Πορτογαλία: Βέτο του απερχόμενου προέδρου στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

Πορτογαλία: Βέτο του απερχόμενου προέδρου στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια Facebook Twitter
(φωτό αρχείου)
1

Τη διαφωνία του κατά του νόμου που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από το κοινοβούλιο της χώρας και επιτρέπει την υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια του ίδιου φύλου έδειξε ο απερχόμενος πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, ασκώντας βέτο και ζητώντας την έναρξη ενός «ευρύ δημόσιου διαλόγου».

«Είναι σημαντικό, μια τόσο σημαντική αλλαγή για ένα θέμα τόσο κοινωνικά ευαίσθητο, να μην εφαρμοστεί χωρίς να έχει προηγηθεί μια ευρεία δημόσια συζήτηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο απερχόμενος πρόεδρος κάλεσε τους βουλευτές να επανεξετάσουν τη θέση τους δίνοντας περισσότερο βάρος «στο συμφέρον του» και όχι τόσο στην ισότητα «μεταξύ ζευγαριών διαφορετικού ή του ίδιου φύλου».

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει πάντως ανακοινώσει ήδη ότι θέλει να επικυρωθεί και πάλι ο νόμος από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, κάτι που θα επέτρεπε την εφαρμογή του, παρακάμπτοντας το προεδρικό βέτο. Η υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια ήταν μια από τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιου Κόστα.

Υπενθυμίζεται πως ο Καβάκο Σίλβα, που φέτος ολοκληρώνει την δεύτερη και τελευταία πενταετή θητεία του στο προεδρικό θώκο της Πορτογαλίας, θα παραδώσει στις 9 Μαρτίου τη θέση του στον Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα ο οποίος εξελέγη νέος πρόεδρος την Κυριακή, από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Την προηγούμενη Παρασκευή, δικαστής στη Φλόριντα ενέκρινε ένα διαφορετικό αίτημα για την αποσφράγιση των πρακτικών του σώματος ενόρκων από μια άλλη έρευνα για τον Έπσταϊν, που χρονολογείται από το 2005 και το 2007
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο μισό λεπτό πριν φτάσουν οι Αρχές

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο 30 δευτερόλεπτα πριν φτάσουν οι Αρχές

Η έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας εντόπισε σοβαρά κενά ασφαλείας, όπως χαλασμένες και σπασμένες κάμερες και έλλειψη συντονισμού στο διασημότερο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Διεθνή / Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Ο Τόμας Μαρκλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στις Φιλιππίνες - Εξέφρασε την επιθυμία να συμφιλιωθεί με την κόρη του αλλά και να γνωρίσει τα εγγόνια του πριν φύγει από τη ζωή
LIFO NEWSROOM