Nέα κρίση στη Βραζιλία: Τρίζει η καρέκλα του Προέδρου Τέμερ

Nέα κρίση στη Βραζιλία: Τρίζει η καρέκλα του Προέδρου Τέμερ Facebook Twitter
0

Σε νέα πολιτική κρίση εισέρχεται η Βραζιλία μετά τη δημοσιοποίηση μυστικής συνομιλίας του προέδρου Μισέλ Τέμερ με αντικείμενο μια έρευνα για ένα σκάνδαλο διαφθοράς, όπου ο Τέμερ φέρεται να εγκρίνει τη δωροδοκία ενός φυλακισμένου πρώην πολιτικού προκειμένου να σωπάσει.

Ο Τέμερ αρνείται να παραιτηθεί, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας και δύο μέλη της κυβέρνησης ανακοίνωσαν την παραίτησή τους. Από τον πρόεδρο έχουν πάρει τις αποστάσεις τους και ηγετικά στελέχη του κεντρώου κόμματός τουPMDB. Ο ίδιος πάντως αρνείται ότι εξαγόρασε τη σιωπή οποιουδήποτε και επιμένει ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει.

Σε σύντομη δήλωσή του, ο βραζιλιάνος πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνησή του έχει αρχίσει να βγάζει τη χώρα από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 80 χρόνων και ότι δεν είναι δυνατόν να πεταχτεί τόση πρόοδος στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

Με τον Τέμερ να δίνει όμως μάχη πολιτικής επιβίωσης και τον κίνδυνο να υπάρξουν νέες εκρηκτικές αποκαλύψεις, οι πιθανότητες να επιστρέψει η μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα μοιάζουν λιγοστές. Κι αυτό, λιγότερο από ένα χρόνο αφότου ξέσπασε ένα άλλο σκάνδαλο που οδήγησε στην ανατροπή της προκατόχου του Τέμερ.

Οι χρηματαγορές κατέρρευσαν μετά την αποκάλυψη της συνομιλίας και το νόμισμα έχασε το 8% της αξίας του. «Δεν μπορώ να φανταστώ τον Τέμερ να επιβιώνει πάνω από μερικές εβδομάδες», λέει ο Μπράιαν Ουίνερ, διευθυντής του νεοϋορκέζικου περιοδικούAmericas Quarterly και ειδικός για τη Βραζιλία.

Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες πολιτικοί και επιχειρηματίες έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο των ερευνών για διαφθορά πολλών δισεκατομμυρίων. Ο Τέμερ είχε κατορθώσει να αποφύγει την εμπλοκή του. Αυτή την εβδομάδα, όμως, η εφημερίδα O Globo αποκάλυψε συνομιλία όπου ο πρόεδρος φέρεται να επιδοκιμάζει έναν μεγιστάνα για τη δωροδοκία ενός πρώην πολιτικού που εκτίει ποινή κάθειρξης 15 ετών για την ανάμιξή του στα σκάνδαλα.

Πρόκειται για τον Εδουάρδο Κούνα, άλλοτε έναν από τους ισχυρότερους ανθρώπους της χώρας, ο οποίος πιστεύεται ότι διαθέτει ενοχοποιητικά στοιχεία για διάφορους πολιτικούς που δεν έχουν μέχρι τώρα εμπλακεί στα σκάνδαλα.

Όταν ο μεγιστάνας λέει στον Τέμερ ότι πληρώνει τον Κούνα ένα χρηματικό ποσό κάθε μήνα για να μη μιλήσει, ο πρόεδρος φέρεται να απαντά: «Συνέχισε να το κάνεις, οκ;».

Βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν να παραπεμφθεί ο Τέμερ σε δίκη, γεγονός που θα αυξήσει την πίεση στις αρχές να δημοσιοποιήσουν τις συνομιλίες που φέρεται να είχε ο πρόεδρος.

Ο Τέμερ δεν είναι καθόλου δημοφιλής και η πολιτική του επιβίωση στηριζόταν ως τώρα στην ικανότητά του να ενώνει τα τουλάχιστον τριάντα πολιτικά κόμματα της χώρας. Μετά τις νέες αποκαλύψεις, όμως, αυτή η ικανότητα τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση.

Οι αντίπαλοι του Τέμερ έχουν κι άλλο τρόπο να τον διώξουν από τη θέση του. Τόσο ο σημερινός πρόεδρος όσο και η προκάτοχός του, η Ντίλμα Ρουσέφ, κατηγορούνται για παράνομη χρηματοδότηση της εκστρατείας τους το 2014. Οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες. Αν όμως το δικαστήριο τους καταδικάσει, η εκλογική τους νίκη θα ακυρωθεί και ο Τέμερ θα πρέπει να παραιτηθεί.

«Τις επόμενες ημέρες, οι εναπομένοντες φίλοι και συνεργάτες του θα προσπαθήσουν να τον πείσουν να παραιτηθεί», λέει ο Ουίντερ. «Αν δεν τα καταφέρουν, μένει η παραπομπή σε δίκη για τη διαφθορά ή η καταδίκη για την παράνομη χρηματοδότηση. Όλα οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα».

(Πηγή: Washington Post, ΑΠΕ/ΜΠΕ)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Η εκεχειρία μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν εκπνέει την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη παράτασής της, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για αποφυγή κλιμάκωσης
THE LIFO TEAM
ΣΑΡΟΝ ΟΣΜΠΟΡΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ TOMMY ROBINSON

Διεθνή / Σάρον Όσμπορν: Σφοδρές αντιδράσεις για τη στήριξη της στον ακροδεξιό Τόμι Ρόμπινσον

Ο Robinson είναι γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σκληρές αντιμεταναστευτικές του θέσεις και τη δράση του στον ακροδεξιό χώρο, ενώ έχει βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Διεθνή / Η ΕΕ καθησυχάζει για τα καύσιμα αεροσκαφών μετά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών

Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών στην Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM