Αρνητικός ο Παυλόπουλος στην υπογραφή για τη νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη

Αρνητικός ο Παυλόπουλος στην υπογραφή για τη νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Αρνητικός φέρεται να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στην υπογραφή των διαταγμάτων για την τοποθέτηση της νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ξεκαθαρίσει πως έως τις 30 Ιουνίου, σήμερα δηλαδή, οπότε και αποχωρεί η τωρινή ηγεσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεν επρόκειτο να υπογράψει το σχετικό διάταγμα, επαναλαμβάνοντας την πρακτική που είχε ακολουθήσει και το 2016, όταν και τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε επιλέξει, πριν από τη λήξη της θητείας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, την Ξένη Δημητρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Προεδρία που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος είναι αρνητικός στην υπογραφή των διαταγμάτων για την τοποθέτηση της νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη και μετά την 30ή Ιουνίου, δηλαδή από την 1η Ιουλίου και μετά, αφήνοντας επί της ουσίας «ξεκρέμαστη» την κυβερνητική απόφαση, η οποία ελήφθη μετά τις ευρωεκλογές και όταν ο πρωθυπουργός είχε ήδη εξαγγείλει τη διενέργεια εθνικών εκλογών.

  

Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει κόλαφο για την κυβερνητική πρακτική να αγνοήσει τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης και τις προειδοποιήσεις των συνταγματολόγων και να επιλέξει πρόωρα νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη, προκαλώντας μείζονα συνταγματικά και θεσμικά προβλήματα και θέτοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε διλήμματα τα οποία θα είχαν αποφευχθεί.

Η αρνητική θέση του κ. Παυλόπουλου να επικυρώσει διά της υπογραφής του τα σχετικά διατάγματα και να προσδώσει ουσιαστικό περιεχόμενο στην κυβερνητική απόφαση σύμφωνα με πληροφορίες της μπορεί να εκδηλωθεί με δύο τρόπους. Είτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναπέμψει τα Προεδρικά Διατάγματα στην κυβέρνηση χωρίς υπογραφή, σηματοδοτώντας και την άμεση ακύρωση της επιλεγείσας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, είτε να εκδηλώσει την αρνητική του θέση ουσιαστικά διά της σιωπής, δηλαδή να κρατήσει τα διατάγματα «ανενεργά» στο συρτάρι του έως την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης, ακυρώνοντας δι' αυτού του τρόπου την κυβερνητική απόφαση.

Και στις δύο περιπτώσεις η επιλεγείσα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ηγεσία της Δικαιοσύνης δεν θα επισημοποιηθεί με τη νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές, να κληθεί να επιλέξει ποιοι ανώτατοι δικαστικοί θα αναλάβουν για τα επόμενα χρόνια τα ηνία της Δικαιοσύνης.

Η όποια απόφαση της Προεδρίας της Δημοκρατίας θα φέρει για ακόμη μία φορά τη Δικαιοσύνη στο επίκεντρο της πολιτικής, λίγες μόλις ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου.

  

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

Πολιτική / Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

«Πρόεδρο; ο; η;» είπε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη - Το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κατέβασε ένα «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» για τις ευρωεκλογές
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM