Οι Μεξικανοί παρέλασαν το Σάββατο στους δρόμους της πρωτεύουσας ντυμένοι και βαμμένοι ώστε να θυμίζουν σκελετούς καθώς οι εορτασμοί της Ημέρας των Νεκρών γνωρίζουν μεγάλη δημοτικότητα.

 

Χιλιάδες επισκέπτες και ντόπιοι συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Άγγελου της Ανεξαρτησίας στην Πόλη του Μεξικού, φορώντας τα χαρακτηριστικά χρωματιστά κοστούμια της «Día de Muertos»

 

Η παροδική επιστροφή στη Γη των νεκρών συγγενών και των αγαπημένων γιορτάζεται με αργία, παρέλαση και δρώμενα σε όλη την χώρα, στα τέλη Οκτώβρη κάθε έτους. Οι φιέστες ξεκινάνε από το πρωί και καταλήγουν το βράδυ με πάρτι στους δρόμους ενώ το κλίμα σε όλη την πόλη είναι εορταστικό.

 

Η μυσταγωγική «Día de Muertos» γιορτάζεται όμως και σε άλλες περιοχές του κόσμου από ανθρώπους μεξικανικής καταγωγής ενώ από το 2008, οι παραδόσεις αυτές έχουν εγγραφεί στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

 

Στο Μεξικό την Ημέρα των Νεκρών σηματοδοτεί η μεγάλη παρέλαση με άρματα, συμμετέχοντες με φορεσιές και περίτεχνο body painting, και παραδοσιακή μουσική.