Φυντανίδης vs Αδάμ και όλοι μαζί vs Μπενβενίστε

Facebook Twitter
0

☛ To πιο πολυσυζητημένο άρθρο των τελευταίων εβδομάδων στη δημοσιογραφική πιάτσα ήταν, φυσικά, το μακροσκελές και συναρπαστικό «Η Άγρια Δύση της Ελευθεροτυπίας», που έγραψε στο προηγούμενο τεύχος μας η Ελίζα Μπενβενίστε. Ας αφήσουμε, προς το παρόν, όλους αυτούς που τα έζησαν και μας είπαν «Ναι! Έτσι ακριβώς ήταν!» και ας σταθούμε στις αντιδράσεις δύο εκ των πρωταγωνιστών του ρεπορτάζ. Ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας κ. Σεραφείμ Φυντανίδης έστειλε και στη LifO κείμενο, το οποίο δημοσιεύσαμε αυτούσιο στο LIFO.gr. Να ένα μεγάλο μέρος του: «Μακάρι κάθε εποχή να είχε τη δική της “Ελευθεροτυπία”, την εφημερίδα που είχα την τύχη να διευθύνω επί 31 χρόνια, όπως και την “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”, από το 1987 ως την ημέρα που έφυγα, το 2007. Πολλά έχουν γραφτεί ως τώρα γι’ αυτή την εφημερίδα κι εμένα προσωπικά, τα περισσότερα ανακριβή έως και συκοφαντικά (αλήθεια, η κυρία Κύρα Αδάμ ξεστόμισε πράγματι τη φράση ότι είχα offshore εταιρεία; Αν ναι, ας αναλάβει την ευθύνη αυτής της... αποκάλυψης). 1. Δεν διαφώνησα με την κ. Μάνια Τεγοπούλου επειδή θα μου περιέκοπτε τον μισθό. Εκείνο που με εξόργισε ήταν ότι ένα βράδυ, στον διάδρομο του δεύτερου ορόφου, παρόντος και υπομειδιώντος του κ. Θανάση Τεγόπουλου, με σταμάτησε και μου είπε ότι πρέπει πλέον να δουλεύω λιγότερο! Και ξέρω γιατί το είπε αυτό. Γιατί τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια συστηματική προσπάθεια από κάποιους που είχα βοηθήσει να αναδειχτούν σε αυτό το επάγγελμα να με σπρώξουν στην άκρη. Ήθελαν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. 2. Πράγματι, έπαιρνα έναν μεγάλο μισθό. Αλλά, ας μην ξεχνούν κάποιοι ότι διηύθυνα όχι μία αλλά δύο εφημερίδες, δουλεύοντας εφτά μέρες την εβδομάδα. Αυτά τα πολλά λεφτά τα χάρηκα μόνο δυο χρόνια και ιδού γιατί: όταν ήταν να μπει η Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ στο Χρηματιστήριο, έκανα ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας κι εγώ, έβγαινα στα κανάλια να λέω πόσο καλή ήταν αυτή η κίνηση. Και ενώ άλλοι εκδότες έδωσαν πολλές μετοχές σε διευθυντικά και μη στελέχη, εμένα μου δόθηκαν μόλις 100 μετοχές, όσες δόθηκαν και στον τελευταίο κλητήρα. Μόνο ένας πήρε 15.000 μετοχές και έβγαλε ένα ωραίο σπίτι. Κάποτε, λοιπόν, ο Κίτσος, ίσως επειδή ένιωθε ενοχές, μου έκανε μια γερή αύξηση (εγώ ποτέ δεν του τη ζήτησα) “για να πατσίσουμε”, όπως μου είχε πει. 3. Για το αν χάρηκαν κάποιοι επειδή έφυγα, να ρωτήσετε τους ίδιους. Βέβαια, υπήρξαν και κάποιες εξαιρέσεις...

Μέχρι απεργία είχαν προτείνει πολλοί συντάκτες αντιδρώντας στην αποχώρησή μου, αλλά τους είπα να μην κάνουν τίποτα και να εξακολουθήσουν να εργάζονται για τη συνέχιση της πορείας των δύο εφημερίδων.

Δυστυχώς, η συνέχεια είναι γνωστή. Στον κόσμο που ζούμε σήμερα, ο φθόνος και η συκοφαντία είναι καθημερινά φαινόμενα. Αλλά όσοι δούλεψαν στην “Ε” και την “Κ.Ε.” να θυμούνται ότι αυτό που έζησαν ως το 2007 δεν έγινε ποτέ, ούτε δυστυχώς θα ξαναγίνει. Τόση ελευθερία δεν γνώρισαν ποτέ δημοσιογράφοι στην Ελλάδα, ίσως και σε όλο τον κόσμο.

ΥΓ.: Η νεαρή συντάκτρια του δημοσιεύματος στη LifO, κ. Ελίζα Μπενβενίστε, καιρός είναι να μάθει μια βασική αρχή της δημοσιογραφίας: τη διασταύρωση της πληροφορίας».

☛ Η Κύρα Αδάμ (την οποία ο κ. Φυντανίδης προέτρεψε να αναλάβει τις ευθύνες της σε σχέση με φράση που της αποδόθηκε) έστειλε επιστολή μια μέρα αργότερα: «Το θέμα της διένεξης της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. με την εταιρεία του κ. Σεραφείμ Φυντανίδη συζητήθηκε σε γενική συνέλευση, με αρχική πρόταση την κήρυξη απεργίας, παρόντων μέχρι κάποιου σημείου αυτής της διαδικασίας των κ.κ. Θανάση Τεγόπουλου και Σεραφείμ Φυντανίδη. Κατά τη συζήτηση αυτή, έλαβα τον λόγο και υποστήριξα ότι η οικονομική διαφορά των δύο εταιρειών, αυτής της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. και αυτής του Σεραφείμ Φυντανίδη, δεν αφορά τους εργαζομένους της “Ε”. Στην πορεία της συνέλευσης διαμορφώθηκε το αίτημα οι δύο πλευρές να έλθουν σε συμβιβασμό και ο κ. Φυντανίδης να παραμείνει διευθυντής της “Ε”. Η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε από τους παρόντες στη συνέλευση. Στη συνέχεια οι συνάδελφοι συνέταξαν σχετικό κείμενο, το οποίο πρότεινε τον οικονομικό διακανονισμό του ζητήματος μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε ο κ. Φυντανίδης να παραμείνει διευθυντής. Οι δύο εταίροι δεν συμφώνησαν.

ΥΓ.: Οι αναφορές του δημοσιεύματος σε “λεχθέντα” από εμένα για offshore εταιρείες και διευθυντές με αυξημένα σωματικά προσόντα αποτελούν αποκυήματα φαντασίας της συντάκτριας, η οποία και οφείλει πάραυτα να επανορθώσει».

☛ Και οι δύο δημοσιογράφοι έψεξαν με τα υστερόγραφά τους την Ελίζα Μπενβενίστε. Ακολουθεί η δική της απάντηση στον κ. Φυντανίδη και στην κ. Αδάμ: «Το ρεπορτάζ “Η Άγρια Δύση της Ελευθεροτυπίας” βασίζεται σε έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας μου μίλησε ένας σημαντικός αριθμός προσώπων απ’ όλες τις τάσεις που διαμορφώθηκαν στην εφημερίδα εκείνη την εποχή. Ως εκ τούτου, τίποτα απ’ όσα αναφέρονται δεν είναι αποκύημα της φαντασίας μου».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ