14 φονικές ατάκες της Ζα Ζα Γκαμπόρ για τους άντρες, τον έρωτα, το χρήμα

14 φονικές ατάκες της Ζα Ζα Γκαμπόρ για τους άντρες, τον έρωτα, το χρήμα Facebook Twitter
Ήταν παθιασμένη, με κοφτερή γλώσσα, ικανή για το καλύτερο και το απολύτως χαμερπές, για τα σαλόνια, αλλά και για πεζοδρομιακές κουβέντες που μπορούσαν να τη βάλουν σε σίγουρους μπελάδες. Παραδόξως, οι περισσότεροι εκ των συζύγων της, εκτός από πλούσιοι της ήταν και αφοσιωμένοι.
5

Στο Χόλιγουντ, άλλες είχαν τ' όνομα, αυτή είχε τη χάρη της "αντροτραγανίστρας". Το "man-eater" ως χαρακτηρισμός τη συνόδευσε μέχρι το τέλος του θυελλώδους βίου της, του σπαρμένου από επίσημους συζύγους και απολύτως ανεπίσημους και αμέτρητους εραστές, του διανθισμένου με ατάκες της για τη ζωή, τον έρωτα, τους άντρες και τον πλούτο που σχεδόν σατανικά διέφθειραν τις επόμενες γενιές ενζενί. 

Η Ζα Ζα Γκαμπόρ, μάλλον πολύ αρχαία ψυχή, άντεξε σχεδόν έναν αιώνα, τα περισσότερα χρόνια του οποίου διαφέντευε, κάποτε υπόγεια, κάποτε φανερά το σταρ σύστεμ, κορόιδευε εν ψυχρώ τα γυναικεία κινήματα και τις πολύ ευρωπαίες συζύγους της κουζίνας και της παντόφλας, πάντα είχε μία κομψά φαρμακερή ατάκα για τις καλοσκεπασμένες ερωτοδουλειές των άλλων και ποτέ δεν έκανε πίσω -ακόμη κι όταν έμπαινε στην 7η δεκαετία της ζωής της- στα ζητήματα των δικών της ερώτων. 

Πριν μερικά χρόνια είχε δανείσει το σπίτι της για να γίνουν τα γυρίσματα της βιογραφικής σειράς για τον Λιμπεράτσε, με την εντολή να έχουν όλα κάτι από τη λάμψη του διάσημου πιανίστα, ενώ πέρα από τους 9 συζύγους, στη λίστα των θυμάτων της σαγήνής της είχαν βρεθεί από τον Σον Κόνερι και τον Φρανκ Σινάτρα, μέχρι τον Ρίτσαρντ Μπάρτον. Δεν ήταν καλό κορίτσι και δεν πέρασε πάντα καλά. Όταν έμπλεξε με τον διάσημο Αμερικανό playboy Πορφίριο Ρουμπιρόσα έφαγε ξύλο. Ωστόσο, δεν δίστασε να κάνει εμφάνιση στο Λας Βέγκας με μαυρισμένο μάτι, για να τον εξευτελίσει και να αποδείξει ποιος πραγματικά είχε την τελευταία κουβέντα. 

14 φονικές ατάκες της Ζα Ζα Γκαμπόρ για τους άντρες, τον έρωτα, το χρήμα Facebook Twitter
Φωτ.: Baron/Getty Images

Οι image makers και οι ατζέντηδες του Χόλιγουντ ενδεχομένως της χρωστάνε, καθώς η "ατάλαντη", όπως την αποκαλούσαν κριτικοί, είχε τεράστιο ταλέντο στην προώθηση της εικόνας της, των παράπλευρων δραστηριοτήτων της και στην ανέλιξη της.

Το 1989 καταδικάστηκε σε κατ' οίκον περιορισμό ύστερα από μία λογομαχία με αστυνομικό στο Λος Άντζελες. Η Γκαμπόρ κατηγορήθηκε για επίθεση και δεν ήταν η πρώτη φορά που έμπλεκε σε καβγά. Ήταν παθιασμένη, με κοφτερή γλώσσα, ικανή για το καλύτερο και το απολύτως χαμερπές, για τα σαλόνια, αλλά και για πεζοδρομιακές κουβέντες που μπορούσαν να τη βάλουν σε σίγουρους μπελάδες. Παραδόξως, οι περισσότεροι εκ των συζύγων της, εκτός από πλούσιοι της ήταν και αφοσιωμένοι. Ίσως λόγω του παράξενου κράματος θηλυκότητας και αυταρχισμού που την έκανε μοναδική, ίσως και λόγω της ικανότητας της να ελίσσεται στα δύσκολα και με απολύτως δύσκολους ανθρώπους. 

Οι image makers και οι ατζέντηδες του Χόλιγουντ ενδεχομένως της χρωστάνε, καθώς η "ατάλαντη", όπως την αποκαλούσαν κριτικοί, είχε τεράστιο ταλέντο στην προώθηση της εικόνας της, των παράπλευρων δραστηριοτήτων της και στην ανέλιξη της. 

14 φονικές ατάκες της Ζα Ζα Γκαμπόρ για τους άντρες, τον έρωτα, το χρήμα Facebook Twitter
Η Ζα Ζα Γκαμπόρ με τον Πορφίριο Ρουμπιρόσα στο Claridges Hotel του Λονδίνου, 29 Απριλίου 1954. Φωτο: Terry Fincher/Keystone/Hulton Archive/Getty Images

Κάποιες από τις ατάκες σημερινών αναλώσιμων σταρ είναι καθαρή λογοκλοπή από πράγματα που συνήθιζε να λέει, χωρίς καμία απολύτως επιτήδευση, απολύτως μακάρια και βρίσκοντας πάντα στόχο: συνήθως για άντρες, γυναίκες, χρήμα και έρωτες. 

1. "Οι Αμερικανίδες είναι προικοθήρες. Το μόνο που διδάσκονται σ' αυτή τη ζωή είναι το πώς θα γδύσουν από κάθε περιουσιακό στοιχείο του έναν άντρα. Οι Ευρωπαίες πάλι θέλουν έναν σύζυγο που να μπορούν να αγαπήσουν, να του μαγειρεύουν και να του είναι αφοσιωμένες σύζυγοι".

2. "Δεν ξέρω τίποτα για το σεξ. Ήμουν πάντοτε παντρεμένη, γι' αυτό". 

3. "Ένας άντρας είναι ατελής μέχρι να παντρευτεί. Μετά είναι τελειωμένος".

4. "Το να πάρεις διαζύγιο επειδή δεν αγαπάς πια τον άντρα του, είναι τόσο ανόητο όσο το να τον παντρευτείς, επειδή τον αγαπάς". 

5. "Ποτέ δεν γνωρίζεις πραγματικά τον άντρα σου, μέχρι να του ζητήσεις διαζύγιο. Και να καταφέρεις να το πάρεις". 

6. "Οι άντρες ερωτεύονται ό,τι βλέπουν. Οι γυναίκες, πάλι, ό,τι ακούν". 

7. "Η μητέρα μου κάποτε μου είχε πει ότι δεν ήταν ανάγκη να παντρεύομαι με όποιον τύχαινε να πλαγιάσω. Εγώ πάλι είχα πρόβλημα μ' αυτό. Βλέπετε, κατά βάθος ποτέ δεν έπαψα να είμαι Καθολική".

8. "Αποκαλώ τους πάντες 'αγάπη μου'. Μου είναι αδύνατον να θυμάμαι τα ονόματα τους".

9. "Για ένα έξυπνο κορίτσι οι άντρες δεν είναι το πρόβλημα. Είναι η λύση". 

10. "Πάντα πίστευα ότι για να μάθεις καλά μια ξένη γλώσσα, πρέπει να παντρευτείς έναν άντρα της συγκεκριμένης εθνικότητας. Μιλάω 7 γλώσσες, μέχρι στιγμής έχω παντρευτεί 5 φορές, σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ, ποιους δύο ξεχνάω...". 

14 φονικές ατάκες της Ζα Ζα Γκαμπόρ για τους άντρες, τον έρωτα, το χρήμα Facebook Twitter
"Πότε δεν μίσησα κάποιον τόσο πολύ, ώστε να του επιστρέψω τα δώρα που μου έκανε και τα διαμάντια, ειδικώς".

11. "Τι εννοείται πόσους συζύγους έχω; Πέρα απ' τον δικό μου;".

12. "Το να σε αγαπούν είναι δύναμη. Το να αγαπάς είναι αδυναμία". 

13. "Πότε δεν μίσησα κάποιον τόσο πολύ, ώστε να του επιστρέψω τα δώρα που μου έκανε και τα διαμάντια, ειδικώς".

...τα οποία διαμάντια 

14. "Τρελαίνομαι να τα φοράω, ει δυνατόν και όλα μαζί, με τα πιο ωραία βραδινά φορέματα, μόνο και μόνο για να κάνω τις φιλενάδες μου να λυσσάνε". 

Παρ' όλα αυτά, ένας από τους πρώην συζύγους της και για την ακρίβεια ο ηθοποιός George Sanders, γνωστός και ως "σύζυγος Νο3", στη βιογραφία του μιλούσε μάλλον υμνητικά για τη Γκαμπόρ, κάνοντας λόγο για τον ντόμπρο, αγνό χαρακτήρα της. 

Πρόσωπα
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

σχόλια

2 σχόλια
Μνημείο "σοφίας";Μάλλον μνημείο εγωϊσμού,φιλαυτίας,αυταρέσκειας και χειραγώγησης ανδρών είναι τα τσιτάτα της,που θα μπορούσαν όλα να έχουν ως υποτίτλους "κάνω ό,τι θέλω,παίρνω ό,τι(κι όποιον)θέλω και μου λέτε κι ευχαριστώ κι από πάνω!"