Ταϊβάν: Ο «εχθρός» της Κίνας, Λάι Τσινγκ-τε, κερδίζει τις προεδρικές εκλογές

Ταιβάν: Ο «εχθρός» της Κίνας, Λάι Τσινγκ-τε, κερδίζει τις προεδρικές εκλογές Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Νέος πρόεδρος της Ταϊβάν θα είναι όπως όλα δείχνουν ο αντιπρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε, του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος.

Μέχρι πριν λίγη ώρα, ο Λάι Τσινγκ-τε συγκέντρωνε το 41,6% των ψήφων και επομένως έρχεται πρώτος στην ψηφοφορία, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που αφορούν πάνω από το 60% των εκλογικών τμημάτων της Ταϊβάν. Μάλιστα νωρίτερα ανακοινώθηκε πως ήταν ο πρώτος υποψήφιος που έφθασε τα πέντε εκατομμύρια ψήφους βαδίζοντας προς τη νίκη.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον λαό της Ταϊβάν που έγραψε ένα νέο κεφάλαιο στη δημοκρατία μας. Δείξαμε στον κόσμο πόσο αγαπάμε τη δημοκρατία μας. Αυτή είναι η ακλόνητη δέσμευσή μας. Η Ταϊβάν πέτυχε μια νίκη για την κοινότητα των δημοκρατιών», ανέφερε στους υποστηρικτές του. Παράλληλα, δήλωσε ότι είναι «αποφασισμένος να προστατεύσει την Ταϊβάν από τη συνεχιζόμενη απειλή και τον εκφοβισμό από την Κίνα» και ότι θα διατηρήσει το status quo μεταξύ των δύο πλευρών. Η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν αποτελεί σημαντική ευθύνη είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα «χρησιμοποιήσει τον διάλογο για να αντικαταστήσει την αντιπαράθεση»  με την Κίνα.

Ο ίδιος έχει χαρακτηριστεί ως  «σοβαρός κίνδυνος» από την Κίνα, εξαιτίας των θέσεών του υπέρ της ανεξαρτησίας του νησιού.  Ο κύριος αντίπαλός του  Χου Γιου-ιχ, υποψήφιος του Κουομιντάνγκ (KMT) ο οποίος υποστηρίζει την προσέγγιση με το Πεκίνο, συγκέντρωνε το 33,2% των ψήφων σύμφωνα με προηγούμενες πληροφορίες. Λίγη ώρα πριν μάλιστα, παραδέχθηκε σήμερα την ήττα του στις εκλογές και συνεχάρη τον Λάι Τσινγκ-τε  για τη νίκη του.

ΗΠΑ για Ταϊβάν: «Να αποφασίσουν για τον επόμενο ηγέτη τους ελεύθερα»

Εχθές ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνεν, συναντήθηκε με τον Λιου Τζιαντσάο, επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων της κεντρικής επιτροπής του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Λίγες ώρες πριν την ανάδειξη του νέου προέδρου της Ταϊβάν, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνομιλία τους, τόνισε τη σπουδαιότητα της «διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν».

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το νησί ως κράτος και θεωρούν την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ως τη μόνη νόμιμη αντιπρόσωπο του κινεζικού έθνους. Ωστόσο προσφέρουν σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν , υπογραμμίζοντας πως τάσσονται υπέρ του status quo που εγγυάται την ειρήνη. Μετά τις προεδρικές εκλογές μάλιστα, οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ταϊβάν άτυπη αντιπροσωπεία. «Εναπόκειται στους εκλογείς της Ταϊβάν να αποφασίσουν για τον επόμενο ηγέτη τους ελεύθερα και χωρίς εξωτερική ανάμιξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Νέα Υόρκη, ο Λιου Τζιαντσάο εκφράστηκε με τόνο συμφιλιωτικό και φάνηκε μετρημένος όταν έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα για την Ταϊβάν. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, απέφυγε να πει πώς θα αντιδράσει η Κίνα στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, επισημαίνοντας «τη δέσμευση των ΗΠΑ να μην υποστηρίξουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

Η επίσκεψη του Λιου Τζιαντσάο στις ΗΠΑ, καταγράφεται τη στιγμή που οι δύο χώρες προσπαθούν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις ανάμεσά τους, στον απόηχο της συνάντησης των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ τον Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις τους ήταν τεταμένες μετά την κατάρριψη κινέζικου αερόστατου από τις ΗΠΑ, το οποίο υποστήριζαν ότι ήταν κατασκοπευτικό, κάτι που η Κίνα αρνήθηκε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP / BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιαν Μπολ: Ο άνδρας που προσπάθησε να απαγάγει την Πριγκίπισσα Άννα δηλώνει αθώος – «Ήταν σκευωρία της βασιλικής οικογένειας»

Διεθνή / Ιαν Μπολ: Ο άνδρας που προσπάθησε να απαγάγει την Πριγκίπισσα Άννα δηλώνει αθώος – «Ήταν σκευωρία της βασιλικής οικογένειας»

Ο Ιαν Μπολ, που το 1974 επιχείρησε την απαγωγή της Πριγκίπισσας Άννας, ισχυρίζεται πως ήταν αθώος και θύμα βασιλικής σκευωρίας με σκοπό τη διαφήμιση ενός βιβλίου
LIFO NEWSROOM
Ναυτική καταδίωξη στην Κορνουάλη οδήγησε σε κατάσχεση κοκαΐνης αξίας 18 εκατ. λιρών και σύλληψη διεθνούς δικτύου

Διεθνή / Ναυτική καταδίωξη στην Κορνουάλη οδήγησε σε κατάσχεση κοκαΐνης αξίας 18 εκατ. λιρών και σύλληψη διεθνούς δικτύου

Μια κινηματογραφική καταδίωξη στη θάλασσα της Κορνουάλης αποκάλυψε διεθνές καρτέλ ναρκωτικών που μετέφερε κοκαΐνη από τη Νότια Αμερική στη Βρετανία μέσω θαλάσσιων «παραδόσεων»
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Η «αθέατη» πλευρά της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Η «αθέατη» πλευρά της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Σε σύγκριση με το καθεστώς που ίσχυε από τις 9 Απριλίου, όταν ανεστάλη ο συντελεστής 20% που είχε ανακοινωθεί μία εβδομάδα πριν και επιβλήθηκε ένας πρόσθετος οριζόντιος δασμός 10%, η διαφορά είναι μικρή, καθώς στον συντελεστή 15% θα ενσωματωθούν και οι προϋπάρχοντες δασμοί
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Το παλαιότερο και μεγαλύτερο gay nightclub κλείνει λόγω πτώχευσης

Διεθνή / SchwuZ: Το μεγαλύτερο γκέι nightclub της Γερμανίας κήρυξε πτώχευση έπειτα από 50 χρόνια λειτουργίας

Τον Μάιο, το κλαμπ περιόρισε το ωράριο λειτουργίας του, απέλυσε προσωπικό και ζήτησε τη βοήθεια των τακτικών επισκεπτών του για να καλύψει το συνεχώς αυξανόμενο οικονομικό έλλειμμα
LIFO NEWSROOM
Zωγράφος ανακάλυψε μήνυμα 122 ετών μέσα σε μπουκάλι στους τοίχους ενός φάρου

Διεθνή / Zωγράφος ανακάλυψε μήνυμα 122 ετών μέσα σε μπουκάλι στους τοίχους ενός φάρου

Το μπουκάλι, που ήταν κρυμμένο σε μια κοιλότητα στον τοίχο του φάρου του Cape Bruny, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο, περιείχε ένα γράμμα που είχε γραφτεί το 1903 από έναν επιθεωρητή φάρων της Τασμανίας
LIFO NEWSROOM