Τη διαφωνία του κατά του νόμου που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από το κοινοβούλιο της χώρας και επιτρέπει την υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια του ίδιου φύλου έδειξε ο απερχόμενος πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, ασκώντας βέτο και ζητώντας την έναρξη ενός «ευρύ δημόσιου διαλόγου».

 

«Είναι σημαντικό, μια τόσο σημαντική αλλαγή για ένα θέμα τόσο κοινωνικά ευαίσθητο, να μην εφαρμοστεί χωρίς να έχει προηγηθεί μια ευρεία δημόσια συζήτηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

 

Ο απερχόμενος πρόεδρος κάλεσε τους βουλευτές να επανεξετάσουν τη θέση τους δίνοντας περισσότερο βάρος «στο συμφέρον του» και όχι τόσο στην ισότητα «μεταξύ ζευγαριών διαφορετικού ή του ίδιου φύλου».

 

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει πάντως ανακοινώσει ήδη ότι θέλει να επικυρωθεί και πάλι ο νόμος από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, κάτι που θα επέτρεπε την εφαρμογή του, παρακάμπτοντας το προεδρικό βέτο. Η υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια ήταν μια από τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιου Κόστα.

 

Υπενθυμίζεται πως ο Καβάκο Σίλβα, που φέτος ολοκληρώνει την δεύτερη και τελευταία πενταετή θητεία του στο προεδρικό θώκο της Πορτογαλίας, θα παραδώσει στις 9 Μαρτίου τη θέση του στον Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα ο οποίος εξελέγη νέος πρόεδρος την Κυριακή, από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr