Nέα κρίση στη Βραζιλία: Τρίζει η καρέκλα του Προέδρου Τέμερ

Nέα κρίση στη Βραζιλία: Τρίζει η καρέκλα του Προέδρου Τέμερ Facebook Twitter
0

Σε νέα πολιτική κρίση εισέρχεται η Βραζιλία μετά τη δημοσιοποίηση μυστικής συνομιλίας του προέδρου Μισέλ Τέμερ με αντικείμενο μια έρευνα για ένα σκάνδαλο διαφθοράς, όπου ο Τέμερ φέρεται να εγκρίνει τη δωροδοκία ενός φυλακισμένου πρώην πολιτικού προκειμένου να σωπάσει.

Ο Τέμερ αρνείται να παραιτηθεί, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας και δύο μέλη της κυβέρνησης ανακοίνωσαν την παραίτησή τους. Από τον πρόεδρο έχουν πάρει τις αποστάσεις τους και ηγετικά στελέχη του κεντρώου κόμματός τουPMDB. Ο ίδιος πάντως αρνείται ότι εξαγόρασε τη σιωπή οποιουδήποτε και επιμένει ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει.

Σε σύντομη δήλωσή του, ο βραζιλιάνος πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνησή του έχει αρχίσει να βγάζει τη χώρα από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 80 χρόνων και ότι δεν είναι δυνατόν να πεταχτεί τόση πρόοδος στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

Με τον Τέμερ να δίνει όμως μάχη πολιτικής επιβίωσης και τον κίνδυνο να υπάρξουν νέες εκρηκτικές αποκαλύψεις, οι πιθανότητες να επιστρέψει η μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα μοιάζουν λιγοστές. Κι αυτό, λιγότερο από ένα χρόνο αφότου ξέσπασε ένα άλλο σκάνδαλο που οδήγησε στην ανατροπή της προκατόχου του Τέμερ.

Οι χρηματαγορές κατέρρευσαν μετά την αποκάλυψη της συνομιλίας και το νόμισμα έχασε το 8% της αξίας του. «Δεν μπορώ να φανταστώ τον Τέμερ να επιβιώνει πάνω από μερικές εβδομάδες», λέει ο Μπράιαν Ουίνερ, διευθυντής του νεοϋορκέζικου περιοδικούAmericas Quarterly και ειδικός για τη Βραζιλία.

Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες πολιτικοί και επιχειρηματίες έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο των ερευνών για διαφθορά πολλών δισεκατομμυρίων. Ο Τέμερ είχε κατορθώσει να αποφύγει την εμπλοκή του. Αυτή την εβδομάδα, όμως, η εφημερίδα O Globo αποκάλυψε συνομιλία όπου ο πρόεδρος φέρεται να επιδοκιμάζει έναν μεγιστάνα για τη δωροδοκία ενός πρώην πολιτικού που εκτίει ποινή κάθειρξης 15 ετών για την ανάμιξή του στα σκάνδαλα.

Πρόκειται για τον Εδουάρδο Κούνα, άλλοτε έναν από τους ισχυρότερους ανθρώπους της χώρας, ο οποίος πιστεύεται ότι διαθέτει ενοχοποιητικά στοιχεία για διάφορους πολιτικούς που δεν έχουν μέχρι τώρα εμπλακεί στα σκάνδαλα.

Όταν ο μεγιστάνας λέει στον Τέμερ ότι πληρώνει τον Κούνα ένα χρηματικό ποσό κάθε μήνα για να μη μιλήσει, ο πρόεδρος φέρεται να απαντά: «Συνέχισε να το κάνεις, οκ;».

Βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν να παραπεμφθεί ο Τέμερ σε δίκη, γεγονός που θα αυξήσει την πίεση στις αρχές να δημοσιοποιήσουν τις συνομιλίες που φέρεται να είχε ο πρόεδρος.

Ο Τέμερ δεν είναι καθόλου δημοφιλής και η πολιτική του επιβίωση στηριζόταν ως τώρα στην ικανότητά του να ενώνει τα τουλάχιστον τριάντα πολιτικά κόμματα της χώρας. Μετά τις νέες αποκαλύψεις, όμως, αυτή η ικανότητα τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση.

Οι αντίπαλοι του Τέμερ έχουν κι άλλο τρόπο να τον διώξουν από τη θέση του. Τόσο ο σημερινός πρόεδρος όσο και η προκάτοχός του, η Ντίλμα Ρουσέφ, κατηγορούνται για παράνομη χρηματοδότηση της εκστρατείας τους το 2014. Οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες. Αν όμως το δικαστήριο τους καταδικάσει, η εκλογική τους νίκη θα ακυρωθεί και ο Τέμερ θα πρέπει να παραιτηθεί.

«Τις επόμενες ημέρες, οι εναπομένοντες φίλοι και συνεργάτες του θα προσπαθήσουν να τον πείσουν να παραιτηθεί», λέει ο Ουίντερ. «Αν δεν τα καταφέρουν, μένει η παραπομπή σε δίκη για τη διαφθορά ή η καταδίκη για την παράνομη χρηματοδότηση. Όλα οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα».

(Πηγή: Washington Post, ΑΠΕ/ΜΠΕ)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ