Σακελλαροπούλου: Να αγωνιστούμε για την επανένωση της Κύπρου

Σακελλαροπούλου: Να αγωνιστούμε για την επανένωση της Κύπρου Facebook Twitter
Δεύτερη ημέρα επίσκεψης της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Κύπρο (Eurokinissi)
0

«Να αγωνιστούμε με ακλόνητη πίστη και επιμονή για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κατά την δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψης της, στην Κύπρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Κύπρο, τα Φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Κατά την άφιξή της εκεί την υποδέχθηκε η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Κύπρου Εμιλυ Γιολίτη. Ακολούθησε τρισάγιο, κατάθεση στεφάνου και ξενάγηση στο χώρο.

Αμέσως μετά, η ΠτΔ μετέβη στο στρατιωτικό κοιμητήριο, τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, όπου ενημερώθηκε για την ιστορία του σημείου και της περιοχής και ξεναγήθηκε από τον υπουργό Αμυνας Χ. Πετρίδη και τον αρχηγό ΓΕΕΦ Α/Σ Δ. Ζερβάκη στο ομοίωμα του στρατιωτικού μεταγωγικού ΝΟΡΑΤΛΑΣ, που βρίσκεται στην περιοχή.

Το ΝΟΡΑΤΛΑΣ κατέπεσε στις 22 Ιουλίου 1974 από φίλια πυρά προερχόμενο από τα Χανιά με τελικό προορισμό τη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια μεταφοράς καταδρομέων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έρχονταν στην Κύπρο με σκοπό την υπεράσπιση του νησιού.

Μετά το πέρας της τελετής, η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Με βαθιά συγκίνηση τιμάμε σήμερα τους ανδρείους που έπεσαν για την ελευθερία της Κύπρου. Ελάχιστο χρέος στη μνήμη τους είναι να αγωνιστούμε με ακλόνητη πίστη και επιμονή για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου».

Είχε προηγηθεί επίσκεψη στην οδό Λήδρας και την γραμμή κατάπαυσης του πυρός, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα.

Επίθεση Οκτάι στην ΠτΔ

 

Νωρίτερα σήμερα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, εξαπέλυσε επίθεση κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας χαρακτηρίζοντας το χθεσινό μήνυμά της από την Κύπρο ως «αστεία και μάταιη προπαγάνδα».

Ο Φουάτ Οκτάι, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu χαρακτήρισε τις δηλώσεις της ως «αστεία προπαγάνδα και πρόκληση».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας της, από την Κύπρο, η κα Σακελλαροπούλου έκανε λόγο για «εμπρηστική ρητορική της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας» που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

«Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έχουν προκαλέσει πρωτοφανή ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ένταση που δεν στρέφεται βέβαια μόνο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς υπονομεύει ανοικτά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

«Το Κυπριακό συνιστά ένα μείζον διεθνές και ευρωπαϊκό θέμα και ο ΟΗΕ είναι το πεδίο, για την Ελλάδα και την Κύπρο, της διαπραγμάτευσης και επίλυσης του.

»Αναγκαίες προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό θεωρούμε πως είναι η αποκλιμάκωση της έντασης, με αποφυγή νέων τουρκικών παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η προσήλωση όλων στον συμφωνημένο στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.»

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM