Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό Facebook Twitter
sooc
0

Άρχισε σήμερα το απόγευμα με τις ομιλίες των γενικών εισηγητών η συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2018, για την οποία έχουν προγραμματιστεί πέντε συνεδριάσεις.

Μετά τους γενικούς εισηγητές, στο βήμα θα ανεβούν οι ειδικοί εισηγητές με προγραμματισμό, απόψε κιόλας να ολοκληρωθεί ο κύκλος γενικών και ειδικών εισηγητών και αγορητών.


Την τελευταία ημέρα, Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, η συζήτηση θα κλείσει περίπου τα μεσάνυχτα με την ομιλία του Πρωθυπουργού, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία η οποία, πολιτικά, προσλαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.


Τις ημέρες που θα ακολουθήσουν το λόγο θα λαμβάνουν, οι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο ομιλητών, βουλευτές και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. «Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να μιλήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ανοίγοντας τη διαδικασία, και ζήτησε από όλους να τηρήσουν τους χρόνους, ενώ ενημέρωσε το Σώμα ότι οι συνεδριάσεις θα ξεκινούν στις 10 το πρωί και θα ολοκληρώνονται το βράδυ χωρίς διακοπή.


Η ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει τα μεσάνυχτα της Τρίτης 19 Δεκεμβρίου θα είναι πιθανότατα η τελευταία με το «παραδοσιακό» σύστημα, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής.


«Η ψηφοφορία που θα γίνει την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, ελπίζω και είναι πολύ πιθανό να είναι η τελευταία ψηφοφορία που γίνεται με το γνωστό τρόπο, εδώ και δεκαετίες μέσα στη Βουλή», είπε ο κ. Βούτσης και εξήγησε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά δεν θα χρησιμοποιηθεί η αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας για χρονικό διάστημα περίπου δύο με τρεις εβδομάδες, αλλά θα αξιοποιηθεί για λίγο καιρό η Γερουσία, ώστε να εγκατασταθεί το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην αίθουσα της Ολομέλειας, που θα είναι πολύ σύγχρονο και θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται πολύ πιο γρήγορα η ψηφοφορία.

«Ο Προϋπολογισμός του 2018 θα είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός», δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ

«Αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζει το ελληνικό Κοινοβούλιο» υπογράμμισε στη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2018 ο Δημήτρης Βέττας, γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. «Η πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, είναι σοβαρή υπόθεση για εμάς και όχι ένα πολιτικό παιχνίδι.

Για μας προϋποθέτει στρατηγική στόχευση και προσήλωση σε αυτή. Ο ελληνικός λαός μάς ανέθεσε την εντολή να βγάλουμε τη χώρα από τη γενική της κρίση και όχι μόνο από την οικονομική - και αυτή την εντολή θα τιμήσουμε», είπε ο κ. Βέττας.

Πρόσθεσε δε, πως η κυβέρνηση «κόντρα στην καταστροφολογία, κόντρα στον πόλεμο των μιντιακών και συστημικών συμφερόντων του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, αγωνίζεται με σχέδιο, με διάλογο με την κοινωνία, ώστε του χρόνου τέτοιο καιρό να σχεδιάζουμε και να ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό για την πατρίδα μας, που θα έχει βγει από τη σκληρή επιτροπεία και θα προχωρά σε μια διαφορετική πορεία με αξιοπρέπεια και προοπτική».

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για κρυφή ατζέντα. «Η ΝΔ λέει πως αυτή η κυβέρνηση καταστρέφει την οικονομία, πως ακολουθούμε φορομπηχτική πολιτική, δεν φέρνουμε επενδύσεις, ενώ η ίδια μπορεί να λύσει εύκολα το πρόβλημα, να μειώσει τους φόρους, να περιορίσει το σπάταλο κράτος και να φέρει την ανάπτυξη. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει ένα πακέτο μείωσης φόρων που αγγίζει τα 4,2 δισ. ευρώ.

Αυτή η μείωση κρύβει δύο πράγματα: Είτε πρόκειται για πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη να επαναφέρει τη χώρα σε ένα νέο πρόγραμμα την ώρα που βρίσκει το δρόμο της είτε θα μας πει ποια θα είναι αυτή η περικοπή, δηλαδή ποιες δομές θα κόψει, πόσους υπαλλήλους θα απολύσει, ποια σχολεία θα κλείσει, ποια νοσοκομεία θα κλείσει, ποια κοινωνική πρόνοια θα μειώσει. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει», είπε ο Δημήτρης Βέττας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρνήθηκε πως υφίστανται φορολογικές αδικίες, ιδίως σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που έχουν επιβαρυνθεί ταυτόχρονα και με το νέο ασφαλιστικό και με το φορολογικό σύστημα, για να υπογραμμίσει όμως, πως η τρίτη αξιολόγηση που βγάζει τη χώρα από το Μνημόνιο, κλείνει χωρίς δημοσιονομικά νέα μέτρα.

Επισήμανε δε στο σημείο αυτό, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα ήταν η υποφορολόγηση κοινωνικών ομάδων, πολιτική που οδήγησε στην παραγωγή ελλειμμάτων και χρέους.

«Έχουμε ξεπεράσει τα πιο δύσκολα. Αλλά έχοντας πλέον εμπειρίες χωρών που ήταν σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, μόνο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε», είπε ο Δημήτρης Βέττας.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτός είναι ο χάρτης για τις τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο

Πολιτική / Αυτός είναι ο χάρτης για τις τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το μνημόνιο «παράνομο, ανυπόστατο και απαράδεκτο», τονίζοντας ότι «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα»
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Πολιτική / Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Βασικό αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την πώληση, προσφορά και διάθεση προϊόντων καπνού και αλκοόλ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε για την άμυνα σε 12 χρόνια πάνω από 25 δισ. ευρώ

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε για την άμυνα σε 12 χρόνια πάνω από 25 δισ. ευρώ

«Το νόημα μιας συμμαχίας είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών και ότι δεν υπάρχει η αίσθηση ότι ορισμένες χώρες μπορούν να παρεκκλίνουν» δήλωσε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
«Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επηρεάζει άμεσα την ελληνική ναυτιλία»

LiFO politics / Βασίλης Κικίλιας: «Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επηρεάζει άμεσα την ελληνική ναυτιλία»

Ο υπουργός Ναυτιλίας μιλά στο LiFO Politics για τις επιπτώσεις της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή στην ελληνική ναυτιλία, την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τον ρόλο του Λιμενικού Σώματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Πολιτική / Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Η υπόθεση, που αφορά ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και φέρεται να αγγίζει και τον επίσης πρώην υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή λόγω της εμπλοκής πολιτικών προσώπων
LIFO NEWSROOM
Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Πολιτική / Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Η πρόταση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε - Επίσης απορρίφθηκε και η πρόταση που συνυπέγραψαν οι ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, της «Νίκης», της Πλεύσης Ελευθερίας καθώς και 6 ανεξάρτητοι βουλευτές
LIFO NEWSROOM