H Lego παραδέχεται πως ήταν λάθος να πουν "Όχι" στον Ai Weiwei

H Lego παραδέχεται πως ήταν λάθος να πουν "Όχι" στον Ai Weiwei Facebook Twitter
1


Η Lego, η διάσημη εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών, είχε μπει στο στόχαστρο του κινέζου καλλιτέχνη Ai Weiwei όταν πριν από μερικούς μήνες αρνήθηκε να ολοκληρώσει τη μεγάλη παραγγελία του, με την αιτιολογία ότι τα τούβλα επρόκειτο να χρησιμοποιηθoύν σε έργο-πολιτική δήλωση.

Πέρυσι, ο Ai Weiwei χρησιμοποίησε Lego για να δημιουργήσει εικόνες πολιτικών προσωπικοτήτων σε μια μεγάλη οθόνη η οποία έδειχνε τη φυλακή του Αλκατράζ. Αλλά το πρόσφατο "Όχι" προκάλεσε την οργή του και ο καλλιτέχνης είχε γράψει στο Twitter: "Η Lego θα μας πει τι να κάνουμε ή τι να μην κάνουμε. Αυτό είναι φανταστικό!"

 

Το θέμα είχε πάρει τελικά μεγάλες διαστάσεις με τη Lego να αντιμετωπίζει κατηγορίες για λογοκρισία και χιλιάδες θαυμαστές του καλλιτέχνη να προσφέρονται να τον προμηθεύσουν αυτοί με τα τουβλάκια που χρειαζόταν για το έργο του.

Σήμερα, η Lego δηλώνει μετανιωμένη για το περιστατικό αυτό και την άρνηση στον Ai Weiwei. "Είναι μια στάση που έκανε την εταιρεία να μετανιώσει" δήλωσε σε συνέντευξη στην Wall Street Journal ο Kjeld Kirk Kristiansen, αντιπρόεδρος  της LEGO και εγγονός του ιδρυτή της.

O Kristiansen είπε πως ήταν "εσωτερικό λάθος" και ότι η αίτηση απορρίφθηκε "από πολύ χαμηλά στην οργάνωση από το τμήμα εξυπηρέτησης καταναλωτών μας. Ήταν το αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης και παρερμηνείας  της στάσης για πολιτική ουδετερότητα που έγινε από έναν υπάλληλο και δεν υπήρχε συμμετοχή από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, είπε ο Kristiansen. "Είναι ένα τυπικό παράδειγμα του τι μπορεί να πάει στραβά σε μια μεγάλη εταιρεία," είπε στην συνέντευξη του.


Η Lego προχώρησε σε αναθέωρησητης πολιτικής της για μαζικές παραγγελίες τον Ιανουάριο, με την εταιρεία να παύει πλέον να ζητά από τους πελάτες εξηγήσεις για το «θεματικό σκοπό» της εργασίας τους σε μια παραγγελία. Η μόνη της αξίωση είναι σύμφωνα με τον νέο κανονισμό να αναφέρεται πως η Lego δεν υποστηρίζει ή επιδοκιμάζει το έργο.

 

O Ai Weiwei δήλωσε στην Wall Street Journal ότι επικρότησε τη δήλωση της εταιρείας, αλλά είπε ότι ίσως έρχεται πολύ αργά.

"Νομίζω ότι είναι θετικό, αλλά αναγνώρισε ένα κομμάτι πάρα πολύ αργά" δήλωσε " Έπρεπε να αντιδράσω σε αυτό το περιστατικό, γιατί είναι για την ελευθερία της έκφρασης. Η εταιρεία Lego έχει ισχυρή επίδραση σε κάθε παιδί, έτσι νομίζω ότι δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να αγνοηθεί' πρόσθεσε.

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Eγκληματίας»: Ο Χαμενεΐ κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για τα θύματα και τις ζημιές στο Ιράν

Διεθνή / «Eγκληματίας»: Ο Χαμενεΐ κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για τα θύματα και τις ζημιές στο Ιράν

Οι νέες δηλώσεις του Χαμενεΐ έρχονται εν μέσω της βαθιάς εσωτερικής κρίσης που ταλανίζει το Ιράν εδώ και εβδομάδες, με χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, σε μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές αναταραχές από την επανάσταση του 1979
THE LIFO TEAM
Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Διεθνή / Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κυβερνήτης της Μινεσότα, όσο και ο δήμαρχος της Μινεάπολης αναμένεται να κληθούν επισήμως για κατάθεση σχετικά με τις διαδηλώσεις κατά της ICE
THE LIFO TEAM
Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Η νοσταλγία για την αυταρχική μοναρχία του Σάχη έχει αυξηθεί στη σκιά μιας αντιπολίτευσης χωρίς σαφείς ηγέτες, ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, δεν προσφέρει πραγματική εναλλακτική λύση και δεν απολαμβάνει ουσιαστική υποστήριξη στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμακώνει τη ρητορική του για τη Γροιλανδία, απειλώντας με δασμούς όσους αντιστέκονται στα σχέδιά του και υποστηρίζοντας ότι το νησί είναι κρίσιμο για την ασφάλεια των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Έτσι έτσι. .....Κατάλαβε η εταιρεία την γκάφα της για τη τζάμπα διαφημηση. ....και ο Αιαιαιαι την ευκαιρία για αλλο ένα χαπενινγκ. ..ΑΝΤΕ βρε....την άλλη φορά με πλειμομπιλ κ μπαρμπι. ..