Ολλανδία: Ποινική έρευνα σε βάρος Shell-ExxonMobil για πρόκληση σεισμών από εξόρυξη φυσικού αερίου

Ολλανδία: Ποινική έρευνα σε βάρος Shell-ExxonMobil για πρόκληση σεισμών από εξόρυξη φυσικού αερίου Facebook Twitter
0

Ολλανδικό δικαστήριο διέταξε σήμερα την έναρξη έρευνας σε βάρος μιας κοινοπραξίας των Shell-ExxonMobil με το ερώτημα αν φέρει ποινική ευθύνη για τους σεισμούς που προκλήθηκαν από την εξόρυξη φυσικού αερίου στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κοίτασμα, στο Χρόνινγκεν της βόρειας Ολλανδίας.

 

Δεν έχουν αναφερθεί σωματικές βλάβες από τους πολυάριθμους μικρούς σεισμούς, που όμως προκάλεσαν ζημιές σε χιλιάδες κτίρια στην επαρχία αυτή. Οι εισαγγελικές αρχές απέφευγαν να ασχοληθούν με το θέμα, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για αστική υπόθεση. Ωστόσο, το Εφετείο του Άρνεμ-Λεουβάρντεν σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι έδωσε σήμερα εντολή να διενεργηθεί έρευνα σε βάθος για τις καταστροφές ή τις ζημιές σε κατοικίες που θα μπορούσαν να είναι δυνητικά θανατηφόρες και οι οποίες οφείλονταν σε ενέργειες της κοινοπραξίας NAM από την 1η Ιανουαρίου 1993 μέχρι τις 14 Απριλίου 2015.

 

Το Εφετείο, στο οποίο είχαν προσφύγει πολλοί ιδιώτες και οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το "Κίνημα της γης του Χρόνινγκεν", ακύρωσε επίσης μια απόφαση της κυβέρνησης που όριζε ότι δεν θα διεξαγόταν ποινική έρευνα με αφορμή μια προσφυγή του 2015 επειδή επρόκειτο για "αστική υπόθεση".

 

Σε ανακοίνωσή της, η κοινοπραξία NAM εκφράζει την έκπληξή της για την απόφαση του δικαστηρίου, υπογραμμίζοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι διώκεται. "Αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της έρευνας", διευκρίνισε. Η NAM έχει ήδη αποδεχτεί την ευθύνη για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς και καταβάλλει αποζημιώσεις ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

 

Στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, Χενκ Καμπ, ανακοίνωσε ότι θα μειωθεί και πάλι, κατά 10%, η παραγωγή φυσικού αερίου στο Χρόνινγκεν αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, στα 21,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Το 2013 η παραγωγή είχε φτάσει τα 53,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

 

Μετά τη Νορβηγία, η Ολλανδία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στη δυτική Ευρώπη. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου ισοδυναμούσαν με το 2% του ΑΕΠ της χώρας το 2016, σύμφωνα με την Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία (CBS).

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ THE LATE SHOW

Διεθνή / Τραμπ για το τέλος του «The Late Show»: «Ο Κόλμπερτ τελείωσε επιτέλους, ήταν σαν νεκρός»

«Θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε από το δρόμο και θα ήταν καλύτερος από αυτόν τον τελείως ηλίθιο» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Μουσείο για την ιστορία των γυναικών κόλλησε επειδή η δεξιά θέλει να αποκλείσει τις τρανς γυναίκες

Διεθνή / Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής στο επίκεντρο της μάχης για μουσείο γυναικών χωρίς τρανς γυναίκες στις ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε νομοσχέδιο για το Smithsonian American Women’s History Museum, μετά την προσθήκη διατάξεων που αποκλείουν τις τρανς γυναίκες από την αφήγηση του μουσείου και δίνουν στον Ντόναλντ Τραμπ λόγο για την τελική του τοποθεσία.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ICE ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Γερουσία «παγώνει» την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση της ICE

Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να εγκρίνουν τις απαιτήσεις του Τραμπ - «Οι άνθρωποι ανησυχούν για το πώς θα πληρώσουν το νοίκι, όχι πώς να μαζέψουν 1,8 δισ. για τον πρόεδρο και τους συμμάχους του»
THE LIFO TEAM