Handesblatt: Πλησιάζει το Varoufexit μετά το Riga-Gate

Handesblatt: Πλησιάζει το Varoufexit μετά το Riga-Gate Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
11

Οι δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη είναι σήμερα αντικείμενο σχολιασμού του γερμανικού Τύπου, με τη Handesblatt συγκεκριμένα να κάνει μάλιστα λόγο για «Riga-Gate» και ενδεχόμενο «Varoufexit».

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η έντυπη Handesblatt χαρακτηρίσει ως πρόκληση απέναντι στους δανειστές την πληροφορία που μεταφέρει το περιοδικό New York Times Magazine, ότι ο Έλληνας υπουργός Oικονομικών ηχογράφησε τις συνομιλίες του Eurogroup στη Ρίγα τον περασμένο Απρίλιο.

«Όχι μόνο δεν συνηθίζεται κάτι τέτοιο, αλλά απαγορεύεται», σημειώνει η εφημερίδα επικαλούμενη εκπρόσωπο της ευρωζώνης. «Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν θα ευνοούσε το κλίμα των διαπραγματεύσεων». Στο ίδιο δημοσίευμα πάντως, η Handesblatt αναφέρεται σε πρόσφατη συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της Ελλάδας.

Η ηλεκτρονική έκδοση της Handesblatt χρησιμοποιεί ακόμη πιο σκληρή γλώσσα για το ζήτημα των ηχογραφήσεων και κάνει λόγο για Riga-Gate ενώ παράλληλα προβλέπει το ενδεχόμενο Varoufexit. «Αν όντως κατέγραψε τις συνομιλίες τότε δύσκολα θα μπορέσει να παραμείνει στη θέση του», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Είναι για να τραβάει κανείς τα μαλλιά του με την Ελλάδα» σχολιάζει η εφημερίδα Bild, καθώς, όπως γράφει, η κυβέρνηση όχι μόνο ξεχνάει το πρωί τι έχει πει το προηγούμενο βράδυ αλλά θέλει τώρα να καλέσει 250 μάρτυρες στη Βουλή μεταξύ των οποίων τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της κατάθεσης η εφημερίδα αναφέρει: «Πρόκειται για τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έσωσαν τους Έλληνες το 2010 από την απόλυτη συντριβή». «Άλλα προβλήματα δεν έχουν; Η Ευρώπη περιμένει εδώ και μήνες συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και την αποδοχή αυτών από την Αθήνα. Μάταια!» σχολιάζει με το γνωστό της καυστικό ύφος η Bild.

Τις πρόσφατες δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχολιάζει το Spiegel Online. Η ιστοσελίδα, όπως και πολλά άλλα γερμανικά μέσα, μεταφέρουν ότι ο Έλληνας υπουργός θωρεί ότι στις διαπραγματεύσεις με τον κ. Σόιμπλε η εξουσία παίζει μεγαλύτερο ρόλο απ' ότι τα επιχειρήματα. Τελικά το άρθρο συμπεραίνει ότι «μια γρήγορη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές δεν διαφαίνεται. Και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προκαλεί αίσθηση με τις δηλώσεις του, οι οποίες θεωρούνται επίθεση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Τις συζητήσεις για το εργασιακό φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει και πάλι η Αθήνα, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για παραχωρήσεις στις συζητήσεις με τους δανειστές. Ειδικά το εργασιακό, γράφει η εφημερίδα, θεωρούνταν θέμα ταμπού για την Αθήνα. Μετά και την κατάθεση νέας πρότασης μεταρρύθμισης από την Ελλάδα έχουν ξεκινήσει εκ νέου οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group.

Πηγή: Deutsche Welle

11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Δε με νοιάζει αν έχει υπερεγώ, αν βάζει γραββάτα ή αν δίνει 1000 συνεντεύξεις την ημέρα. Με νοιάζει να έχει ρεαλιστική οικονομική πρόταση αντικατάστασης των μνημονίων, που έχει, με νοιάζει να διαπραγματεύεται και να έχει σκληρή στάση απέναντι στους εταίρους εκπροσωπόντας τα συμφέροντα του λαού, που το κάνει καλύτερα από οποιονδήποτε Υπ. Οικονομικών έχει περάσει ποτέ από κυβέρνηση στην Ελλάδα και με νοιάζει να μην δεχτεί να υπογράψει υφεσιακά μέτρα, που αν ήταν να τα δεχτεί θα το είχε κάνει ήδη μέχρι τώρα.Όλα τα άλλα είναι για την Espresso και γι' αυτούς που την διαβάζουν.
"ρεαλιστική οικονομική πρόταση αντικατάστασης των μνημονίων, που έχεi"Που ειναι αυτο; Γιατι δεν φυγαμε ήδη απ τα μνημονια; Γελάνε και τα τσιμέντα."να διαπραγματεύεται και να έχει σκληρή στάση απέναντι στους εταίρους" Σκληρή στάση όλοι μπορούν να έχουν. Αποτελέσματα έφερε; ΟΧΙ!"αι με νοιάζει να μην δεχτεί να υπογράψει υφεσιακά μέτρα" Ειμαστε ήδη σε ύφεση, αλλα ο άλλος νομίζει οτι αν δεν πάρεις υφεσιακά μετρα, δεν εχεις υφεση.Οι απόψεις αυτες ειναι για την Αυγη και όσους την διαβάζουν.
Μεχρι στιγμης η βασικη του προταση ειναι κατι σαν 'θα μας τα σκασετε ειδαλλως θα τιναξουμε τα μυαλα μας στον αερα και θα σας λερωσουμε το πουκαμισο μονο που δεν το εννοουμε στ' αληθεια απλως το λεμε για να μας τα σκασετε'. Συνδυασμος ρεαλισμου και διαπραγματευτικης δεινοτητας που βρισκεις μονο σε αυλη παιδικου σταθμου.Δεν μπαινω καν σε πρακτικες προτασεις οπως οτι υπολογιζει να εξοικονομησουμε 1 δις απο προστιμα που θα παψουμε να πληρωνουμε λογω εναρμονισης με την ΕΕ στις χωματερες και αυτα, ενω πληρωνουμε δεκα φορες λιγοτερα. Ή οι γκομενες με τις καμερες που θα πιασουν τη φοροδιαφυγη στο Φαληρακι.
Αν μπορείς να καταλάβεις, διάβασε το παρακάτω να δεις τι προτείνει, αν και θεωρώ απαράδεκτο να κατηγορείς κάποιον χωρίς να έχεις ιδέα του τι λέει.http://yanisvaroufakis.eu/2015/05/15/a-blueprint-for-greeces-recovery-within-a-consolidating-europe-brussels-keynote-7th-may-2015/Δεν έχει φέρει αποτελέσματα; Ξέρεις πόσους νέους φόρους είχε το email του Χαρδούβελη με εφαρμογή από τον Μάρτιο;Γιατί δεν φύγαμε από τα μνημόνια; Αν δεν θέλεις να βγούμε από το €, πρέπει να υπογραφεί νέα συμφωνία η οποία να αντικαταστήσει τα υφεσιακά μέτρα των μνημονίων, με μέτρα που να παράγουν μεγένθυση της οικονομίας και όχι συρρίκνωση, κάτι το οποίο προσπαθεί ο Βαρουφάκης να περάσει τώρα μέχρι τέλη Ιουνίου και για το οποίο πρέπει να συμφωνήσει η Τροικα.Είμαστε ήδη σε ύφεση, καλά τα λες, αλλά για να βγείς, ο μόνος τρόπος είναι να μην πάρεις άλλα υφεσιακά μέτρα και αντί αυτού να πάρεις μέτρα που να βασίζονται σε ανάπτυξη της οικονομίας.Καλό είναι να έχεις άποψη και να ενημερώνεσαι, αλλά το να ασκείς κριτική σε οικονομικά χωρίς να γνωρίζεις οικονομικά, δεν έχει και πολύ νόημα.
Ξέρεις τι όμως; Δεν υπάρχει γραφικός χωρίς "Μεγάλο Όραμα". Και το ότι δε γνωρίζω οικονομικά από πού προκύπτει; Από το ότι δε θαμπώνομαι με τον Βαρουφάκη όπως εσύ;
Από το γεγονός ότι πρέπει να σου εξηγώ αυτά που ρωτάς. Γιατί αν κάνεις τέτοιες ερωτήσεις ενώ ξέρεις οικονομικά, μάλλον πρέπει να ξανανοίξεις κανά βιβλίο.