Τσίπρας σε Τουσκ: Η Ελλάδα δεν θα κάνει επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

Τσίπρας σε Τουσκ: Η Ελλάδα δεν θα κάνει επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο Facebook Twitter
SOOC
2

Την τήρηση των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ντόναλντ Τουσκ. 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα περιμένει από την ΕΕ να αναγνωρίσει πως η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει μόνη σε αυτή την κρίση και ότι πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η μετεγκατάσταση προσφύγων με αξιοπρεπείς συνθήκες. Επίσης, ζήτησε την εφαρμογή μίας συγκροτημένης πολιτικής από πλευράς της ΕΕ για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης.

 «Η Ελλάδα, ως προς την προσφυγική κρίση, έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της. Η ανταπόκρισή μας, όμως, ήταν άριστη και αφορά το καθήκον μας απέναντι στις δικές μας αξίες και στον πολιτισμό μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Αναμένουμε ότι η ΕΕ θα αναγνωρίσει ρητά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος από μόνη της. Είναι μέλος ένωσης με ιδρυτική αρχή αυτή της αλληλεγγύης που σημαίνει δίκαιη κατανομή των βαρών. Θα ζητησούμε να υπάρξουν κυρώσεις για όσους δεν τη σεβαστούν. Εφόσον με ευθύνη άλλων στα σύνορα της Ειδομένης έχουν περιοριστεί δραστικά οι ροές πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα οι συνθήκες για να υπάρξει επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία προσφύγων που δικαιούνται άσυλο » είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα θα δημιουργήσει χώρους προσωρινής διαμονής αλλά «δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών». Η Ελλάδα δεν θα αναλάβει για μόνιμη εγκατάσταση ούτε λιγότερους ούτε περισσότερους από αυτους που της αναλογούν ανάλογα με τον πληθυσμό της» συμπλήρωσε.

 Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δραστικός περιορισμός των ροών από τη βαλκανική οδό και ενώ υπάρχει άρνηση κρατών μελών να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επαναπροώθηση προσφύγων στο Αιγαίο, «ανθρώπων και παιδιών», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής πρέπει να αναδειχθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές των προσφύγων, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός,που ανακοίνωσε ότι την προσεχή Τρίτη θα επισκεφθεί ο ίδιος τη Σμύρνη για το τέταρτο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με την Τουρκία.

Για την επίσκεψη αυτή υπήρξαν πάντως πληροφορίες ότι δεν θα πραγματοποιηθεί, σε ένδειξη πίεσης και διαμαρτυρίας, αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί με την Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Παρίσι ο Σι Τζινπίνγκ: Συναντήσεις με Μακρόν και φον ντερ Λάινεν για εμπόριο και Ουκρανία

Διεθνή / Στο Παρίσι ο Σι Τζινπίνγκ: Συναντήσεις με Μακρόν και φον ντερ Λάινεν για εμπόριο και Ουκρανία

Η Κίνα επιδοτεί μαζικά την κατασκευή προϊόντων, με αποτέλεσμα την υπερπροσφορά κινεζικών προϊόντων κι αυτό δεν θα το ανεχτούμε, καταγγέλει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
NEWSROOM