Τουρκία: Ο Ερντογάν ζητά από πολλούς δημάρχους να παραιτηθούν

Τουρκία: Ο Ερντογάν ζητά από πολλούς δημάρχους να παραιτηθούν Facebook Twitter
0

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ζητήσει από τους δημάρχους τριών μεγάλων πόλεων να παραιτηθούν, μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Άγκυρας, ανέφερε σήμερα σε άρθρο της η εφημερίδα Hurriyet, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αναζωογονήσει το κυβερνών κόμμα ενόψει των εκλογών του 2019.


Τα σχόλια αυτά αποτελούν το πιο ξεκάθαρο αίτημα του Ερντογάν μέχρι στιγμής για την ανανέωση των βετεράνων πολιτικών, αφού οι ψηφοφόροι σε πολλές μεγάλες πόλεις απέρριψαν τον Απρίλιο το δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του.


Αν και ο Ερντογάν κέρδισε με μικρή διαφορά το δημοψήφισμα, οι ψηφοφόροι σε 17 από τις 30 μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας ψήφισαν κατά της τροποποίησης του Συντάγματος. Έκτοτε ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναφερθεί στην ανάγκη να ανανεωθούν οι τοπικοί αξιωματούχοι και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), επικαλούμενος «την πνευματική κούραση» της τοπικής αυτοδιοίκησης.


«Οι άνθρωποι δεν αναλαμβάνουν τις θέσεις αυτές ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι, αλλά ως υποψήφιοι των κομμάτων. Δεν μπορούμε να τις θεωρήσουμε καρέκλες που μπορούν να κρατήσουν αιωνίως και να μην τις εγκαταλείψουν ποτέ», ανέφερε η Hurriyet ότι δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του στην Τουρκία από την Πολωνία.


Το αίτημα για την παραίτηση του δημάρχου του Μπαλίκεσιρ στη βορειοδυτική Τουρκία του έχει ήδη διαβιβαστεί, επεσήμανε. «Ομοίως, το αίτημα έχει μεταφερθεί τον (δήμαρχο της Άγκυρας) Μελίχ Γκοκτσέκ. Το ίδιο και στης Μπούρσα (Προύσα)».


Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης παρατήθηκε τον προηγούμενο μήνα, όπως και ο δήμαρχος της πόλης Ντουζτσέ στη βορειοδυτική Τουρκία. Ο δήμαρχος της Ναγκντέ στην κεντρική Τουρκία παραιτήθηκε χθες Τετάρτη.


Ωστόσο ο Γκοκτσέκ, που είναι δήμαρχος της Άγκυρας από το 1994 και έχει κερδίσει σε πέντε συνεχόμενες εκλογές, μέχρι στιγμής παραμένει στη θέση του παρά τις φήμες που θέλουν την παραίτησή του. Ο ίδιος έχει αποφύγει να αναφερθεί στο θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ THE LATE SHOW

Διεθνή / Τραμπ για το τέλος του «The Late Show»: «Ο Κόλμπερτ τελείωσε επιτέλους, ήταν σαν νεκρός»

«Θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε από το δρόμο και θα ήταν καλύτερος από αυτόν τον τελείως ηλίθιο» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Μουσείο για την ιστορία των γυναικών κόλλησε επειδή η δεξιά θέλει να αποκλείσει τις τρανς γυναίκες

Διεθνή / Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής στο επίκεντρο της μάχης για μουσείο γυναικών χωρίς τρανς γυναίκες στις ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε νομοσχέδιο για το Smithsonian American Women’s History Museum, μετά την προσθήκη διατάξεων που αποκλείουν τις τρανς γυναίκες από την αφήγηση του μουσείου και δίνουν στον Ντόναλντ Τραμπ λόγο για την τελική του τοποθεσία.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ICE ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Γερουσία «παγώνει» την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση της ICE

Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να εγκρίνουν τις απαιτήσεις του Τραμπ - «Οι άνθρωποι ανησυχούν για το πώς θα πληρώσουν το νοίκι, όχι πώς να μαζέψουν 1,8 δισ. για τον πρόεδρο και τους συμμάχους του»
THE LIFO TEAM