Πώς κυλούν οι μέρες στα Ιλίσια;

Πώς κυλούν οι μέρες στα Ιλίσια; Facebook Twitter
1

Πώς κυλούν οι μέρες στα Ιλίσια; Facebook Twitter
Ο ήχος της γειτονιάς μου είναι τα βαλς από το ακορντεόν που περνάει εδώ και χρόνια κάτω από το σπίτι μου.

• Μένω πίσω από το Nοσοκομείο Συγγρού, σε ένα διαμέρισμα στον τέταρτο όροφο. Στα 100 μέτρα αριστερά από το σπίτι μου αρχίζει το Άλσος Ιλισίων. Δεξιά Παγκράτι, μπροστά Καισαριανή και πίσω Κολωνάκι- Σύνταγμα. Μένω εδώ κοντά στα 20 χρόνια.

 • Επέλεξα τη συγκεκριμένη γειτονιά για μια όμορφη γυναίκα που μένει εδώ και για τα bistro café με την εξαιρετική ποιότητα καφέ.
 • Μου αρέσει πολύ που, παρόλο που είναι στο κέντρο της Αθήνας, έχει ησυχία. Μπορείς να αφήσεις τα παράθυρά σου ανοιχτά, χωρίς φόβο.

Κάποιον που δεν έχει ξανάρθει εδώ θα τον πήγαινα στην ταράτσα του σπιτιού μου για να καταλάβει πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει περιοχή, να βρεθεί αλλού.

 • Περπατάω πολύ, γενικά. Ξεκινάω από το σπίτι μου κι ανάλογα με το καυσαέριο που θέλω να εισπνεύσω, βάζω μπρος για Παγκράτι ή Σύνταγμα μέσα από τον Εθνικό Κήπο. Καισαριανή για κάνα κοψίδι ή Ιλίσια για ποτό. Άλλες φορές κατεβαίνω προς Κολωνάκι για σινεμά ή πάω προς την Πανεπιστημιούπολη για ποδήλατο, αλλά σίγουρα ο αγαπημένος μου περίπατος είναι στο Άλσος Ιλισίων δίπλα στο σπίτι μου. Γεμάτο κοτσύφια, καρακάξες και άλλα πτηνά (τώρα τελευταία έχουμε και παπαγάλους), σε κάνει να χάνεσαι και να ξεφεύγεις από τη φασαρία της πόλης.
 • Κάθε Παρασκευή, κάτω από το σπίτι μου έχει λαϊκή, όπου από την κ. Μαίρη και τον Θανάση παίρνω λαχανικά και από τον Αργύρη φρούτα για όλη την εβδομάδα. Από το ψιλικατζίδικο του Αντώνη εφημερίδα, εκτυπώσεις και φωτοτυπίες στης Ζωής, καφέ στον Θοδωρή, στο Utopia, και για ποτάκι στον Πέτρο στο Rizzari. Μαγειρευτό φαγητό από τον Σπύρο και την Ελένη και στο συνεργείο του Γιώργου για τις μικρές και μεγάλες βλάβες του αυτοκινήτου. Μολονότι βρίσκεται πολύ κεντρικά, τελικά η γειτονιά μου παραμένει γειτονιά, όπου οι περισσότεροι γνωρίζουμε αρκετά καλά ο ένας τον άλλον.

Πώς κυλούν οι μέρες στα Ιλίσια; Facebook Twitter
Δεν βρίσκω κανένα αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον στην περιοχή, εκτός από την πρόσοψη του Hilton με όλα αυτά τα υπέροχα σχέδια του Γιάννη Μόραλη

 • Κάποιον που δεν έχει ξανάρθει εδώ θα τον πήγαινα στην ταράτσα του σπιτιού μου για να καταλάβει πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει περιοχή, να βρεθεί αλλού. Αν όμως θέλεις να γνωρίσεις τους ανθρώπους της γειτονιάς, πρέπει να κάτσεις στα café της. Κι αν είσαι λάτρης της καφεΐνης, θα τη λατρέψεις κι αυτήν.
 • Δεν βρίσκω κανένα αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον στην περιοχή, εκτός από την πρόσοψη του Hilton με όλα αυτά τα υπέροχα σχέδια του Γιάννη Μόραλη που μου έκαναν εντύπωση από την πρώτη φορά που είδα το ξενοδοχείο. Όταν ήμουν παιδί και περνούσα με τον πατέρα μου για να πάει στη δουλειά, πάντα κοίταζα αυτά τα «παράξενα σύμβολα» και προσπαθούσα να καταλάβω τι μπορεί να σημαίνουν και τι δουλειά έχουν τα «Αιγυπτιακά» σε έναν «ουρανοξύστη» στο κέντρο της Αθήνας.
 • Στην γειτονιά μπορείς να παρκάρεις άνετα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας κάτω από το σπίτι σου ή στη Διοχάρους, μπροστά από το πάρκο και πίσω από το Νοσοκομείο Συγγρού. Στον δρόμο αυτόν, λοιπόν, που δίνει δυνατότητα σε 300 οδηγούς τουλάχιστον να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους σκέφτηκαν και αποφάσισαν οι «σοφοί» του ΠΕΧΩΔΕ να φτιαχτεί υπόγειο πάρκινγκ 389 θέσεων για να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, κόβοντας 90 αιωνόβια δέντρα που υπάρχουν στη νησίδα. Όλοι οι κάτοικοι, φυσικά, ξεσηκωθήκαμε, οι αρμόδιοι επεσήμαναν τον κίνδυνο καταστροφής και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Τελικά, δεν το χρειάστηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τη γλιτώσαμε – προς το παρόν, γιατί στην Ελλάδα ποτέ δεν είσαι σίγουρος.

Πώς κυλούν οι μέρες στα Ιλίσια; Facebook Twitter
O ευκάλυπτος...

 • Ένα πιο πρόσφατο δυσάρεστο συμβάν είναι ότι εδώ και 10 μέρες κόβουν έναν ευκάλυπτο πιο ψηλό και από εξαώροφη πολυκατοικία.
 • Μες στα πνιγμένα στενά δρομάκια, στις οδούς Ιοφώντος και Εργοτίμου, όταν κοιτάξεις ψηλά θα δεις έναν γλάρο μοναχικό απόβλητο να υψώνεται πάνω από το συνηθισμένο.
 • Ο αγαπημένος μου γείτονας είναι ο κυρ Αντρέας που πλένει σχολαστικά το αυτοκίνητό του, βάζει μπροστά τη μηχανή κάθε μέρα, έχει-δεν έχει να πάει κάπου, το σκουπίζει επιμελώς με πανάκι αν έχει λεκέ και του αλλάζει παρκινγκ πολλές φορές καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, μέχρι να βρει το καλύτερο.
 • Ο ήχος της γειτονιάς μου είναι τα βαλς από το ακορντεόν που περνάει εδώ και χρόνια κάτω από το σπίτι μου.

Πώς κυλούν οι μέρες στα Ιλίσια; Facebook Twitter
Μες στα πνιγμένα στενά δρομάκια, στις οδούς Ιοφώντος και Εργοτίμου, όταν κοιτάξεις ψηλά θα δεις έναν γλάρο μοναχικό απόβλητο να υψώνεται πάνω από το συνηθισμένο.

Info: Ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος σκηνοθετεί και παίζει στις Πρακτόρισσες του Γιάννη Καλαβριανού στον πολυχώρο Vault και στις Πόρτες της Χρύσας Σπηλιώτη στο Αγγέλων Βήμα. Επίσης, θα σκηνοθετήσει τη Μήδεια του Δημήτρη Ζουγκού για το Φεστιβάλ της Λείας Βιτάλη στο Αγγέλων Βήμα.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Η Γειτονιά μου / Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Φάνης Παυλόπουλος, ηθοποιός. Αν μπορούσε θα καθάριζε κάθε μέρα την Πλατεία, θα έβαζε μια τάξη στην πιάτσα των ταξί και θα έφτιαχνε έναν ελεγχόμενο χώρο για τους χρήστες. Ακούει κανείς;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Η Γειτονιά μου / Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Ο stand up comedian μιλά γλυκόπικρα για τη γειτονιά της καμίας αρχιτεκτονικής, του γκρίζου και των παραλληλόγραμμων κτιρίων, που, όμως φιλοξένησε τα πρώτα παιδικά του παιχνίδια στους δρόμους της
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Η Γειτονιά μου / O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Συγγραφέας, αγαπά να περπατά παράλληλα με τις γραμμές του τρένου, να πίνει τσίπουρο με μεζέ στο «Μανταλάκι», να βλέπει το σούρουπο στις μπασκέτες των Τριών Αστέρων
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ