Ως «ατρόμητο αντίπαλο που προκαλεί την τρόικα» χαρακτηρίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, στη στήλη της «Πρόσωπο της ημέρας».

 

Όπως αναφέρει το άρθρο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει χαρακτηριστεί από άλλα μέσα ενημέρωσης ως «Μαχητής του δρόμου» (Die Zeit), «Σούπερμαν» (Bild), «Η αναγέννηση του αρχαίου ανδρισμού» (Stern), «Οικονομολόγος - Πανκ» (βρετανικός Τύπος). Η αυστριακή εφημερίδα σημειώνει ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, και ιδιαίτερα η γερμανική, που είναι συνηθισμένη σε μεσήλικες με σταυρωτό κοστούμι, είναι συγχρόνως σοκαρισμένη και σαγηνευμένη από τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών που «τα βάζει» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Το άρθρο συνεχίζει τονίζοντας πως ο θαυμασμός για τον Γιάνη Βαρουφάκη θα χαθεί γρήγορα αν ο 53χρονος υπουργός της «αριστερής-δεξιάς» κυβέρνησης στην Αθήνα και καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος ισορροπεί σε μια λεπτή γραμμή ανάμεσα σε «τόλμη ήρωα και γελοιοποίηση», δεν βρει μια λύση με τους δανειστές της Ελλάδας, όπου είναι άκρα δημοφιλής διότι αντιστέκεται στην τρόικα και στον Σόιμπλε.

 

Η εφημερίδα σημειώνει πως στη διάρκεια του όχι και τόσο επιτυχημένου ταξιδιού-αστραπή στην Ευρώπη, ο Γιάνης Βαρουφάκης, χωρίς να αναφερθεί ρητά, άφησε να εννοηθεί πως δεν χρειάζεται να γίνει μια νέα διαγραφή στο χρέος της Ελλάδας και αντ' αυτού προτείνει ένα «μενού έξυπνων ενεργειών ανταλλαγής χρέους».

 

Σύμφωνα με το άρθρο, ο υπουργός Οικονομικών έχει μία ιδιαίτερη αδυναμία στις δυνατές έως νεφελώδεις διατυπώσεις, σημειώνοντας ότι το βιβλίο του «Ο παγκόσμιος Μινώταυρος» εκδόθηκε το 2012. Ο ίδιος βλέπει τον πυρήνα της ελληνικής κρίσης χρέους στη δομή της Ευρωζώνης και στη φορολογική πολιτική. «Όσο μεγαλύτερες περικοπές κάνει κανείς τόσο μεγαλύτερο γίνεται το έλλειμμα», είχε τονίσει πριν τρία χρόνια σε συνέντευξή του στην Αθήνα και μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τη ριζοσπαστική κριτική του, προστίθεται.

 

Ο ρόλος του καθηγητή Οικονομικών και του ακτιβιστή στο διαδίκτυο, ο οποίος συζητά χωρίς να υπολογίζει πολιτικό κόστος προτείνοντας τολμηρές λύσεις για τα οικονομικά προβλήματα της υφηλίου στο κοινό του που εντυπωσιάζεται, τον ακολουθεί πάντα, τονίζει το άρθρο. Στις εμφανίσεις του με Ευρωπαίους ομολόγους του δίνει τώρα την εντύπωση ανασφάλειας, τα επιχειρήματά του φαίνονται να έχουν αλματώδη χαρακτήρα, αναφέρει η εφημερίδα.

 

Το άρθρο καταλήγει σημειώνοντας ότι το 2013 ο Γιάνης Βαρουφάκης πήγε στο Πανεπιστήμιο Austin του Τέξας με τη σύζυγό του, την εικαστικό Δανάη Στράτου, λέγοντας τότε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι απελπιστική. Αλλά μετά ήρθε ο Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρήκε στον Βαρουφάκη τον άνθρωπο που ζητούσε.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr