Oι ηγέτες της G7 σε κοινή δήλωση κατά του Brexit

Oι ηγέτες της G7 σε κοινή δήλωση κατά του Brexit Facebook Twitter
0

Μια ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνιστούσε σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των ηγετών της Ομάδας των 7 (G7) σήμερα, ενώ ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον παρότρυνε τους ψηφοφόρους να «ακούσουν τους φίλους μας» για τον αντίκτυπο ενός Brexit.


Το Brexit δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα της διήμερης συνόδου στην Ιαπωνία και παρά το γεγονός ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσαν ότι το θέμα δεν είχε συζητηθεί, ο Κάμερον είπε ότι «ένα-δυο άτομα» το έθιξαν.
«Μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα αντέστρεφε την τάση προς την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου και των επενδύσεων, καθώς και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, και συνιστά περαιτέρω σοβαρό κίνδυνο για την ανάπτυξη», είπαν οι ηγέτες της G7, στη μοναδική αναφορά τους στο βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit στις 32 σελίδες του ανακοινωθέντος. Το Brexit αναφέρθηκε παράλληλα με τις γεωπολιτικές διαμάχες, την τρομοκρατία και τις προσφυγικές ροές ως ενδεχόμενο σοκ «μη οικονομικής προέλευσης».


Το ανακοινωθέν της G7 έρχεται μετά τις δηλώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι δεν υπάρχουν θετικά οικονομικά στοιχεία στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας έχει πει ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί σημαντικά και ενδεχομένως να καταγράψει για κάποιο διάστημα ύφεση.


«Θα πρέπει να ακούσουμε τους φίλους μας, θα πρέπει να ακούσουμε τους ανθρώπους που θέλουν να τα πηγαίνουμε καλά, που θέλουν το καλό μας στον κόσμο. Όταν αντιμετωπίζεις μια δύσκολη απόφαση, είναι συχνά καλό να ακούς αυτό που πιστεύουν οι φίλοι σου», δήλωσε ο Κάμερον σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο.


Η Μέρκελ δήλωσε ότι, ενώ οι ηγέτες δεν είχαν συζητήσει το θέμα, υπήρχε ομοφωνία στο ότι επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, ενώ ο Ολάντ δήλωσε ότι ένα Brexit θα ήταν άσχημη είδηση.


«Δεν είναι δικός μας ρόλος να πούμε τι θα πρέπει να κάνουν οι Βρετανοί», δήλωσε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους. «Από οικονομικής άποψης, θα ήταν κακά νέα, κακά νέα για το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και για τον κόσμο, όχι μόνο την Ευρώπη. Αυτό θα προκαλούσε μεταφορές κεφαλαίων καθώς και τη μετεγκατάσταση κάποιων δραστηριοτήτων που δεν θα ήταν προς όφελος του Ηνωμένου Βασιλείου ή ακόμα και της Ευρώπης».


Ο Κάμερον δήλωσε ότι η Βρετανία θα μπορέσει «να βρει το δρόμο της ό,τι κι αν επιλέξουν οι Βρετανοί» αλλά προειδοποίησε ότι μια αποχώρηση από την ΕΕ θα πλήξει το οικονομικό μέλλον της χώρας και θα περιπλέξει τις εμπορικές συμφωνίες με χώρες όπως η Ιαπωνία. Παράλληλα, απέρριψε το χαρακτηρισμό που του αποδόθηκε από έναν πρώην σύμβουλό του αυτή την εβδομάδα ότι τάσσεται κρυφά υπέρ ενός Brexit.


"Ποτέ δεν ήμουν κρυφός υποστηρικτής του Brexit", δήλωσε ο Κάμερον. "Επιθυμώ διακαώς να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα, να επιτύχουμε αυτή τη μεταρρύθμιση στην Ευρώπη και να παραμείνουμε μέρος της. Είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας και αυτό είναι το όλον θέμα".grf

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

«Η πόρτα μπορεί να άνοιξε για πιθανή εκ νέου κράτηση στο μέλλον, αλλά αυτό δεν σταματά τη δέσμευσή μας στην Παλαιστίνη, στη Δικαιοσύνη και τη λογοδοσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Χαλίλ
THE LIFO TEAM
Ισπανία:

Διεθνή / Ισπανία: Μετεωρολόγοι πέφτουν θύματα μίας αυξανόμενης «ρητορικής μίσους», αποκαλύπτει έρευνα

Η υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι οι επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την αντίληψη για τη μετεωρολογία και υποτιμούν το έργο των επιστημόνων
THE LIFO TEAM
ΕΛΒΕΤΙΑ CRANS MONTANA ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ

Διεθνή / Ελβετία: H υπάλληλος του μπαρ που φέρεται να κρατούσε τα βεγγαλικά δεν γνώριζε τους κινδύνους, αναφέρει η οικογένειά της

Υπενθυμίζεται ότι οι Γάλλοι ιδιοκτήτες του μπαρ κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σωματική βλάβη εξ αμελείας και εμπρησμό εξ αμελείας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις στη Μινεσότα

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει στρατό στη Μινεσότα - «Θα θέσω σε εφαρμογή τον Νόμο περί Εξέγερσης»

Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι η καταστολή των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό μίας γυναίκας από πράκτορα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης (ICE)
THE LIFO TEAM