Τουρκία: Ο Ερντογάν ζητά από πολλούς δημάρχους να παραιτηθούν

Τουρκία: Ο Ερντογάν ζητά από πολλούς δημάρχους να παραιτηθούν Facebook Twitter
0

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ζητήσει από τους δημάρχους τριών μεγάλων πόλεων να παραιτηθούν, μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Άγκυρας, ανέφερε σήμερα σε άρθρο της η εφημερίδα Hurriyet, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αναζωογονήσει το κυβερνών κόμμα ενόψει των εκλογών του 2019.


Τα σχόλια αυτά αποτελούν το πιο ξεκάθαρο αίτημα του Ερντογάν μέχρι στιγμής για την ανανέωση των βετεράνων πολιτικών, αφού οι ψηφοφόροι σε πολλές μεγάλες πόλεις απέρριψαν τον Απρίλιο το δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του.


Αν και ο Ερντογάν κέρδισε με μικρή διαφορά το δημοψήφισμα, οι ψηφοφόροι σε 17 από τις 30 μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας ψήφισαν κατά της τροποποίησης του Συντάγματος. Έκτοτε ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναφερθεί στην ανάγκη να ανανεωθούν οι τοπικοί αξιωματούχοι και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), επικαλούμενος «την πνευματική κούραση» της τοπικής αυτοδιοίκησης.


«Οι άνθρωποι δεν αναλαμβάνουν τις θέσεις αυτές ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι, αλλά ως υποψήφιοι των κομμάτων. Δεν μπορούμε να τις θεωρήσουμε καρέκλες που μπορούν να κρατήσουν αιωνίως και να μην τις εγκαταλείψουν ποτέ», ανέφερε η Hurriyet ότι δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του στην Τουρκία από την Πολωνία.


Το αίτημα για την παραίτηση του δημάρχου του Μπαλίκεσιρ στη βορειοδυτική Τουρκία του έχει ήδη διαβιβαστεί, επεσήμανε. «Ομοίως, το αίτημα έχει μεταφερθεί τον (δήμαρχο της Άγκυρας) Μελίχ Γκοκτσέκ. Το ίδιο και στης Μπούρσα (Προύσα)».


Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης παρατήθηκε τον προηγούμενο μήνα, όπως και ο δήμαρχος της πόλης Ντουζτσέ στη βορειοδυτική Τουρκία. Ο δήμαρχος της Ναγκντέ στην κεντρική Τουρκία παραιτήθηκε χθες Τετάρτη.


Ωστόσο ο Γκοκτσέκ, που είναι δήμαρχος της Άγκυρας από το 1994 και έχει κερδίσει σε πέντε συνεχόμενες εκλογές, μέχρι στιγμής παραμένει στη θέση του παρά τις φήμες που θέλουν την παραίτησή του. Ο ίδιος έχει αποφύγει να αναφερθεί στο θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από διεθνείς φοιτητές λόγω Τραμπ

Διεθνή / Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από φοιτητές λόγω Τραμπ

Οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ προκαλούν μαζική φυγή διεθνών φοιτητών από τις ΗΠΑ, με τα πανεπιστήμια να χάνουν έως και $1 δισ. σε δίδακτρα - Ποιες σχολές πλήττονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Διεθνή / Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική
LIFO NEWSROOM
Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM
Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Διεθνή / Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Το Υπουργείο Άμυνας θέλει να μετατρέψει τα ερείπια της Ράφα σε «ανθρωπιστική πόλη» υπό στρατιωτικό έλεγχο – Νομικοί κάνουν λόγο για σχέδιο εγκλεισμού και εκτοπισμού ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Ιδιαίτερα τραγική από τις πλημμύρες στο Τέξας ήταν η κατάσταση στο Camp Mystic, μια κατασκήνωση χριστιανικής οργάνωσης για κορίτσια - Διαμαρτυρίες για την έλλειψη έγκαιρης ειδοποίησης - Εκκλήσεις για σύγχρονα συστήματα συναγερμού
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Πάνω από 80 νεκροί από ξαφνικές πλημμύρες στο Τέξας - Ανεπαρκείς ειδοποιήσεις, ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης και καθυστερημένη αντίδραση οδήγησαν σε τραγωδία στην πιο επιρρεπή σε πλημμύρες περιοχή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM