Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Τραμπ για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Τραμπ για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα Facebook Twitter
0

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, για την κατάσταση στην ελληνοτουρκική μεθόριο, μετά το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων από την Άγκυρα. 

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε για την κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα σύνορα της. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τράμπ αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδος να επιβάλει την νομοθεσία της στα σύνορα της.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση παραμένει για τέταρτη ημέρα τεταμένη στον Έβρο. Από τις 6π.μ και έως τις 6μ.μ, σήμερα απετράπη η παράνομη είσοδος σε περισσότερα από 4.350 άτομα και έγιναν 42 συλλήψεις μεταναστών από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μαρόκο. Αρκετοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να διασχίσουν το ποτάμι κολυμπώντας, με κίνδυνο της ζωής τους ενώ, από μεγάφωνα, κλιμάκια Ελλήνων στρατιωτικών τους ενημερώνουν πως η είσοδος απαγορεύεται. 

Φυλάκιση 4 ετών και 10.000 πρόστιμο για παράνομη είσοδο

Από το πρωί του Σαββάτου απετράπησαν 24.203 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα και συνελήφθησαν συνολικά 183 άτομα. Τα άτομα που δικάστηκαν σήμερα για παράνομη είσοδο στη χώρα καταδικάστηκαν σε τέσσερα έτη φυλάκιση χωρίς αναστολή και 10.000 ευρώ χρηματική ποινή έκαστος.

ΟΗΕ: Καμία νομική βάση για την αναστολή αιτήσεων ασύλου

 

Εν τω μεταξή, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τονίζει μεν ότι πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει νομική βάση για την αναστολή των αιτήσεων ασύλου που αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Κυριακή. 

«Ούτε η Συνθήκη του 1951 για τους πρόσφυγες, ούτε το προσφυγικό δίκαιο της ΕΕ παρέχει οποιαδήποτε νομική βάση για την αναστολή της υποδοχής αιτήσεων ασύλου», αναφέρεται χαρακτηριστικά ενώ για το άρθρο 78.3 της Συνθήκης της ΕΕ, που επικαλέστηκε η ελληνική κυβέρνηση, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναφέρει πως «αυτό επιτρέπει τη υιοθέτηση προσωρινών μέτρων από το Συμβούλιο, με πρόταση από την Κομισιόν και σε διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην περίπτωση που μία ή περισσότερες χώρες- μέλη αντιμετωπίζουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την ξαφνική εισροή πολιτών τρίτης χώρας, ενώ δεν μπορεί να αναστείλει το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα της αίτησης ασύλου και την αρχή της μη επαναπροώθησης που επίσης τονίζεται στο δίκαιο της ΕΕ. Τα άτομα που εισέρχονται ακανόνιστα στο έδαφος μιας χώρας επίσης δεν πρέπει να τιμωρούνται, αν εμφανίζονται στις αρχές χωρίς καθυστέρηση για να ζητήσουν άσυλο».

Το μεσημέρι, ένα προσφυγόπουλο έχασε τη ζωή του, κατά την ανατροπή βάρκας στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του αεροδρομίου της Λέσβου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας, βάρκα στην οποία επέβαιναν 48 αλλοδαποί και συνοδεύονται από τουρκική ακταιωρό κινούνταν στην οριογραμμή. Όταν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και πλησίασε σκάφος του Λιμενικού Σώματος, οι επιβαίνοντες ανέτρεψαν τη βάρκα, κατά τη συνήθη τακτική και σύσταση των διακινητών προκειμένου να γίνει επιχείρηση διάσωσης. 

Πρώτη αντίδραση από την Μέρκελ

 

Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη αυτή την επιλογή του Τούρκου προέδρου. Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο που κάνει η καγκελάριος, μετά τις τελευταίες εξελίξεις που προκάλεσε η απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τις πύλες προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, με συνέπεια χιλιάδες άνθρωποι να συγκεντρωθούν στα ελληνικά σύνορα.

«Κατανοώ ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει μια πολύ μεγάλη πρόκληση σε ό,τι αφορά την Ιντλίμπ. Παρόλα αυτά, για εμένα είναι απαράδεκτο ότι ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του δεν εκφράζουν αυτή τη δυσαρέσκεια μέσω του διαλόγου με την ΕΕ, αλλά το κάνει στην πλάτη των προσφύγων. Για εμένα, αυτός δεν είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε», είπε η Μέρκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM