 καταδικάστηκε σε κατ' οίκον περιορισμό ύστερα από μία λογομαχία με αστυνομικό στο Λος Άντζελες. Η Γκαμπόρ κατηγορήθηκε για επίθεση και δεν ήταν η πρώτη φορά που έμπλεκε σε καβγά. Ήταν παθιασμένη, με κοφτερή γλώσσα, ικανή για το καλύτερο και το απολύτως χαμερπές, για τα σαλόνια, αλλά και για πεζοδρομιακές κουβέντες που μπορούσαν να τη βάλουν σε σίγουρους μπελάδες. Παραδόξως, οι περισσότεροι εκ των συζύγων της, εκτός από πλούσιοι της ήταν και αφοσιωμένοι. Ίσως λόγω του παράξενου κράματος θηλυκότητας και αυταρχισμού που την έκανε μοναδική, ίσως και λόγω της ικανότητας της να ελίσσεται στα δύσκολα και με απολύτως δύσκολους ανθρώπους. 

 

Οι image makers και οι ατζέντηδες του Χόλιγουντ ενδεχομένως της χρωστάνε, καθώς η "ατάλαντη", όπως την αποκαλούσαν κριτικοί, είχε τεράστιο ταλέντο στην προώθηση της εικόνας της, των παράπλευρων δραστηριοτήτων της και στην ανέλιξη της. 

 

14 φονικές ατάκες της Ζα Ζα Γκαμπόρ για τους άντρες, τον έρωτα, το χρήμα
Η Ζα Ζα Γκαμπόρ με τον Πορφίριο Ρουμπιρόσα στο Claridges Hotel του Λονδίνου, 29 Απριλίου 1954. Φωτο: Terry Fincher/Keystone/Hulton Archive/Getty Images

 

Κάποιες από τις ατάκες σημερινών αναλώσιμων σταρ είναι καθαρή λογοκλοπή από πράγματα που συνήθιζε να λέει, χωρίς καμία απολύτως επιτήδευση, απολύτως μακάρια και βρίσκοντας πάντα στόχο: συνήθως για άντρες, γυναίκες, χρήμα και έρωτες. 

 

1. "Οι Αμερικανίδες είναι προικοθήρες. Το μόνο που διδάσκονται σ' αυτή τη ζωή είναι το πώς θα γδύσουν από κάθε περιουσιακό στοιχείο του έναν άντρα. Οι Ευρωπαίες πάλι θέλουν έναν σύζυγο που να μπορούν να αγαπήσουν, να του μαγειρεύουν και να του είναι αφοσιωμένες σύζυγοι".

 

2. "Δεν ξέρω τίποτα για το σεξ. Ήμουν πάντοτε παντρεμένη, γι' αυτό". 

 

3. "Ένας άντρας είναι ατελής μέχρι να παντρευτεί. Μετά είναι τελειωμένος".

 

4. "Το να πάρεις διαζύγιο επειδή δεν αγαπάς πια τον άντρα του, είναι τόσο ανόητο όσο το να τον παντρευτείς, επειδή τον αγαπάς". 

 

5. "Ποτέ δεν γνωρίζεις πραγματικά τον άντρα σου, μέχρι να του ζητήσεις διαζύγιο. Και να καταφέρεις να το πάρεις". 

 

6. "Οι άντρες ερωτεύονται ό,τι βλέπουν. Οι γυναίκες, πάλι, ό,τι ακούν". 

 

7. "Η μητέρα μου κάποτε μου είχε πει ότι δεν ήταν ανάγκη να παντρεύομαι με όποιον τύχαινε να πλαγιάσω. Εγώ πάλι είχα πρόβλημα μ' αυτό. Βλέπετε, κατά βάθος ποτέ δεν έπαψα να είμαι Καθολική".

 

8. "Αποκαλώ τους πάντες 'αγάπη μου'. Μου είναι αδύνατον να θυμάμαι τα ονόματα τους".

 

9. "Για ένα έξυπνο κορίτσι οι άντρες δεν είναι το πρόβλημα. Είναι η λύση". 

 

10. "Πάντα πίστευα ότι για να μάθεις καλά μια ξένη γλώσσα, πρέπει να παντρευτείς έναν άντρα της συγκεκριμένης εθνικότητας. Μιλάω 7 γλώσσες, μέχρι στιγμής έχω παντρευτεί 5 φορές, σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ, ποιους δύο ξεχνάω...". 

 

14 φονικές ατάκες της Ζα Ζα Γκαμπόρ για τους άντρες, τον έρωτα, το χρήμα
"Πότε δεν μίσησα κάποιον τόσο πολύ, ώστε να του επιστρέψω τα δώρα που μου έκανε και τα διαμάντια, ειδικώς".

 

11. "Τι εννοείται πόσους συζύγους έχω; Πέρα απ' τον δικό μου;".

 

12. "Το να σε αγαπούν είναι δύναμη. Το να αγαπάς είναι αδυναμία". 

 

13. "Πότε δεν μίσησα κάποιον τόσο πολύ, ώστε να του επιστρέψω τα δώρα που μου έκανε και τα διαμάντια, ειδικώς".

 

...τα οποία διαμάντια 

 

14. "Τρελαίνομαι να τα φοράω, ει δυνατόν και όλα μαζί, με τα πιο ωραία βραδινά φορέματα, μόνο και μόνο για να κάνω τις φιλενάδες μου να λυσσάνε". 

 

Παρ' όλα αυτά, ένας από τους πρώην συζύγους της και για την ακρίβεια ο ηθοποιός George Sanders, γνωστός και ως "σύζυγος Νο3", στη βιογραφία του μιλούσε μάλλον υμνητικά για τη Γκαμπόρ, κάνοντας λόγο για τον ντόμπρο, αγνό χαρακτήρα της.