Απεργία την Πρωτομαγιά

Αυξημένος κίνδυνος αυτισμού για τα αδέλφια των παιδιών που έχουν ήδη διαγνωστεί

Αυξημένος κίνδυνος αυτισμού για τα αδέλφια των παιδιών που έχουν ήδη διαγνωστεί Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Τα μικρότερα αδέλφια των παιδιών με αυτισμό ή με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), έχουν και τα ίδια αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν τις δύο διαταραχές, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι οι οικογένειες που έχουν ήδη ένα παιδί με αυτισμό ή ΔΕΠΥ, πρέπει να παρακολουθούν τα μικρότερα παιδιά τους μήπως εκδηλώσουν και αυτά σχετικά συμπτώματα, όπως δυσκολία συγκέντρωσης, ακατάπαυστη ομιλητικότητα, υπερδραστηριότητα, έλλειψη ηρεμίας, δυσκολία επικοινωνίας με τους άλλους, ασυνήθιστες ή επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές κ.α.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Μέγκαν Μίλερ του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό παιδιατρικής "JAMA Pediatrics", ανέλυσαν στοιχεία για 730 μικρότερα αδέρφια παιδιών με ΔΕΠΥ, 150 με αυτισμό και -για λόγους σύγκρισης- 14.287 μικρότερα αδέρφια παιδιών χωρίς τέτοια διάγνωση.

Διαπιστώθηκε ότι - σε σχέση με τα μικρότερα αδέρφια παιδιών χωρίς αυτισμό ή ΔΕΠΥ - για τα μικρότερα αδέρφια παιδιών με διεγνωσμένο αυτισμό η πιθανότητα διάγνωσης και των ίδιων με αυτισμό είναι 30 φορές μεγαλύτερη, ενώ η πιθανότητα να έχουν ΔΕΠΥ, είναι σχεδόν τετραπλάσια. Από την άλλη, για τα μικρότερα αδέρφια παιδιών με ΔΕΠΥ, η πιθανότητα να διαγνωσθούν και τα ίδια με ΔΕΠΥ είναι 13 φορές μεγαλύτερη, ενώ 4,4 φορές μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα διάγνωσης αυτισμού.

«Παρά το γεγονός ότι ο αυτισμός και η ΔΕΠΥ φαίνονται να έχουν μεγάλες διαφορές στην περιγραφή τους, η μελέτη μας δείχνει ότι ο κίνδυνος εμφανίζει αλληλοεπικάλυψη. Τα νεότερα αδέρφια παιδιών με αυτισμό αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο τόσο για αυτισμό όσο και για ΔΕΠΥ, ενώ τα νεότερα αδέρφια παιδιών με ΔΕΠΥ έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τόσο για ΔΕΠΥ όσο και για αυτισμό».

Η ΔΕΠΥ και ο αυτισμός πιστεύεται ότι μοιράζονται κάποιους κοινούς γενετικούς παράγοντες κινδύνου, καθώς και βιολογικούς μηχανισμούς. Η νέα έρευνα ενισχύει την πεποίθηση ότι, πέρα από το εν μέρει κοινό γενετικό υπόβαθρό τους, ο αυτισμός και η ΔΕΠΥ είναι κληρονομικές διαταραχές σε μεγάλο βαθμό.

Όσο νωρίτερα γίνεται η διάγνωση είτε του αυτισμού είτε της ΔΕΠΥ, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες καλύτερης θεραπείας και ποιότητας ζωής. Όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κλινικές προδιαγραφές ή τα κατάλληλα διαγνωστικά εργαλεία για την έγκαιρη ανίχνευση της ΔΕΠΥ σε πολύ μικρά παιδιά, ενώ στην περίπτωση του αυτισμού έχουν γίνει μεγαλύτερες πρόοδοι από τη νευροεπιστήμη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM