Σε μια ανοιχτή επιστολή προς τον λαό της Βραζιλίας, ο Έντουαρντ Σνόουντεν προσέφερε βοήθεια στην κυβέρνηση της Βραζιλίας για να διερευνήσει τις τηλεφωνικές υποκλοπές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στη χώρα, με αντάλλαγμα τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

 

"Έχω εκφράσει την επιθυμία μου να βοηθήσω όπου είναι σωστό και νόμιμο, αλλά δυστυχώς η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να μειώσει τη δυνατότητα αυτή. Μέχρι μια χώρα να μου χορηγήσει μόνιμο πολιτικό άσυλο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να εμπλέκεται στην ικανότητά μου να μιλώ για το θέμα", λέει ο Σνόουντεν στο γράμμα.

 

Ο πρώην υπάλληλος της NSA, o οποίος ζει στη Ρωσία, όπου του έχει χορηγηθεί προσωρινό άσυλο ως το επόμενο καλοκαίρι, είπε ότι έχει εντυπωσιαστεί από τη σφοδρή κριτική της Βραζιλίας για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, το οποίο παρακολουθούσε ακόμα και το κινητό τηλέφωνο της πρόεδρου της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ.

 

Η Ρούσεφ παρέδωσε μια πύρινη ομιλία εναντίον της πολιτικής των αμερικανικών παρακολουθήσεων τον Σεπτέμβριο στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, με τον Μπαράκ Ομπάμα παρών. Τον επόμενο μήνα ακύρωσε μια επίσκεψη στην Ουάσινγκτον. Προχώρησε επίσης σε απευθείας ηλεκτρονική σύνδεση με την Ευρώπη και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής σε μια προσπάθεια να διαχωρίσει τις δομές του ίντερνετ από τις αμερικανικές, κάτι που βοήθησε πολύ τη NSA στις παρακολουθήσεις.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr