Απόψε η μεγαλύτερη ολική έκλειψη Σελήνης του αιώνα

Απόψε η μεγαλύτερη ολική έκλειψη Σελήνης του αιώνα Facebook Twitter
EPA
0

Ένα κατακόκκινο φεγγάρι θα εμφανιστεί απόψε στον νυκτερινό ουρανό, καθώς η σελήνη θα περάσει μέσα στη σκιά της γης, στη μεγαλύτερη, σε διάρκεια, ολική έκλειψη του 21ου αιώνα.

Η σεληνιακή έκλειψη θα είναι ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, από το ηλιοβασίλεμα μέχρι την ανατολή του ήλιου.

Το φαινόμενο θα είναι επίσης ορατό και από το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας και της Αυστραλίας, αλλά όχι από τη Βόρεια Αμερική ή το μεγαλύτερο μέρος του Ειρηνικού.

Η ολική έκλειψη θα διαρκέσει μία ώρα, 42 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα ενώ, σύμφωνα με τη NASA, η σελήνη θα ταξιδέψει μέσα στη σκιά της Γης, για συνολικά 3 ώρες και 54 λεπτά.

«Αποκαλείται "ματωμένο φεγγάρι" γιατί το φως του ήλιου περνάει μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης στον δρόμο για τη σελήνη και η ατμόσφαιρα σκεδάζει το ιώδες φως επιτρέποντας τη διέλευση των ερυθρών ακτίνων - όπως όταν ο ήλιος δύει και γίνεται κόκκινος», εξήγησε o καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Άντριου Φάμπιαν.

«Αν σε αυτή την έκλειψη στεκόσασταν στη σελήνη θα βλέπατε τον ήλιο και στη συνέχεια η Γη θα ερχόταν να σβήσει τον ήλιο», πρόσθεσε ο Φάμπιαν.

Η επόμενη σεληνιακή έκλειψη τόσο μεγάλης διάρκειας αναμένεται το 2123.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM