Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πολεμά τη λαθροθηρία

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πολεμά τη λαθροθηρία Facebook Twitter
Η ανοιξιάτικη λαθροθηρία δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα, μια και στοχεύει τους πιο δυνατούς γεννήτορες, δηλαδή τα πουλιά που κατάφεραν να περάσουν τα δύσκολα εμπόδια της μετανάστευσης.
0

Μπορεί εμείς να μην έχουμε, προς το παρόν, τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε, ωστόσο τα πουλιά εξακολουθούν να κάνουν εκπληκτικά ταξίδια που δεν γνωρίζουν σύνορα. Όπως πάντα, κάθε άνοιξη δισεκατομμύρια πουλιά μεταναστεύουν σε μακρινούς τόπους, αναζητώντας κατάλληλα μέρη για να φωλιάσουν, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από ερήμους, βουνά και θάλασσες. Πολλά από αυτά έρχονται και στη χώρα μας.


Όμως την ίδια περίοδο στήνουν καρτέρι και οι λαθροκυνηγοί, θανατώνοντας παράνομα όσα πουλιά διέρχονται από τα πόστα τους. Ένας από τους εύκολους στόχους τους είναι τα εξουθενωμένα και αδυνατισμένα, μετά το δύσκολο ταξίδι τους από την Αφρική, τρυγόνια. Μάλιστα, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η οργάνωση που εργάζεται για την προστασία τους, κατήγγειλε πρόσφατα ότι την ανοιξιάτικη λαθροθηρία δεν την πτόησε ούτε ο κορωνοϊός. «Εν μέσω καραντίνας, κάποιοι αποφάσισαν να βγουν στη Ζάκυνθο για "σωματική άσκηση" και να τα "καλωσορίσουν", εξορμώντας για ανοιξιάτικο παράνομο κυνήγι».


Σύμβολο ομορφιάς, αγάπης και συντροφικότητας από τα αρχαία χρόνια, το τρυγόνι είναι το μόνο από την οικογένεια των περιστεριδών στην Ευρώπη που μεταναστεύει σε μεγάλες αποστάσεις. Τα τρυγόνια είναι πουλιά που κατά γενική ομολογία θεωρούμε δεδομένα, μια και είναι από τα πιο γνωστά στη χώρα μας. «Ωστόσο αποτελούν είδος απειλούμενο με εξαφάνιση, με πτωτική τάση που αγγίζει το 70% όσον αφορά τον ευρωπαϊκό πληθυσμό. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση είναι πολύ εύκολο να αλλάξει στο άμεσο μέλλον και το τρυγόνι να αποτελέσει σπάνιο φαινόμενο στον ελληνικό ουρανό.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση με αντικείμενο την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους στην Ελλάδα, θεωρώντας τα βασικά στοιχεία της ελληνικής φύσης.


Η ανοιξιάτικη λαθροθηρία δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα, μια και στοχεύει τους πιο δυνατούς γεννήτορες, δηλαδή τα πουλιά που κατάφεραν να περάσουν τα δύσκολα εμπόδια της μετανάστευσης και, το χειρότερο, πουλιά που έρχονται να φωλιάσουν. Ένα νεκρό ανοιξιάτικο τρυγόνι ισοδυναμεί με πολλά άλλα νεκρά άτομα του είδους του» δηλώνει η κ. Ρούλα Τρίγκου, συντονίστρια Ενημέρωσης Δράσεων Διατήρησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πολεμά τη λαθροθηρία Facebook Twitter
Τα τρυγόνια είναι πουλιά που κατά γενική ομολογία θεωρούμε δεδομένα, μια και είναι από τα πιο γνωστά στη χώρα μας. Φωτο: Α. Σακούλης/Αρχείο Ορνιθολογικής


Να θυμίσουμε ότι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση με αντικείμενο την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους στην Ελλάδα, θεωρώντας τα βασικά στοιχεία της ελληνικής φύσης, ενώ από το 1982 εργάζεται ώστε να διασφαλίσει ένα βιώσιμο περιβάλλον τόσο για τα πουλιά όσο και για τον άνθρωπο.


Δυστυχώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ορνιθολογικής, τις δύο τελευταίες δεκαετίες η απώλεια βιοτόπων των τρυγονιών, λόγω της εκτατικής γεωργίας, έχει οδηγήσει στη δραματική μείωση αυτού του κοινού είδους, ενώ σε ορισμένες χώρες οι πληθυσμοί του έχουν υποστεί μείωση της τάξης του 90%.


Αν και η Ε.Ε., θέτοντας ως προτεραιότητα την επιβίωση του είδους, έχει απαγορεύσει το ανοιξιάτικο κυνήγι του τρυγονιού με στόχο να παρέχει στο είδος ουσιαστική προστασία κατά την αναπαραγωγική περίοδο, το πρόβλημα παραμένει σε πολλά μέρη της Μεσογείου, ανάμεσα σε αυτά και η Ελλάδα. Κάθε χρόνο, δε, εκτιμάται ότι θανατώνονται παράνομα περίπου 600.000 τρυγόνια, ενώ μόνο στα Ιόνια Νησιά κάθε άνοιξη θανατώνονται παράνομα χιλιάδες πουλιά στο όνομα μιας βαθιά ριζωμένης τοπικής παράδοσης.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πολεμά τη λαθροθηρία Facebook Twitter
Ασπροπάρης


Η «Αθηνά» είναι μια ξεχωριστή και συνάμα πολύτιμη συνεργάτις της Ελληνικής Ορνοθολογικής Εταιρείας. Το θηλυκό τρυγόνι στο οποίο τοποθετήθηκε δορυφορικός πομπός το περασμένο φθινόπωρο στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων έδωσε στην οργάνωση τη σπάνια ευκαιρία να το «ακολουθήσει» στα μεγάλα μεταναστευτικά του ταξίδια.


«Ακολουθώντας το σήμα του δορυφορικού πομπού της, παρακολουθήσαμε την "Αθηνά" να αναχωρεί πέρσι στα μέσα το Σεπτέμβρη από τα Αντικύθηρα και να φτάνει στην υποσαχάρια Αφρική, στην περιοχή του νοτιοδυτικού Σουδάν, όπου περνά τον χειμώνα, μετά από σχεδόν έναν μήνα και διάσχιση 3.000 χιλιομέτρων. Με τον ερχομό της άνοιξης άνοιξε ξανά τα φτερά της για τους τόπους αναπαραγωγής στην Ευρώπη. Το ταξίδι είναι πολύ δύσκολο: χρειάζεται να ξεπεράσει δύο μεγάλα εμπόδια, την έρημο Σαχάρα και τη Μεσόγειο. Αλλά η "Αθηνά" τα κατάφερε! Διασχίζοντας το Τσαντ και τη Λιβύη, άφησε πίσω της την έρημο Σαχάρα και, μετά από μια στάση για ξεκούραση και ανεφοδιασμό στη χερσόνησο της Κυρηναϊκής στις ανατολικές ακτές της Λιβύης, ξεκίνησε για τη διάσχιση της Μεσογείου. Περνώντας πάνω από τα Κύθηρα, σταμάτησε στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο και, μετά από δύο βράδια, έφτασε, πριν από λίγες μέρες, στον Θεσσαλικό Κάμπο που αποτελεί δημοφιλή σταθμό ανεφοδιασμού για τα σποροφάγα μεταναστευτικά πουλιά. Από κει θα κατευθυνθεί βορειότερα στην περιοχή όπου θα φωλιάσει, πιθανώς κάποια χώρα των Βαλκανίων. Εμείς θέλουμε η "Αθηνά" να συνεχίσει να εκπέμπει το σήμα της. Ποιος θα ήθελε να δει τον πομπό της να σβήνει από τον χάρτη;» λέει η κ. Τρίγκου.

Εάν κάποιος/-α επιθυμεί να συντρέξει ένα συγκεκριμένο έργο της οργάνωσης, μπορεί να συνεννοηθεί απευθείας μαζί της.
Επικοινωνία: ornithologiki.gr

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Περιβάλλον
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM