H Lego παραδέχεται πως ήταν λάθος να πουν "Όχι" στον Ai Weiwei

H Lego παραδέχεται πως ήταν λάθος να πουν "Όχι" στον Ai Weiwei Facebook Twitter
1


Η Lego, η διάσημη εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών, είχε μπει στο στόχαστρο του κινέζου καλλιτέχνη Ai Weiwei όταν πριν από μερικούς μήνες αρνήθηκε να ολοκληρώσει τη μεγάλη παραγγελία του, με την αιτιολογία ότι τα τούβλα επρόκειτο να χρησιμοποιηθoύν σε έργο-πολιτική δήλωση.

Πέρυσι, ο Ai Weiwei χρησιμοποίησε Lego για να δημιουργήσει εικόνες πολιτικών προσωπικοτήτων σε μια μεγάλη οθόνη η οποία έδειχνε τη φυλακή του Αλκατράζ. Αλλά το πρόσφατο "Όχι" προκάλεσε την οργή του και ο καλλιτέχνης είχε γράψει στο Twitter: "Η Lego θα μας πει τι να κάνουμε ή τι να μην κάνουμε. Αυτό είναι φανταστικό!"

 

Το θέμα είχε πάρει τελικά μεγάλες διαστάσεις με τη Lego να αντιμετωπίζει κατηγορίες για λογοκρισία και χιλιάδες θαυμαστές του καλλιτέχνη να προσφέρονται να τον προμηθεύσουν αυτοί με τα τουβλάκια που χρειαζόταν για το έργο του.

Σήμερα, η Lego δηλώνει μετανιωμένη για το περιστατικό αυτό και την άρνηση στον Ai Weiwei. "Είναι μια στάση που έκανε την εταιρεία να μετανιώσει" δήλωσε σε συνέντευξη στην Wall Street Journal ο Kjeld Kirk Kristiansen, αντιπρόεδρος  της LEGO και εγγονός του ιδρυτή της.

O Kristiansen είπε πως ήταν "εσωτερικό λάθος" και ότι η αίτηση απορρίφθηκε "από πολύ χαμηλά στην οργάνωση από το τμήμα εξυπηρέτησης καταναλωτών μας. Ήταν το αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης και παρερμηνείας  της στάσης για πολιτική ουδετερότητα που έγινε από έναν υπάλληλο και δεν υπήρχε συμμετοχή από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, είπε ο Kristiansen. "Είναι ένα τυπικό παράδειγμα του τι μπορεί να πάει στραβά σε μια μεγάλη εταιρεία," είπε στην συνέντευξη του.


Η Lego προχώρησε σε αναθέωρησητης πολιτικής της για μαζικές παραγγελίες τον Ιανουάριο, με την εταιρεία να παύει πλέον να ζητά από τους πελάτες εξηγήσεις για το «θεματικό σκοπό» της εργασίας τους σε μια παραγγελία. Η μόνη της αξίωση είναι σύμφωνα με τον νέο κανονισμό να αναφέρεται πως η Lego δεν υποστηρίζει ή επιδοκιμάζει το έργο.

 

O Ai Weiwei δήλωσε στην Wall Street Journal ότι επικρότησε τη δήλωση της εταιρείας, αλλά είπε ότι ίσως έρχεται πολύ αργά.

"Νομίζω ότι είναι θετικό, αλλά αναγνώρισε ένα κομμάτι πάρα πολύ αργά" δήλωσε " Έπρεπε να αντιδράσω σε αυτό το περιστατικό, γιατί είναι για την ελευθερία της έκφρασης. Η εταιρεία Lego έχει ισχυρή επίδραση σε κάθε παιδί, έτσι νομίζω ότι δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να αγνοηθεί' πρόσθεσε.

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Έτσι έτσι. .....Κατάλαβε η εταιρεία την γκάφα της για τη τζάμπα διαφημηση. ....και ο Αιαιαιαι την ευκαιρία για αλλο ένα χαπενινγκ. ..ΑΝΤΕ βρε....την άλλη φορά με πλειμομπιλ κ μπαρμπι. ..