Ξεκινά στη Μαδρίτη η 3η Σύνοδος των χωρών του Νότου

Ξεκινά στη Μαδρίτη η 3η Σύνοδος των χωρών του Νότου Facebook Twitter
0

Στη Μαδρίτη πραγματοποιείται σήμερα μια σύνοδος των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες πρόκειται να διατρανώσουν την αποφασιστικότητά τους για περαιτέρω εμβάθυνση της ΕΕ, λίγες ημέρες μετά την επίσημη έναρξη της διαδικασίας του Brexit.

 

Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στο Παλάτι του Πάρδο, κοντά στην ισπανική πρωτεύουσα, με τη συμμετοχή των ηγετών της Ισπανίας, τη Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Κύπρου και της Ελλάδας, για τρίτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2016.

 

Οι επτά ηγέτες θα συναντηθούν αρχικά για ένα «γεύμα εργασίας» και θα ολοκληρώσουν τη συνάντησή τους περίπου στις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας).

 

Η σύνοδος αυτή προσφέρει την ευκαιρία στις επτά χώρες «να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας και δέσμευσης υπέρ του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σε μια αποφασιστικής σημασία περίοδο» για την ΕΕ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ισπανία, που προεδρεύει της συνόδου.

 

«Η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται ώστε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που ανησυχούν περισσότερο τους πολίτες και για να ενισχύσει το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», σημειώνει η ανακοίνωση.

 

Σε αυτή διευκρινίζεται ότι το μέλλον της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών, όπως και η μετανάστευση, η οικονομική και κοινωνική πολιτική, αλλά και η άμυνα.

 

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα είναι στο επίκεντρο «της κοινής ανακοίνωσης» των επτά χωρών, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, στις 23 Απριλίου, όπου η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν προτάσσει στο πρόγραμμά της την αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη.

 

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι μια ενδεχόμενη εκλογή της Λεπέν «θα είναι μια καταστροφή», υποδέχεται τους ομολόγους του των υπόλοιπων έξι χωρών, η πλειονότητα των οποίων ανήκει στην αριστερά: ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα και ο Μαλτέζος Τζόζεφ Μουσκάτ. Εξαίρεση αποτελεί ο πρωθυπουργός της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

 

Σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι και η Συρία.

 

Οι σύμμαχοι της Δαμασκού --η Ρωσία, το Ιράν και η Χεζμπολάχ—απείλησαν χθες με αντίποινα εναντίον όσων «επιτεθούν» στη Συρία, μετά τα αμερικανικά πλήγματα της Παρασκευής εναντίον μιας στρατιωτικής αεροπορικής βάσης κοντά στη Χομς.

 

Η τρίτη σύνοδος «Med 7» πραγματοποιείται πριν από τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις 29 Απριλίου στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της οποίας θα αποφασιστούν οι βασικές αρχές στη διαπραγμάτευση για το Brexit.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη δήλωση Γκίλφοϊλ: «Η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου» να είμαι η πρώτη γυναίκα πρέσβης» των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Διεθνή / Η πρώτη δήλωση Γκίλφοϊλ: «Η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να είμαι η πρώτη γυναίκα πρέσβης» των ΗΠΑ στην Ελλάδα

«Σκοπεύω να είμαι υπερήφανη εκπρόσωπος του Προέδρου Τραμπ, σθεναρή υπερασπίστρια των αμερικανικών συμφερόντων και ακλόνητη φίλη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», είπε η Γκίλφοϊλ
LIFO NEWSROOM
Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Διεθνή / Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Τα δέκα εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισαν συνομιλίες για το απορριφθέν σχέδιο στα τέλη Αυγούστου, αντιδρώντας στην επίσημη κήρυξη από τον ΟΗΕ κατάστασης λιμού στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM