Απεργία την Πρωτομαγιά

Επιστήμονες ανακάλυψαν πως ο βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης παρασύρεται γρήγορα προς τη Ρωσία

Επιστήμονες ανακάλυψαν πως ο βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης παρασύρεται γρήγορα προς τη Ρωσία Facebook Twitter
0

Ο βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης έχει παρασυρθεί τόσο γρήγορα τις τελευταίες δεκαετίες που οι επιστήμονες λένε ότι οι εκτιμήσεις του παρελθόντος δεν είναι πλέον ακριβείς για την πλοήγηση.

Τη Δευτέρα, έδωσαν στοιχεία για το πού ήταν πραγματικά ο μαγνητικός βόρειος πόλος. Ο μαγνητικός βόρειος πόλος κινείται περίπου 55 χιλιόμετρα ετησίως και τα επικαιροποιημένα στοιχεία δείχνουν να μετακινείται προς τη Σιβηρία.

Η συνεχής μετατόπιση είναι ένα πρόβλημα για πυξίδες σε smartphones και κάποιες ηλεκτρονικές συσκευές. Τα αεροπλάνα και τα πλοία βασίζονται επίσης στο μαγνητικό βορρά, συνήθως στην εφεδρική τους πλοήγηση, δήλωσε ο γεωφυσικός του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, Arnaud Chulliat, συγγραφέας του πρόσφατα εκδοθέντος παγκόσμιου μαγνητικού μοντέλου. Το GPS δεν επηρεάζεται επειδή είναι δορυφορικό.

Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί το μαγνητικό πεδίο για ναυσιπλοΐα και οι πτώσεις αλεξίπτωτων και τα ονόματα διαδρομών αεροδρομίου βασίζονται στον προσδιορισμό της κατεύθυνσής τους σε σχέση με το μαγνητικό βορρά.

Η Αμερικανική Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας ΝΟΑΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο τείνουν να επικαιροποιούν τη θέση του μαγνητικού βόρειου πόλου κάθε πέντε χρόνια, αλλά αυτή η ενημέρωση φέτος ήρθε νωρίτερα λόγω της ταχύτερης μετακίνησης του πόλου. «Η κίνηση του μαγνητικού βόρειου πόλου είναι αρκετά γρήγορη», δήλωσε ο Chulliat.

Από το 1831, όταν μετρήθηκε για πρώτη φορά στην Καναδική Αρκτική, έχει μετακινηθεί περίπου 2.300 χιλιόμετρα προς τη Σιβηρία. Από το 2000, η ταχύτητα του ανέβηκε από περίπου 15 χλμ. /ώρα σε 55 χλμ. /ώρα.

Ο λόγος είναι η αναταραχή του υγρού εξωτερικού πυρήνα της Γης. Υπάρχει ένας θερμός υγρός ωκεανός σιδήρου και νικελίου στον πυρήνα του πλανήτη, όπου η κίνηση δημιουργεί ένα ηλεκτρικό πεδίο, δήλωσε ο γεωφυσικός του Πανεπιστημίου Μέριλαντ Daniel Lathrop.

«Έχει αλλαγές παρόμοιες με τις καιρικές συνθήκες», δήλωσε ο Lathrop. «Μπορούμε να το ονομάσουμε μαγνητικό καιρό».

Ο μαγνητικός νότιος πόλος κινείται πολύ πιο αργά από τον βόρειο.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM