Πριν και μετά στην Ιντλίμπ - Η καταστροφή στην εμπόλεμη Συρία μέσα από δορυφορικές εικόνες

Πριν και μετά στην Ιντλίμπ - Η καταστροφή στην εμπόλεμη Συρία μέσα από δορυφορικές εικόνες Facebook Twitter
Δορυφορικές εικόνες - από τον Ιούλιο του 2018 και τον Μάιο του 2019 (κάτω) - δείχνουν τον αντίκτυπο στην πόλη D στη νότια Ιντλίμπ
0

Η ανάλυση των δορυφορικών εικόνων στο νότιο και ανατολικό τμήμα της επαρχίας Ιντλιμπ της Συρίας δείχνει ότι μεγάλα τμήματα της περιοχής είναι πλέον ακατοίκητα και κατεστραμμένα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC, η έκθεση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, του Save the Children και του World Vision, δείχνει πως σχεδόν το ένα τρίτο των κτιρίων σε δύο πόλεις είχαν υποστεί ζημιές ή καταστράφηκαν από τις επιθέσεις στο τελευταίο προπύργιο της αντίστασης.

Άλλες εικόνες δείχνουν εκτάσεις να γεμίζουν με καταυλισμούς για εκτοπισμένους. Σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους μόνο από το Δεκέμβριο. Εκατοντάδες σκοτώθηκαν επίσης κατά την περίοδο αυτή.

Την Τρίτη, ο συντονιστής έκτακτης βοήθειας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι οι εκτοπισμένοι «αγωνιζόταν να επιβιώσουν υπό τρομερές συνθήκες» και πως πολλοί αναγκάζονται να κοιμηθούν στην ύπαιθρο.

Πριν και μετά στην Ιντλίμπ - Η καταστροφή στην εμπόλεμη Συρία μέσα από δορυφορικές εικόνες Facebook Twitter
Η πόλη C, επίσης στο νότιο Ιντλίμπ. Περίπου το 30% των κτιρίων καταστράφηκε ολσχερώς ή εν μέρει

H Ιντλίμπ είναι η τελευταία περιοχή που εξακολουθεί να ελέγχεται από τους τζιχαντιστές και αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία που προσπαθούν να ανατρέψουν το Συριακό Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ από το 2011. Τα τελευταία χρόνια μια εισροή εκτοπισμένων έχει διπλασιάσει τον πληθυσμό της επαρχίας σε περίπου τρία εκατομμύρια. Ένα εκατομμύριο είναι παιδιά.

Μια σειρά δορυφορικών εικόνων, που αναλύθηκαν από το Πρόγραμμα Σήματος της Ανθρωπιστικής Πρωτοβουλίας του Χάρβαρντ, δείχνουν τον αντίκτυπο σε δύο περιοχές από το 2017. Στις περιοχές, οι ερευνητές εκτιμούν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των κτηρίων είχαν καταστραφεί εντελώς ή εν μέρει από εναέριο βομβαρδισμούς και επίγειες μάχες.

Καθώς οι κάτοικοι έφυγαν πριν ή κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής επίθεσης, οι οργανώσεις βοήθειας πιστεύουν ότι η καταστροφή σπιτιών και ζωτικής σημασίας υποδομών θα καταστήσουν σχεδόν αδύνατη την επιστροφή των οικογενειών στις περιοχές στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με την έκθεση.

Πριν και μετά στην Ιντλίμπ - Η καταστροφή στην εμπόλεμη Συρία μέσα από δορυφορικές εικόνες Facebook Twitter
Ο καταυλισμός των εκτοπισμένων σε περιοχή που το 2017 ήταν γεωργικές εκτάσεις. Στο κέντρο εικόνα από το περασμένο Σεπτέμβριο και δεξιά η τωρινή κατάσταση

Άλλες εικόνες δείχνουν δύο καταυλισμούς εκτοπισμένων στο βόρειο τμήμα που σχεδόν διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν στην περιοχή από το Σεπτέμβριο του 2017 και το Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με την έκθεση.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες από τη Ρωσία και την Τουρκία και προβλέπει κατάπαυση του πυρός στην επαρχία Ιντλίμπ, τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και έκτοτε επικρατεί «σχετική» ηρεμία, σύμφωνα με μια ΜΚΟ.

Λίγα λεπτά νωρίτερα πάντως οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν ακόμη στην επαρχία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ δύο τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από πυρά του συριακού καθεστώτος, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα.

Οι καταυλiσμοί μοιάζουν με πόλεις:

Πριν και μετά στην Ιντλίμπ - Η καταστροφή στην εμπόλεμη Συρία μέσα από δορυφορικές εικόνες Facebook Twitter
Ο καταυλισμός το 2018
Πριν και μετά στην Ιντλίμπ - Η καταστροφή στην εμπόλεμη Συρία μέσα από δορυφορικές εικόνες Facebook Twitter
Ο καταυλισμός τον Δεκέμβριο του 2019

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για «σχετική» ηρεμία, κάτι που σημαίνει κυρίως ότι σταμάτησαν οι ρωσικοί και οι συριακοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί.

Όμως καταγράφονται κατά τόπους «πυρά πυροβολικού από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος εναντίον θέσεων οργανώσεων ανταρτών» σε τομείς των επαρχιών του Χαλεπιού και της Χάμας γύρω από την Ιντλίμπ. Οι τομείς αυτοί ελέγχονται από τζιχαντιστές και αντάρτες.

Στις τάξεις του πληθυσμού, ορισμένοι εκτοπισμένοι στην Ιντλίμπ εξέφραζαν τον φόβο πως και η νέα τουρκορωσική συμφωνία θα έχει την ίδια τύχη με τις προηγούμενες, ότι δηλαδή θα παραμείνει νεκρό γράμμα, αλλά και την απογοήτευσή τους για το περιεχόμενό της.

Η νέα συμφωνία υποτίθεται θα τερματίσει τις σφοδρές μάχες που διαρκούν εβδομάδες σε τμήματα της Ιντλίμπ και τα περίχωρά της, περιοχή που θεωρείται το τελευταίο οχυρό των τζιχαντιστών και των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία και όπου επενέβη η Τουρκία εναντίον των συριακών δυνάμεων, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασμίρ: Τα χτυπήματα της Ινδίας στο Πακιστάν δείχνουν πώς ο πόλεμος έγινε και πάλι νόρμα

Διεθνή / Κασμίρ: Τα χτυπήματα της Ινδίας στο Πακιστάν δείχνουν πώς ο πόλεμος έγινε και πάλι νόρμα

Ο ολοκληρωτικός πόλεμος είναι απίθανος, αλλά η μετατόπιση των στόχων εν μέσω των συγκρούσεων στη Γάζα και την Ουκρανία υποδηλώνει ότι η κρίση στο Κασμίρ θα μπορούσε να κλιμακωθεί
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Ετοιμάζεται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Ετοιμάζεται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας

Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times και το Politico, η συμφωνία βρίσκεται στα σκαριά με τη βρετανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, επικαλούμενα πληροφορίες από πηγές με γνώση των εξελίξεων
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

«Το να είσαι δεύτερος σε μια αυστηρά ιεραρχική οικογένεια και θεσμό έχει τις προκλήσεις του» αναφέρει ο βασιλικός βιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «The Making of a King»
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Διεθνή / Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Lashkar-e-Taiba και Jaish-e-Mohammed στο Κασμίρ - Ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις Ινδίας–Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Διεθνή / Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Σαφές μήνυμα προς το Τελ Αβίβ στέλνουν Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο, εκφράζοντας ανησυχία για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση και ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM